:

Telefonról diagnosztizál a magyar mesterséges intelligencia

Telefonról diagnosztizál a magyar mesterséges intelligencia

Az elmúlt több mint 2 és fél hónapban 22 ezren regisztráltak országszerte az AIP Derm rendszerébe, amelynek keretében térítésmentesen lehetett hozzájutni a mesterséges intelligencia alapú digitális bőrgyógyászati diagnosztikához. A távdiagnosztikát kínáló szolgáltatást március 24-én vezette be a Semmelweis Egyetemmel együttműködésben az AIP Labs, és azóta több mint 13 ezer esetet láttak el a rendszer támogatásával a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika szakorvosai.

Ez idő alatt 88 esetben diagnosztizáltak melanomát, a mesterséges intelligencia pedig minden olyan esetben helyesen adta meg a diagnózist, ahol a szövettan is igazolta azt később. 

Dr. Holló Péter egyetemi tanár, a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika igazgatója szerint a rendszer több mint 120 különböző kórképet állapított meg. A mesterséges intelligencia alapú szoftver döntéstámogató rendszerének segítségével a szakorvosok átlagosan három-hat napon belül adtak visszajelzést – diagnózist és terápiás javaslatot – az érintetteknek. Az okoseszközről és számítógépről elérhető applikáció iránt a vártnál is magasabb fokú volt az érdeklődés, előfordult, hogy 24 óra alatt 2000 esetet töltöttek fel a rendszerbe.

A szolgáltatás keretében a július 15-ig tartó időszakban – sürgősség alapján rangsorolva – napi 200 feltöltést fogad még a rendszer, olvasható a Semmelweis Egyetem honlapján. Kovács Máté, az alkalmazást kifejlesztő magyar cég társalapítója elmondta: az eddigi ellátást a rendszerrel kapcsolatos kutatás-fejlesztési keretükből finanszírozták. Kiemelte, az elmúlt időszak többéves folyamat sikeres lezárását jelentette, amikor is az ország bármely pontjáról igénybe vehető módon, élesben működött a rendszer, és a működési modellt volt hivatott validálni.

A cég társalapítója szerint a mesterséges intelligencia hatékonysága mellett az is bebizonyosodott, hogy hatalmas igény van a szolgáltatásra, amelyet ezért állandósítanak – szem előtt tartva az elérhető árképzést. Július 15. után társadalombiztosítási ellátáson felül járó pluszszolgáltatásként lesz elérhető országszerte a digitális diagnosztika.

Lányi Örs további cikkei Teljesen átalakul a FacebookKétmillió forinttal is drágulhatnak a TeslákAz EU megfenyegette a technológiai óriásokat

The post Telefonról diagnosztizál a magyar mesterséges intelligencia first appeared on 24.hu.