:

Lezárult egy korszak, vége az Internet Explorernek

Lezárult egy korszak, vége az Internet Explorernek

Június 15-től megszünteti az Internet Explorer böngésző támogatását a Microsoft, ezt követően a Windows 10 legtöbb verziójából el is távolítják a keresőt – közölte kedden a vállalat. Az IE megszűnése senki számára nem volt meglepetés, ugyanis egy évvel ezelőtt a Microsoft közölte, hogy 2022. június 15-én véget vet az Internet Explorer alkalmazásának, amelynek helyét a 2015-ben bevezetett Edge böngésző veszi majd át, írja az MTI.

Az IE-t először a Windows 95 operációs rendszerhez tartozó kiegészítőként adták ki, és sokáig a legnépszerűbb böngészőnek számított: 2003-ban a felhasználási aránya mintegy 95 százalékos volt. A Firefox 2004-es, majd a Google Chrome 2008-as indulásával, illetve a mobiltelefonos alkalmazások elterjedésével – amelyek nem támogatták a böngészőt – a népszerűsége jelentősen visszaesett.

A vállalat 2016-ban felhagyott az IE fejlesztésével, a Windows 11 operációs rendszerben pedig a böngésző már nincs is benne.

Sean Lyndersay, a Microsoft Edge Enterprise igazgatója egy tavaly májusi bejegyzésében azt írta, a Microsoft Edge nemcsak gyorsabb, biztonságosabb és modernebb böngészési élményt nyújt, mint az Internet Explorer, hanem egy kulcsfontosságú problémát is képes kezelni: a régebbi weboldalak és alkalmazások is kompatibilisek vele.

A kereső története nem volt sétagalopp: a Microsoft ugyanis mind az amerikai, mind pedig az európai szabályozókkal szembe került, amiért kötelezővé tette a kereső használatát a Windows eszközökön. Ráadásul a kereső, mint kiderült, hajlamos az összeomlásra és sebezhető a hackerekkel szemben. Az Internet Explorer még napjainkban is mémek alapanyagát képezi, a felhasználók szerint ugyanis az IE a valaha volt egyik leglassabban működő kereső a világon.

Végül el is járt felette az idő, és ma már egyértelműen a Google uralja a piacot, teszi hozzá az AP. A Chrome a világ böngészőpiacának nagyjából 65 százalékos részesedésével rendelkezik, amelyet az Apple Safarija követ 19 százalékkal, a Statcounter internetes elemző cég szerint. Az IE örököse, az Edge körülbelül 4 százalékkal marad le, éppen csak megelőzve a Firefoxot.

Lányi Örs további cikkei Ötszázszor nagyobb az internet, mint amit látunkBill Gates szerint a hülyékbe vetett hit tartja fenn a kriptopiacotLebegő napelemparkot épít az amerikai hadsereg

The post Lezárult egy korszak, vége az Internet Explorernek first appeared on 24.hu.