:

Ünnepelnek az Apple-dolgozók, a vezetőség viszont nincs elragadtatva

Egy marylandi Apple-boltban szakszervezetet hoztak létre az ott dolgozók. Ez az első Apple-szakszervezet lesz az Egyesült Államokban.

A marylandi Towson Apple-boltjában az ott dolgozók 65-33 arányban szakszervezet létrehozása mellett szavaztak – írja a BBC. „Ma ünneplünk, holnap folytatjuk a szervezést” – írták ki a bolt dolgozói Twitterre.

Towsonban idén már a harmadik Apple-üzletben kezdtek szakszervezet szervezésébe, de ők az elsők, akik sikeres szavazást is tartottak a megalakulásukról. A dolgozók azt mondják, nem akarnak konfliktust a vezetőséggel, inkább „olyan jogokhoz akarnak hozzáférni, amilyenekkel eddig nem rendelkeztek”.

A vezetőség nem boldog

Az Apple hozzáállását a szakszervezetekhez jól jellemzi Deirdre O’Brien, a cég kiskereskedelemért felelős alelnöke egy tavasszal felvett beszélgetésen azt mondta, elismeri, a dologozóknak joga van szakszervezethez csatlakozni, de „ugyanolyan joguk nem csatlakozni”.

„Aggódom amiatt, hogy egy újabb szervezet kerül a kapcsolatunk közepébe, egy szervezet, amely nem érti meg teljesen az Apple-t vagy az üzletünket”

– fogalmazott O’Brien.

Egyes hírek arról szóltak, hogy az Apple szerződést kötött egy ügyvédi irodával, amely egyeztetéseket folytat a cégnél vezető beosztásban lévőkkel arról, hogyan lehet a leghatékonyabban lebeszélni a munkatársakat arról, hogy szakszervezethez csatlakozzanak.

Az Egyesült Államokban sokkal kevésbé elterjedtek a szakszervezetek, mint Európában, de jogszabályok ott is védik a szerveződéseket. Egy megalapításához vagy a munkaadónak magának kell elismernie önként a szerveződést, vagy a munkatársak 30 százalékának aláírására van szükség, hogy szavazni lehessen az alapításról, amelyet az USA munkaügyi hivatala (NLRB) véglegesít. Utóbbi egyébként a towsoni szakszervezettel kapcsolatban még nem történt meg.

Borítókép: A towsoni Apple-bolt szakszervezetét alapítók ünnepelnek

The post Ünnepelnek az Apple-dolgozók, a vezetőség viszont nincs elragadtatva appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés