:
Breaking News

Itt jártak a Tau Herculidák

Itt jártak a Tau Herculidák

A Tau Herculidák május 31-ére várt meteorzáporát hazánkból is sikerült megfigyelni, habár a várakozásoknak megfelelően tőlünk nem látszott jelentős csillaghullás.

Landy-Gyebnár Mónika, Hárskút

Éjjel egy után érkeztem ki Hárskútra, ahol ekkorra gyönyörűen kiderült az ég, ezért már önmagában érdemes volt kinn tölteni az időt.
A várt TAH kitörés a várakozásoknak megfelelően alakult nálunk, vagyis alig volt észlelhető meteor. Volt azonban rendkívül idegesítő mennyiségű műhold, így az ember azt se tudta, mit lát…

A radiáns közeli égrészt figyelve néhány halvány (+3-4 magnitúdós) TAH tűnt fel, volt két fényesebb is, ezek mindegyike élénk sárga, és kis füstnyomot hagyó volt, ezek egyikét töltöttem fel. Volt még néhány más meteor is, meg lehetett látni a hazánktól délre, Horvátország, Bosznia, Szerbia területén lévő zivatarok villámainak az égre vetülő villanásait.
8 olyan meteorom van fotón, amiről azt állíthatom, hogy TAH volt. A világosodás miatt eleve rövidre szabott észlelési időben azért ez se rossz, én elégedett vagyok, nem számítottam ennél többre, sőt, ennyire sem.

A Tau Herculidák várható kitöréséről itt írtunk. A hazai észlelésekről és az USA-ból sikeresen észlelő magyar expedíció eredményeiről pedig majd a Meteor 2022/7-8. számában közlünk részletes cikket. Az expedícióról az MCSE Youtube-csatornáján kísérhetjük figyelemmel Kiss László beszámolóját.

Hirdetés

Cimkék

Keresés