:
Breaking News

Egyedi, limitált, random: így lép be a legnépszerűbb magyar óramárka a digitális valóságba

Egyedi, limitált, random: így lép be a legnépszerűbb magyar óramárka a digitális valóságba

Két dolog van, amitől felfoghatatlan bootloop-ba kerül az agyam. Az egyik a végtelenség, mint olyan, tehát az a valami, aminek nincs vége, a másik pedig az NFT, azaz a non-fungible token. Van, akinek magától értetődő, de szerintem alapvetően nem könnyű megérteni.

Az egész arra alapul, hogy az emberek súlyos pénzeket fizetnek digitális dolgokért, amiknek sokszor nincs kézzel fogható fizikai leképezésük. Vannak közben olyan NFT-k, amiknek viszont van. Az NFT-hez kapcsolódó adatokat blokklánc-alapú technológia tárolja, így minden, ami valaha történik az NFT-vel, megvan és kitörölhetetlen – így a tulajdonosváltások.

Az NFT-k piaca, ami olyan, mint egy párhuzamos, digitális-világbéli piactér, rendkívül népszerű lett a közelmúltban és az ottani NF- tárgyak elképesztő összegekért cserélnek gazdát. Erre a piacra kíván belépni most az egyik, ha nem a legnépszerűbb magyar órakészítő, az Evolvens.

Mezei István, az Evolvens alapítója Andrássy úti műhelyében. Fotó: Sebestyén László

Az Evolvens kínálja a talán a világ legrészletesebb órakonfigurátorát. Négy különböző méretben számtalan variációt lehet készíteni. A számlapot, mutatót, lünettát, percindexet, korona színét, satöbbi, szinte mindent személyre lehet szabni, sőt, egyedi feliratokat is kérhetünk az összeállított modellre.

Ezzel a rendkívül részletes konfigurátorral mondhatjuk, hogy világelső volt, és most az NFT-piacra is az óraipar képviselői közül az elsők között kíván belépni.

Egyedi, limitált, random

A koncepció abban különbözik a klasszikus NFT-s projektektől, hogy itt mindenképpen van fizikai leképezése az NFT-s terméknek, legfeljebb a tulajdonos nem kéri ki. A tulajdoni infók egy úgynevezett okosszerzősében (smart contract) kapnak helyet, aminek biztos tárolása blokklánc-technológián alapul, tehát meghekkelhetetlen és mindent tárol. A szerződést így bármikor elérhetjük, ha beolvassuk az óra számlapjáról a QR kódot.

Az Evolvens NFT projekt két szegmenshez szól egyszerre. Egyrészt az órakedvelőkhöz, másrészt pedig az NFT-befektetőkhöz. Az első széria 2000 darabban limitált, mindegyik darab egyedi, tehát piece unique, ahogy az óraipar fogalmaz, és ami még érdekesebb, hogy nem a vásárló állítja össze az órát, hanem egy teljesen véletlenszerűen összeállított darabot kap. Ami biztos, hogy 43 milliméteres tokba kerül.

De hogy milyen számlappal, milyen lünettával, mutatókkal, színekben, az csak a véletlen műve.

Így egyszerre jut a befektető egy digitális leképezéshez, és egy órához. Ha hozzá szeretne fizikailag jutni, mivel nem kötelező kiváltani az órát, az bármikor lehívható a későbbiekben is.

+ 1 kép a galériában + 1 kép a galériában Az Evolvens NFT-szériája (4 kép)

Na, de mennyibe kerül ez az egész?

Egyáltalán nem hétköznapi megoldás, a 2000 darabos limitáció az óraiparban inkább nagy számnak számít, mint nehezen beszerezhető ritkaságnak, viszont az NFT-világban ennél nagyobb sorozatok is bőven előfordulnak.

400 darab 20%-kal a későbbi listaár alatt lesz elérhető 1200 dolláros áron, a whitelist-re az Evolvens NFT Discord szerverén lehet feliratkozni, ha pedig a 400 darab elfogyott, 1500 dollárnyi Ethereeumért lehet hozzájutni a ki tudja milyen darabhoz – és a vételár kizárólag Ethereumban rendezhető.

The post Egyedi, limitált, random: így lép be a legnépszerűbb magyar óramárka a digitális valóságba appeared first on Forbes.hu.