:

15 sorozat, amit érdemes bepróbálni a most induló Disney+-on

15 sorozat, amit érdemes bepróbálni a most induló Disney+-on

A messzi-messzi galaxistól a képregénylapokig, rapperektől vámpírokig, élőszereplőstől animációig jócskán meg van tömve tartalommal a nemrég elstartolt streamingszolgáltató. Tizenöt tipp, mit próbálj be a rajttal.

Akadnak még anomáliák a szórakoztatóipari monstrum immáron Magyarországon is elérhető Disney+-ának kínálatában. A Marvel, Star Wars, National Geographic és más neves márkák, csatornák, stúdiók arzenálját összefogó platformnak biztos kell még némi idő, hogy a korábban az HBO Góról (aztán Maxról) elérhető portékáik teljes terjedelmükben átkerüljenek a Disney-katalógusba. Hogy az ide-oda vándorlásnak egyébként mi az alapja, arra itt a magyarázat.

Üzlet Vaszkó Iván 8 perc olvasás
Megérkezett hozzánk is: 10 dolog, amit mindenképp tudnod kell a Disney+ streamingszolgáltatóról
A jó élet Vaszkó Iván 5 perc olvasás
Tíz sorozat, amit érdemes bepróbálni a most induló HBO Maxon
Üzlet Vaszkó Iván 4 perc olvasás
Forbes 1×1: Agyvérzést kapok, honnan tudjam, hogy melyik film hol van fent?

Mindenesetre a magyar indulást közel 2000 műsorral, abból több mint 800 sorozattal kommunikáló streamer így is sok-sok órányi képernyőbámulást tud garantálni, köztük valóságos örökérvényűekkel (The Walking Dead, A Simpson család, 24, Lost – Eltűntek stb.), vagy épp frissebb, itthon eddig aligha elérhető szériákkal. Ez utóbbiakból szemeztünk alábbi listánkhoz, jöjjön a tizenötös válogatás, nem csak családbarát néznivalókkal (ábécérendben, zárójelben az eredeti címmel).

Arról, egyáltalán mi fán terem a régiónkat épp most hódító Disney+ és annak tartalomkínálata, ide kattintva olvashatsz.

Atlanta (Atlanta)

Donald Glover szórakoztatóipari halhatatlanságát sitcomszínészként (Community, magyar gúnycímén Balfékek) és énekes, rapper világsztárként (Childish Gambino) már egyaránt kiérdemelte. Ehhez képest a többszörös Emmy-díjas Atlanta szinte már jutalomjáték. A helyi rapszcéna groteszk, aktuális társadalmi és popkulturális vitákkal áztatott mocsarában dagonyázik főhőse, a nincstelen rappermenedszer, Earn. A szerepben természetesen a sorozatot készítő, író és rendező Glover, de a felkarolt Paper Boit játszó Brian Tyree Henry (Örökkévalók, Godzilla Kong ellen), illetve a hátborzongatóan fura és jólélek haverjukat, Dariust megformáló Lakeith Stanfield (Tűnj el!, Tőrbe ejtve) is ennek az ízig-vérig avantgárd komédiasorozatnak köszönheti hírnevét. Egyelőre két évad érhető el, pedig kint már lefutott a harmadik is.

Műfaj: dráma, vígjáték. Elérhető évadok: 2 (a 3-ból). Elérhető epizódok: 21 (a 31-ből).

The Beatles: Get Back (The Beatles: Get Back)

A banda (én ugyan le nem írom ide, hogy „gombafe…”) 1970-es Let It Be albumának nagyrészt sosem látott werkfelvételeit gyűjtötte külön-külön is két-három órás játékidejű, háromrészes dokusorozatba A Gyűrűk Ura legendás rendezője, a Forbes szerinti legvagyonosabb szórakoztatóipari szereplő, Peter Jackson. Maratoni, nyolcórás hosszúságú alapmű, pedig az eredeti tervek szerint nem is otthoni kijelzőkre, hanem nagy vásznakra álmodták a projektet. Mi tagadás, ott is megnéztük volna Jackson híresen alapos restaurációját a hosszú évtizedekre elkallódott felvételekből.

Műfaj: dokumentumsorozat. Elérhető évadok: 1. Elérhető epizódok: 3.

Dave (Dave)

Alkotó főszereplője az a komikus, David Burd, aki a való életben is Lil Dicky nevű rapperalteregója alatt futott be. Vígjátékszériájában saját felemelkedéstörténetét csavarja ki, bőven vállalhatatlan poénokkal, szövegekkel, túlkapásokkal. Ennek a Dave-nek ugyanis egyetlen, mondjuk úgy, szerény kívánsága az élettől, hogy ő legyen minden idők egyik, ha nem a legnagyobb rapsztárja. A legókockaként szép lassan épülgető kultusza – aminek része, hogy inkább rajta, semmint vele röhög a világ – mit sem érne bipoláris zavarral küzdő színpadtársa, GaTa nélkül, akit szintén valóélet-beli megfelelőjéről mintáztak a sorozathoz, és aki tényleg a történet szíve-lelke. Elérhető (még) az HBO Maxon is, ott mind a két évad elcsíphető, Disney-éknél sajnos nem.

Műfaj: vígjáték. Elérhető évadok: 1 (a 2-ből). Elérhető epizódok: 10 (a 20-ból).

Gyilkos a házban (Only Murders in the Building)

A sorozat rajtja előtt még eléggé valószínűtlen triónak tűnt Steve Martin (Tucatjával olcsóbb, A rózsaszín párduc), Martin Short (Vérbeli hajsza) és Selena Gomez színész-énekes (Spring Breakers – Csajok szabadon). Végül a Gyilkos a házban című rejtély-komédia, benne a bűnügyi podcastokért rajongó hármas és a köztük izzó kémia őrületes telitalálatnak bizonyult. Még ebben a hónapban elindul a széria második évada, továbbgörgetve a szomszédjuk halála utáni nyomozásról úgyszintén podcastot indító főhőseink bonyodalmait.

Műfaj: bűnügyi vígjáték. Elérhető évadok: 1. Elérhető epizódok: 10.

Hétköznapi vámpírok – A sorozat (What We Do in the Shadows)

2014-ben az új-zélandi Taika Waititi (Jojo Nyuszi) és Jemaine Clement (Flight of the Conchords) írói, rendezői és főszereplői részvételével született meg a modern kori áldokumentumfilmek egyik legnagyobb királya, a Hétköznapi vámpírok. Ki hitte volna, hogy az amerikai sorozatadaptáció nemhogy eléri, de három évad után szinte túl is szárnyalja az alapanyagot az eredeti film alkotógárdájának, illetve remekül kiválasztott európai komikusainak (Kayvan Novak, Matt Berry, Natasia Demetriou) hála. Ahogy a film, a széria is az ősöreg vámpírlakótársak hol mulattató, hol röhejesen szánalmas mindennapjait követi nyomon, mockumentarykhez hűen remegő kamerákkal, no meg kamerába kacsintós humorbombákkal (a’la Office). E pillanatban az HBO Maxról is elérhető itthon, ott nem mellesleg mind az eddigi három évad, a Disney+-on sajnos csak az első kettő.

Műfaj: horror-vígjáték. Elérhető évadok: 2 (a 3-ból). Elérhető epizódok: 20 (a 30-ból).

Loki (Loki)

A minden egyes mozifilmjével és streamingsorozatával egymásra épülő, összefüggő Marvel Moziverzumból (Marvel Cinematic Universe, MCU) valójában pont emiatt nincs értelme csak egy–két sorozatot ajánlani. Mégis, ha ki kellene emelni a csúcspillanatokat, akkor mindenképp szót kell ejteni a Tom Hiddleston skandináv antihőséből lassan valódi igazságosztóvá érő Loki önálló sorozatáról. Címszereplőnk időt, de főleg párhuzamos dimenziókat átívelő kalamajkája alapjában jelöli ki a képregényes moziunverzum egyik következő nagy történetvonalát. Teszi ezt néhol észveszejtő kreativitással: a Lokit a mindenható Rick és Morty animációs sorozaton edződött Michael Waldron készítette, szóval jó kezekben a projekt, ami hivatalosan is meg fogja kapni második évadát.

Műfaj: képregénysorozat. Elérhető évadok: 1. Elérhető epizódok: 6.

A Mandalóri (The Mandalorian)

A Marveléhez hasonló új érába lépett már pár éve a messzi-messzi galaxis, avagy a Star Wars is, már ami a mozi-streaming kettőséget illeti. A Disney-féle Lucasfilm stúdió évek óta sorra jelenti be és debütáltatja a ma már egyre nagyobb vitákat szító franchise új Disney+-sorozatait, történetükkel szépen foltozgatva a korábbi filmek idővonalát is. Az első ilyen sorozat lett A Mandalóri, a szűkszavű, mégis csupaszív fejvadász páncélja alatt Pedro Pascallal (Narcos, Wonder Woman 1984), oldalán pedig a 2019-es premierrel egy csapásra világsztárrá lett zöld kis Groguval, celebnevén Bébi Yodával. Készül a harmadik évad, a második után pedig nem mellesleg lezavartak egy spinoff sorozatot is Boba Fett-tel, ami bár továbbviszi A Mandalóri cselekményét, emiatt pedig megkerülhetetlen, mégsem annyira élvezhető, mint az anyasorozat.

Műfaj: sci-fi kaland. Elérhető évadok: 2. Elérhető epizódok: 16.

Ms. Marvel (Ms. Marvel)

A Marvel-sorozatok legfrissebb darabja, olyannyira, hogy még csak a múlt héten rajtolt el az MCU első muszlim szuperhősének, a 16 éves Kamala Khannak a saját sorozata. Képregény-adaptációra hangolt felnövéstörténetet faragtak a Ms. Marvelből: az Iman Vellani által játszott Kamalának nem elég, hogy a tinédzserlét viszontagságaival, na és persze a beilleszkedéssel kell küszködnie, de bizony frissen szerzett szupererejét is meg kell tanulnia használni, bármekkora áldás is ez a Bosszúállók egyik legmegszállottabb rajongójának. A Ms. Marvel a Rotten Tomatoes kritikaaggregátoron jelenleg a legerősebb értékeléssel bíró MCU-sorozat. Jóllehet, neki sem sikerült elkerülnie a felhasználók online pontszámbombázásának mocskát, IMDB-n igencsak lehúzták a szériát – mondvacsinált indokokból („túl családbarát, túl woke”).

Műfaj: képregénysorozat. Elérhető évadok: 1. Elérhető epizódok: 2 (a 6-ból, még tart az évad).

Obi-Wan Kenobi (Obi-Wan Kenobi)

Tele a főváros a Ewan McGregor-féle jedi plakátjaival. Nem csoda, hiszen Obi-Wan Kenobi önálló minisorozata a harmadik és negyedik mozifilm közt játszódó kalandjával a streamingszolgáltató egyik, ha nem a legvártabb exkluzívja volt. A kezdeti lelkesedést bizonyos körökben felváltotta némi kesergés, de nagy vásznakat megidéző látványában és méretében nem érheti szó a jövő héten véget érő sorozatot. Készültekor az alkotók szabályosan „az évszázad visszavágójaként” hivatkoztak Kenobi és sötét oldalra bandukolt volt tanítványa, Anakin Skwyalker, most már Darth Vader összefeszülésére. Nem sikerült maradéktalanul beváltani ezeket az ígéreteket, de tény és való, hogy valóságos eseménysorozattá hájpolták az Obi-Wan Kenobit, és most is sokan beszélnek róla. Lehet, hogy még a te baráti vagy családi körödben is. Így azért nehéz szándékosan nem részt venni a mókában.

Műfaj: sci-fi kaland. Elérhető évadok: 1. Elérhető epizódok: 5 (a 6-ból, még tart az évad).

Orville (The Orville)

Ki is figurázza, meg persze tiszteleg is a nagynevű Star Trek előtt Seth McFarlane (Family Guy, Amerikai fater, Ted) Orville-je, melynek nemcsak alkotója, de természetesen főszereplője is a komikus. Volt honnan feltápászkodnia a sci-fi komédiának: első évadát még viszonylagos közutálat övezte, még korrekt nézettsége ellenére is, a második már sokkal inkább megtalálta közös hangját a világgal. A már nem is országos amerikai tévéadón, hanem rögtön streamingszolgáltatón induló harmadik évadának a galaxisutazós széria sokéves szünet után vágott neki, épp most élesednek hétről hétre a friss epizódok.

Műfaj: sci-fi vígjáték. Elérhető évadok: 3. Elérhető epidózok: 29 (még tart a harmadik évad).

Reservation Dogs (Reservation Dogs)

Vigyázz, nem összekeverendő a Reservoir Dogsszal, avagy Quentin Tarantino Kutyaszorítóbanjával. Jóllehet, az indián őslakos illetésű Reservation Dogsért is neves filmes felel, név szerint a már emlegetett Taika Waititi, és különlegessége, hogy a produkcióban szinte csakis kizárólag indián származású stáb dolgozott, a kamerák előtt és mögött egyaránt. A sorozatban négy oklahomai csibész dönt úgy, hogy halott barátjuk álmának áldozva Kaliforniába indulnak, még ha ez nem is megy egyről a kettőre. Lesz második évad, nem is olyan soká, augusztus elején fog elrajtolni.

Műfaj: dramedy. Elérhető évadok: 1. Elérhető epidózok: 8

Star Wars: A klónok háborúja (Star Wars: The Clone Wars, 2003-2005)

Ha létezik kultikus rajzfilmsorozat, hát az az egykoron Cartoon Network-logóval futott Star Wars: A klónok háborúja. Nem a későbbi komputeranimációs, hanem a (főképp) rajzolt eredeti, Genndy Tartakovsky (Dexter laboratóriuma, Szamuráj Jack) nevével fémjelezve, alig párperces epizódokkal megszórva, mégis, olyan őrületesen vagány jedis, klónosztagos akciószekvenciákkal kibontva A klónok támadása film utáni háború történéseit, hogy már ezeket a sorokat írva bekönnyeztem a nosztalgiától, nem hogy majd ez után, mikor végre a Disney+-on újrázhatok. Az élet szép.

Műfaj: animációs sci-fi kaland. Elérhető évadok: 3. Elérhető epidózok: 25 (két nagy részre van osztva a Disney+-on).

Szeretettel: Victor (Love, Victor)

A Kszi, Simon ahhoz képest, hogy stúdiórendszerben fogant, kifejezetten jól sikerült ifjúsági LMBTQ-romkom. A 2018-as filmmel közös univerzumban osztozkodik a Szeretettel: Victor című, háromévados sorozat is, a záróetap pont a héten debütált. Címszereplő főhőse (megformálója Michael Cimino) félig Puerto Ricó-i, félig kolumbiai-amerikai felmenőkkel bír. Otthona és iskolája falai közt egyaránt küszködik szexuális orientációja miatt, ebben (is) kér segítséget a film főhősétől, Simontól, méghozzá neten keresztül. Nagyjából úgy, ahogy az utóbbi is tartotta a kapcsolatot titkos levelezőtársával a filmváltozatban.

Műfaj: romantikus dráma. Elérhető évadok: 3. Elérhető epidózok: 28.

Timon és Pumba (Timon & Pumbaa)

Abban, hogy a Disney+ alapjaiban véve mégiscsak egy családbarát streamingszolgáltató, ráadásul ugye a Disney-től, az a legcsodásabb, hogy egy közös katalógusba lett gyűjtve a stúdió tonnányi klasszikusa. Olyanok is, melyeket talán legutóbb sok-sok éve, még délelőtti matinéban, esetleg kazettán néztünk rongyosra. Pont ilyen Az oroszlánkirály halhatatlan párosának, Timonnak és Pumbának a tévésorozata is. Nem lesz ciki, ha a gyerkőcnek bepöccintve olykor-olykor te is odapillantasz a tévére, nyugodtan engedd el magad.

Műfaj: családi animációs. Elérhető évadok: 3. Elérhető epidózok: 85.

WandaVízió (WandaVision)

A fentebb többször is felhozott MCU-sorozatok közül eredetileg a tévés komédia híres korszakait (elvétve) felidéző WandaVízió volt az első, még 2021 januárjában rajtolt el. Azóta is ez a legegyedibb atmoszférával és látvánnyal bíró Disney+-sorozat, még ha Wanda Maximoff (Elizabeth Olsen) elborult gyásztörténetét szerelmével, a Vízióval (Paul Bettany) nem is sikerült minden egyes pillanatában meghaladhatatlanná tenni. Mégis, azok a mozzanatai a legszebbek, ahol tényleg képes elengedni magát, nem pedig a szokásos szuperhősös kliséit, manírjait durrogtatja. Egyes Marvel-képregényfilmeket így is kenterben ver.

Műfaj: képregénysorozat. Elérhető évadok: 1. Elérhető epidózok: 9.

Fotók: Disney+

The post 15 sorozat, amit érdemes bepróbálni a most induló Disney+-on appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés