:

Mutatott egy kis erőt a forint a mélypontok után

Tegnap ilyenkor még az volt a kérdés, lesz-e újabb mélypont (lett), és reggel sem nézett ki valami jól az euró forintárfolyama. Délutánra külső okok miatt kissé visszaerősödött a forint.

Ma rendkívüli ülést tartott az Európai Központi Bank (EKB), amely döntött arról, hogy más formában ugyan, de folytatódik a pandémiás eszközvásárlási programja (az elszálló kötvényhozamokat akarják megfékezni), és úgy néz ki, a déli tagállamok megsegítésére is létrehoznak valamilyen eszközt.

A hírre a tőzsdék nagyon pozitívan reagáltak, az euró viszont gyengülni kezdett a dollár ellenében. Alapvetően ez okozza most a forint erősödését is. A bankközi devizapiacon most egy euróért 397,33 forintot adnak. Az EKB bejelentése óta a forint jegyzése a 396-398-as sávban mozgott, vagyis el tudott szakadni a 400-as szinttől. Fontos: ez most alapvetően az euró árfolyamának változásának köszönhető.

A piac este az amerikai központi bank, a Fed döntését várja, 75 bázispontos emelést áraznak. A múlt héten pénteken közzétett amerikai inflációs adat a vártnál rosszabb volt, a hét elejét is ez határozta meg a piacon, nagyon negatív volt a hangulat emiatt.

The post Mutatott egy kis erőt a forint a mélypontok után appeared first on Forbes.hu.