:

Forbes 1×1: Game over a kriptopiacnak?

Forbes 1×1: Game over a kriptopiacnak?

Nem, nincs vége a kriptopiacnak, bár a hangulat és az árfolyamok tényleg borzasztóan néznek ki. Röviden, érhetően elmagyarázzuk, miért zuhan minden úgy, mintha világvége lenne.

Egészen durva, ami a kriptopiacon történik, a vezető valuták egy nap alatt 8-10 százalékot vesztettek értékükből, míg egyhetes távban még súlyosabb, 30-40 százalékos az esés. A piac amúgy sincs a legjobb állapotban, tavaly november óta lefelé csorognak az árfolyamok, de az elmúlt napokban újabb és újabb mélységeket fogunk meg. A Bitcoin 21 ezer dollárról pattant kicsit vissza, ahol 2020 decemberében járt utoljára, az Ethereum 1200 dollár alá is benézett, ami szintén bő másfél éves mélypont.

Másfél éves mélyponton a Bitcoin jegyzése. Forrás: CoinGecko

Miért alakult ki medvepiac?

A lejtmenet tavaly november óta tart, akkor jelentette be az amerikai jegybank, a Fed, hogy monetáris szigorítási ciklusba kezd. Itt írtunk a szigorítási ciklusról, a lényeg, hogy a magas infláció miatt elkezdik emelni az alapkamatot és ezzel párhuzamosan kiszívják a piacokról az ingyen pénzt, amit az elmúlt bő évtizedben kinyomtattak.

Ez alapvetően elrontotta a hangulatot a tőkepiacokon, a szigorítás bejelentése óta a vezető amerikai részvényindexek trendszerűen esnek, a dollárindex pedig, amely azt mutatja, hogy amerikai dollár mennyire erős a többi vezető devizához képest, történelmi magasságokban van. A háború következtében kialakuló energiaválság is ront a helyzeten: az energia- és nyersanyagárak növekedése miatt egyre kevesebb befektetni való pénz van a gazdaságban.

Tehát a bő fél éve tartó medvepiacnak alapvetően több oka van:

világszerte magas az infláció,a nagy jegybankok monetáris szigorítási ciklusa,a kibontakozó energiaválság.

Az általános rossz hangulatot fokozta, hogy májusban mindössze pár nap alatt omlott össze a Terra-ökoszisztéma, gyakorlatilag két top valuta, a Luna és a TerraUSD nevű stablecoin semmisült meg alig egy hét alatt. Az összeomlásnak valuta-specifikus okai voltak, nem a blockchain-rendszer megbízhatatlanságából fakadt, de olyan általános piaci pánikot okozott, amely még mélyebbre lökte az árfolyamokat és a piaci kapitalizációt.

Pataki Gábor, a ProfitManager.io alapítója kérdésünkre hangsúlyozta: a bitcoin és a vezető valuták ugyanolyan befektetési eszközökké váltak, mint a részvények, természetes a korreláció a tőzsdei árfolyamokkal.

„Azért esik jobban a kriptopiac, mint a hagyományos tőkepiaci eszközök, mert a összkapitalizációjuk sokkal kisebb, így dollárban számolva kisebb kilengések százalékosan nagyobb esést jelentenek.”

A teljes kriptopiaci kapitalizáció a CoinGecko szerint is már ezer milliárd dollár alá esett, másfél éve nem ért ilyen keveset a piac. Ugyanakkor azt fontos hangsúlyozni, hogy nemcsak a kriptó, de a részvénypiac is esik, valamint a tőkepiac többi eszközén is érződnek a kedvezőtlen makrogazdasági körülmények és az általános rossz kereskedési hangulat.

És miért zuhanunk most még jobban?

A szakember azt is megjegyezte: múlt pénteken jött a vártnál rosszabb amerikai inflációs adat. A májusi infláció az Egyesült Államokban 8,6 százalékra gyorsult a várt 8,3 százalék helyett. A piacnak azért fontos az inflációs adat, mert a jegybankoknak ez a fő mutató a monetáris politikai irányvonal meghatározásakor. Minél magasabb az infláció, annál keményebb lesz a szigorítás, tehát annál jobban fog lassulni a hitelezés és annál kevesebb ingyen pénz lesz a gazdaságban.

Pénz Topolay Gábor 4 perc olvasás
Forbes 1X1: Itt van a dátum, amire vártunk, végre Európa is megy Amerika után
Pénz Topolay Gábor 4 perc olvasás
Forbes 1X1: Miért kell bámulnunk, hogy mit döntenek 7000 kilométerrel arrébb?
Üzlet Topolay Gábor 1 perc olvasás
Forbes 1×1: Game over a kriptopiacnak?
Üzlet Topolay Gábor 1 perc olvasás
Forbes 1×1: Game over a kriptopiacnak?

A szélsőséges piaci hangulat pedig olyan hatásokat kelt a kriptovilágban, amik segítik a további pánik kialakulását.

A Celsius Network nevű, kriptovaluta-kölcsönzéssel foglalkozó platform tegnap bejelentette, hogy szünetelteti a kifizetéseket, az átutalásokat és a swapokat. A Binance, a világ legnagyobb centralizált tőzsdéje is felfüggesztette a bitcoin-kifizetéseket pár órára. Több nagy ágazati cég is bejelentette, hogy a kiadáscsökkentés miatt munkavállalóik egy részétől megszabadulnak. A Gemini Trust és a Crypto.com 10, a BlockFi 20 százalékos leépítését hajt végre, a Coinbase pedig egy ideig biztos nem fog létszámot bővíteni.

A lejtmenet okai röviden:

kedvezőtlen makrogazdasági környezet az infláció és a monetáris szigorítás miatta Terra-ökoszisztéma összeomlása okozta pánik,illetve a lejtmenet okozta további kedvezőtlen ágazati hírek, amik mind rontanak a kriptopiac megítélésén és távozásra kényszerítenek befektetőket.

És akkor most vége van?

Kicsi a valószínűsége, hogy vége legyen a kriptopiacnak. A nagy intézményi befektetők nem távoztak a piacról, továbbra is egyre több cég és platform kacérkodik a kriptovalutákkal, valamint a legnagyobb valuta, a bitcoin hasrate-je, azaz a hálózat mögött álló globális számítási kapacitás is történelmi csúcson van.

Pataki Gábor úgy fogalmazott: akkor látjuk majd a felpattanást, ha újra megjelennek a piacon a forró pénzek, amik a magasabb, rövid távú hozamokat igyekeznek kihasználni. „Hosszú idő lesz, amíg nyugszik az amerikai infláció. És azt sem tudom, elértük-e már a lejtmenet alját. De onnan látszik, hogy már közeledünk az aljához, hogy vannak altcoinok, amik ismétlődően nagyon komoly visszapattanást mutatnak.”

The post Forbes 1×1: Game over a kriptopiacnak? appeared first on Forbes.hu.