:
Breaking News

Putyin a világ éheztetésére és menekülthullám elindítására játszhat

Timothy Snyder, a Yale Egyetem történészprofesszora szerint Oroszország az ukrán gabonaszállítmányok elvágásával csikarna ki magának előnyöket.

„Oroszországnak éheztetési terve van. Vlagyimir Putyin a háború következő lépéseként éheztetni készül a fejlődő világ nagy részét” – írta Twitteren az egyik legtöbbet idézett történész, a Timothy Snyder.

A Business Insider által szemlézett tweetfolyamban Snyder kitért arra, hogy ha az oroszok blokádja folytatódik Ukrajnában, úgy több tízmillió tonna élelmiszer maradhat a silókban, ez pedig milliók éhezéséhez vezethet Afrikában és Ázsiában.

Ukrajna korábban azzal vádolta az oroszokat, hogy nagy mennyiségben lopja az ukrán gabonát. Ukrajna és Oroszország egyaránt komoly mezőgazdasági termelő. A két ország a világ gabonaszükségleteinek harminc százalékát termeli meg.

Új menekülthullám?

Snyder úgy gondolja, Vlagyimir Putyin orosz elnök három célt akar elérni egy esetleges élelmiszerválság kirobbantásával:

elvágni az ukrán exportot, ami a bevételek kiesésével veszélybe sodorja az egész államot,bizonytalanságot okozni Európában egy új menekülthullám elindításával, amit a Közel-Keleten és Észak-Afrikában az éhezés váltana ki,egyúttal propagandában is használhatná az okozott károkat.

Utóbbi Snyder szerint akkor lehetséges, ha éhséglázadások törnek ki. Ez esetben Oroszország mindent az ukránokra fogna, és a területi követeléseinek elfogadását erőltetné, valamint a jelenleg kirótt szankciók visszavonását.

„Oroszország ázsiaiakat és afrikaiakat akar éheztetni, hogy megnyerje a háborút” – írta a történész. Snyder emlékeztetett, hogy Sztálin és Adolf Hitler is kulcsfontosságú stratégiai lehetőségként tekintett az ukrajnai mezőgazdasági forrásokra, de szerinte Putyin „újfajta gyarmatiságot” akar megvalósítani.

The post Putyin a világ éheztetésére és menekülthullám elindítására játszhat appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés