:
Breaking News

Forbes 1×1: Agyvérzést kapok, honnan tudjam, hogy melyik film hol van fent?

Forbes 1×1: Agyvérzést kapok, honnan tudjam, hogy melyik film hol van fent?

A streaming bonyolult terep, főleg, ha egyszeri nézőként nem akarunk mást, csupán bebökni kedvencünket, csak épp azt nem tudjuk, hogy az öt nagy szolgáltatóból melyiken keresgéljünk. Röviden, tömören megmutatjuk a káosz hátterét, valamint a legrövidebb kiutat belőle.

Június 14-gyel megérkezett az ötödik nagy streamingszolgáltató is hazánkba, immáron a Disney+-ról is ömlik ránk a kontent.

Azon már bosszankodtunk eleget, nagyságrendileg mennyibe kerülhet majd háztartásonként, ha egy szép napon minden fontosabb platform élesedik az országban, mi pedig mindent a lehető legjobb minőségben akarunk majd elérni.Azt is tudjuk, hogy a közeljövőben várható a Skyshowtime, illetve az AMC+ rajtja is, így velük, valamint a Disney+, az HBO Max, az Apple TV+, az Amazon Prime Video, no és nyilvánvalóan a Netflix társaságában lassacskán hétre fog nőni az itthon is elérhető globális platformok száma.Bizony, HÉT KÜLÖNBÖZŐ SZOLGÁLTATÁSRA.

Ember legyen a talpán, aki fejből vágja, melyik klasszikus film, sikersorozat, franchise vagy brand melyik szolgáltató katalógusából érhető el vagy lesz majd elérhető.

Üzlet Vaszkó Iván 8 perc olvasás
Megérkezett hozzánk is: 10 dolog, amit mindenképp tudnod kell a Disney+ streamingszolgáltatóról
A jó élet Vaszkó Iván 10 perc olvasás
Neked lesz pénzed hat streamingszolgáltatóra is?!
A jó élet Vaszkó Iván 9 perc olvasás
HBO? HBO Go?? HBO Max?! Nem értem, mi a különbség?

Lassan már a témában jártas nézőket is megizzasztja, honnan hova vándorol, vagy akár mikor tűnik el egy-egy közkedvelt darab, mint a kámfor. Pedig, bármennyire hihetetlenül hangzik, a streamingverseny (vagy háború, kinek hogy tetszik) egyik fontosabb hozadékának pont, hogy a leegyszerűsödésnek kellene lennie.

Eleve mitől függ, hogy mi honnan érhető el?

A fogyasztó ideje pénz, a képernyőidő meg pláne – nagyon röviden ezzel az elgondolással indult meg pár éve a szórakoztatóipar a streaming irányába, és kezdték el a piaci szereplők szép lassan elindítani saját kis szolgáltatásukat saját kis műsorkatalógusukkal. Így érkezett meg szép lassan a Netflix nyakára (derekára) többek közt

a Disney a Disney+-szal,a Warner Bros. Discovery az HBO Maxszal,vagy az Amazon a Prime Videóval.

Új, saját gyártású vagy megvásárolt exkluzív tartalmaik mellett az óriáscégek globális szinten próbálják egyesíteni korábbi klasszikusaik licencjogait házon belülre. Mert hát saját szolgáltatás és katalógus híján a gyártóknak ezeket anno ki kellett engedniük kezeik közül.

A folyamat a piaccal együtt finomhangolódik, fogyasztói szemmel inkább kevesebb, mint több sikerrel.

Néha tényleg embert próbáló feladat lekövetni, melyik film vagy sorozat fogja pár napon belül elhagyni, mondjuk, a Netflix kínálatát, mert bejött egy új streamingóriás, vagy mert csak szimplán lejártak a jogok.Országonként, régióként sokszor nagyon is eltér a kínálat. Hiába kommunikál valami izgalmasat egy-egy óriáscég sajtóközleményben, konferencián vagy saját közösségi médiás csatornáin, azzal sokszor a tengerentúli fogyasztókhoz szól, és a hírnek köze sincs a magyar műsortárhoz.Az sem várható el az átlagnézőtől, hogy csípőből vágja, hogy például a Star Wars az Disney-tulajdon, így a tartalmakat immáron mindig a Disney+-on kell keresnie, vagy hogy a DC-képregényadaptációk a Warnernél tanyáznak, ergo az HBO Max az otthonuk.

Összetett probléma ez tehát, bőven elég, ha csak a szakújságírókat bosszantja. Bár azért előfizetőként sem mindegy, melyik cégnél indít vagy tart meg előfizetést, főleg, hogy a piac bővülésével egyre csak dagad a digitális és streamingrezsi is.

Üzlet Forbes 5 perc olvasás
Így robbant be a magyar streamingpiac: a Netflix a király, de érkeznek a többiek
Napi címlap Vaszkó Iván 12 perc olvasás
44 ezer havonta Netflixre és társaira!? Azt hiszed, irreális, de hamar összejön ennyi a digitális rezsidben

Mitévő legyek?

A legegyszerűbb az, ha letöltünk egy streamingútmutató appot. Biztos léteznek rá alternatívák, de a Justwatch erre igencsak egyszerű eszköz.

Csak rá kell keresni a kívánt néznivalóra, és kidobja, hogy az melyik platformon, milyen felbontásban érhető el, esetleg hogy streamingszolgáltató helyett az Apple és társai digitális műsortárából lehet-e csak kikölcsönözni vagy megvenni.

Emellett:

elérhető böngészőről és okoseszközökről is,regisztrálni sem muszáj rá,tud magyarul, és évszám vagy műfaj mellett a magyarországi platformkínálatra is leszűrhetjük a keresőjét,a friss premiereket dátum szerint is listázza, külön alkategóriában,valamint az IMDB és a többi filmes értékelő oldalhoz hasonló funkciókat is belecsempésztek (lejátszólista, kedvelés, stáblista, kategóriaajánlók). Nincs túlgondolva, elég a Disney+ ikonra kattintani, és máris az Obi-Wan Kenobi sorozatra leszünk terelve. Fotó: Justwatch

Tökéletes megoldás nincs, a Justwatch sem mutatja például, elérhető-e magyar felirat vagy szinkron az adott címhez, és sajnos a jövőbeni streambemutatókat sem listázza külön aloldalon. Mégis, ha valakinek se kedve, se ereje rajta tartani az ujját a streamingpiac ütőerén, próbálja ki bátran.

A Justwatch nemrég azt közölte a Forbes.hu-val, hogy az itthon most induló Disney+ hazai elérhetőségű tartalmait is beemelték az adatbázisba.

E szerint 1 691 cím érhető el a magyar változaton, legalábbis azokból a filmekből, sorozatokból, műsorokból, amiket a Justwatch is nyilvántart.

Borítókép: részlet az Agymanók (Inside Out, 2015) című filmből.

The post Forbes 1×1: Agyvérzést kapok, honnan tudjam, hogy melyik film hol van fent? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés