:

A gyermekeseknek alig csökkent a lakásvásárló kedvük

Némileg csökkent az egy éven belül lakásvásárlást tervező magyarok száma a tavalyihoz képest, miközben a kisgyerekes háztartások vásárlási kedve szinte alig esett vissza. Gyermekteleneknél öt százalékot esett a vásárlást fontolgatók aránya az ingatlan.com és a Reacty Digital felmérése szerint.

A magyarok 12 százaléka venne egy éven belül lakóingatlant, szemben a tavalyi 16 százalékos aránnyal. A gyereket nevelők körében minimális csökkenés, gyakorlatilag stagnálás látható.  18 százalékuk kalkulál egy éven belül lakásvásárlással, míg egy évvel korábban ez 19 százalékukra volt igaz.A nem gyerekesek körében 15 százalékról 10 százalékra esett vissza a lakásvásárlási kedv.A befektetési céllal lakásvásárlással számolók aránya nőtt: az egy évvel korábbi 13 százalékról 17 százalékra. Ebben szerepet játszik az albérletárak lendületes növekedése, valamint az is, hogy sokan a bizonytalanabb gazdasági környezetben biztos menedékként tekintenek az ingatlanokra.

Egyértelműen látszik az óvatosság a felmérés eredményeiből. A korábbinál, azaz a járvány előtti stabil gazdasági kilátásokkal szemben most változékonyabb környezetre, áremelkedésre számítanak sokan, ezért egyelőre inkább kivárnak.

Az infláció emelkedése miatt kamatemelési ciklusba kezdett a Magyar Nemzeti Bank, így a lakáshitelek is drágulnak. Már az év elején számítani lehetett arra, hogy éppen ezért a kedvezményes kamatozású, támogatott lakáshitelek szerepe felértékelődik. Ezzel is magyarázható, hogy a gyermekesek körében a lakásvásárlási kedv alig változott.” – értékelte a felmérés eredményeit Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a Forbes.hu-nak eljuttatott közleményben. 

Amellett, hogy a költözési kedv csökkent és a lakóingatlanok ára emelkedik, a lakáskiadással elérhető hozam mérséklődött. Mégis a lakásvásárlással kalkulálók majdnem ötöde befektetésben, azaz lakáskiadásban gondolkodik.

“Ez a növekedés köszönhető egyrészt annak, hogy az elmúlt hónapokban lendületesen emelkedtek a bérleti díjak a kínálati piacon, másrészt annak, hogy sokan biztonságos befektetési menedéknek tartják az ingatlant, bizonytalan gazdasági időszakban” – tette hozzá Balogh László. 

Mindent visznek az ingatlanhirdetési portálok

A kutatás szerint a lakáseladók több mint 60 százaléka ingatlanhirdetési oldalra töltené fel ingatlanát, 43 százalékuk pedig ingatlanközvetítőt is bevonna az értékesítésbe. 

A lakáseladást és -vásárlást is tervező válaszadók 80 százaléka ugyanis ingatlanhirdetési portálon keresztül értékesítené lakóingatlanát. 

The post A gyermekeseknek alig csökkent a lakásvásárló kedvük appeared first on Forbes.hu.