:

Még sosem volt olyan drága összeházasodni, mint most – mutatjuk, mennyibe kerülnek egy esküvő tételei

Még sosem volt olyan drága összeházasodni, mint most – mutatjuk, mennyibe kerülnek egy esküvő tételei

Három évvel ezelőtt még körülbelül 5-6 millió forintba került egy nem luxus, de már nagyvonalú esküvő, 2022-re másfélszeresére nőtt ez a szám. És most nem egy fényűző, 300 fős luxus eseményekről beszélünk, hanem egy közepes méretű, tehát 80-110-es létszámú, megszervezett ceremóniáról. Az infláció kedvezőtlenül hat a házasodni vágyó párokra is – egy esküvőszervező segítségével térképeztük fel, pontosan mit jelent ez a gyakorlatban.

Helyszín

Ár: kábé 800 ezer Ft

A helyszín bérleti díja több tényező függvénye: van, ahol a bútort külön meg kell rendelni, de az is gyakori, hogy a hely kizárólagos partnerekkel dolgozik, így nem hívhatsz más catering-csapatot. Megkérdezett esküvőszervezőnk, Niki átlagolt árából már kibérelhető például egy szép etyeki borászat, ami most népszerűnek számít a párok körében.

Catering

Ár: 30-40 ezer Ft/fő

Aki valaha járt esküvőn, jól tudja, mekkora különbség van catering és catering között. Amennyiben nem a lecsós húst és az egymásra pakolt rántottakat képzeled el az asztalodra, hanem például vendégváró falatokat is kihelyeznél a fenti ár reális. Niki elmondása szerint ez már kielégítő és teljeskörű étkeztetést jelent:

„Ebben az árban van vendégváró falat, pogácsa, kencék, igényesen tálalt előételek és italok. A sör, bor, prosecco, limonádé alap, estére pedig a többi italt is megnyitjuk. Vacsoránál szintén van falatos előétel vagy sajt-sonka tál, a klasszikus húsleves, és svédasztalos főétel kacsacombbal, sültekkel, pörkölttel, esetleg lazaccal. Aztán jön az éjféli büfé.”

A torta költsége nem része az imént említett árnak, ez még plusz 120 ezer forint 100 fő esetén.

Menyasszonyi ruha

Ár: 500 ezer Ft-tól a csillagos égig

Bár régebben nagy divat volt a ruhabérlés, manapság sokkal jobban megéri megvarratni és megvásárolni a ruhát.

„A többség a varratás mellett dönt, mert akkor tényleg olyan lesz a végeredmény, mint amit megálmodott a menyasszony, később pedig tovább lehet adni a ruhán.”

Öltöny

Ár: kábé 200-300 ezer Ft

Niki elmondta, hogy az öltönyök között még nagyobb az árdifferencia, mint a menyasszonyi ruha esetében, ugyanis van, aki olasz szabósághoz megy, és van, aki akár egy Massimo Dutti-jellegű üzletben is megtalálja a számára megfelelő darabot. A szabás és az anyagválasztás döntő kérdés az ár szempontjából, 100 ezer forinttól 1 millióig terjedhet egy öltöny ára.

Ceremóniamester

Ár: 300 ezer Ft

Bár vidéken még előfordul, hogy vőfély vezényli le az esküvőt, a főváros környékén már sokkal népszerűbbek a ceremóniamesterek, és ez az árukon is meglátszik. Míg egy vőfély 50-80 ezer forintért vállalja el a bulit, a ceremóniamester ennek közel hatszorosába kerül.

„A CM feladata a hangulatkeltés. Fontos, hogy a násznéphez igazodva teremtsen jó hangulatot, és ne ragaszkodjon a saját elképzeléséhez. Emellett a forgatókönyv elkészítésében is segít, tehát nem csak a nagy napon vannak feladatai.”

Fotó és videó

Ár: 420-500 ezer Ft külön-külön

„A fotós és a videós ára nagyban függ attól, hány órán keresztül kell rendelkezésre állniuk, milyen hosszúságú videót szeretne a pár, és hány fényképet rendelnek meg. Míg korábban 250 ezer forint körül mozgott mindkét szolgáltatás, most már 1 millió forint környékén van a kettő együtt.”

Szertartásvezető

Ár: 40-50 ezer Ft anyakönyvvezetővel, 80 ezer Ft szertartásvezetővel, 30 ezer Ft pappal

A legtöbb pár most már szertartásvezetőt hív az esküvőjére, de felsorakoztattuk a papot és az anyakönyvvezetőt is, hiszen hivatalosan az ő szavuk tesz pecsétet a pár esküjére. Na de akkor miért ragaszkodnak sokan mégis a szertartásvezetőhöz?

„A szertartásvezető nem hivatalos anyakönyvvezető, de megtarthatja a szertartást, egyénre szabottan, a pár igényei alapján. Azért szeretne vele dolgozni a legtöbb pár, mert sokkal személyesebb beszéd hangzik így el, mint a hagyományos esküvőkön szokás.”

Dekor

Ár: 1 millió Ft.

Na igen, bármilyen sokkoló is, a dekor az esküvő egyik legköltségesebb eleme, ugyanis kegyetlenül felszaladt az élővirág ára. A fent említett összeg csak az alapokat tartalmazza ráadásul.

„Ha be szeretnél rendezni egy száz fős asztalt, van egy szertartási kapud és két táblád, az nagyjából egymillió forintra jön ki. 10 szál bazsarózsa 6500 ft a virágpiacon, és az még semmire nem elég – gondolj bele, mennyi kell egy komplett esküvő feldíszítéséhez.”

DJ/hangtechnika/zenekar

Ár: 350 ezer Ft a Dj és a hangtechnika
700 ezer Ft zenekar

Niki elárulta, hogy most már egyre kevesebb pár kér élőzenét, a többség inkább a DJ-re szavaz.

„A DJ általában a szertartáshangosításért is felel, és jobban kielégíti az igényeket minden generáció számára, mint egy zenekar. Az esemény során többféle stílust behoz, és ha kell, tud retro slágereket játszani az idősebbeknek, mulatóst a menyecsketánchoz, majd modernebb slágereket a pár kedvéért.”

Esküvőszervező

Ár: kábé 600 ezer Ft

Ha pedig úgy döntenél, inkább tapasztalt szakemberre bízod az esküvőd megszervezését, és megkíméled magad a stressztről a nagy napon, újabb kiadással kell számolnod. Az esküvőszervező egy-másfél évig dolgozik a párral, majd 24 órás felügyeletet vállal az esküvő napján is – természetesen a vendégsereg és az esküvő méretétől függő áron.

„Én 300 környékén kezdtem, annak már a duplájáért dolgozom, de van, aki duplaennyit kér, ami már kirívónak számít. Egy nemzetközi esküvő például megint más, ott többen vannak, nagyobb feladat megszervezni a szállást is” – teszi hozzá Niki.

The post Még sosem volt olyan drága összeházasodni, mint most – mutatjuk, mennyibe kerülnek egy esküvő tételei appeared first on Forbes.hu.