:

Bevásárol majomhimlő elleni oltásból az EU

110 ezer adagot kötött le az Európai Bizottság.

A z Európai Bizottság egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztosa, a ciprusi Sztella Kiriakidesz a dán biotechnológiai céggel, az Európában Imvanex néven ismert Bavarian Nordickal jelentette be, hogy EU-s forrásokból 110 ezer, majomhimlő elleni vakcinát vásárol a vállalattól.

A vakcinákat még ebben a hónapban leszállítják.

Norvégia és Izland is kap

Az EU-ban eddig 900 majomhimlős esetet azonosítottak, és az uniós tagállamok mellett Norvégia és Izland is kap majd a most megrendelt vakcinákból. Spanyolország és Németország korábban már szerzett be majomhimlő elleni oltást.

Az Európában Imvanex vakcinája egyébként még nincs hitelesítve majomhimlő ellen, de a Kiriakidesz szerint himlő ellen védelmet nyújt, mivel a vírusok nagyon hasonlóak. Az európai gyógyszerészeti engedélyezés a biztos szerint hamarosan hivatalosan is le fog zárulni.

Magyarországon is megjelent

Majomhimlős esetet már regisztráltak Magyarországon is. Virológusok szerint Afrikára jellemző fertőzés, amely most felütötte a fejét a nyugati országokban. Valószínűleg nem a majomhimlő lesz az új covid, de ettől még mutathat érdekes újdonságokat az orvostudománynak.

Ebben a cikkünkben összefoglaltuk a betegséggel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

The post Bevásárol majomhimlő elleni oltásból az EU appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés