:

„Lépjük át a berögződést, hogy a bulizást az éjszakába kell száműzni” – a nappali partiké a jövő, mutatjuk, hol érdemes széttáncolni a cipőket

„Lépjük át a berögződést, hogy a bulizást az éjszakába kell száműzni” – a nappali partiké a jövő, mutatjuk, hol érdemes széttáncolni a cipőket

Kevés jobb dolog van (legalábbis egy bizonyos életkorban) az átbulizott péntek éjszakánál, és kevés rosszabb dolog van egy másnapos, kipurcant szombatnál, amikor ahelyett, hogy mondjuk kirándulást szerveznél a barátaiddal, magzatpózban szenvedsz egész nap. Ismerős, ugye? Amennyit ad, annyit el is vesz az éjszakai élet, ezért ütötte fel a fejét először Amerikában, majd nálunk is egy új vonal, a day-time partikultúra. Magyarországon elsőként a CityMatiné szervezett napközbeni bulit, ám azóta több szuper partisorozat követte a példáját. Ezeket gyűjtöttük most össze.

Az UpDownNightLifeApp amerikai székhelyű buliapplikáció készítői felmérést végeztek az Instagramon, hogy kiderítsék, követőik a nappali vagy az esti bulikat részesítik-e előnyben a nyári időszakban. A mérleg nyelve egyértelműen az előbbi felé húzott, és a szavazók azt is megindokolták, miért. A legfőbb szempontok között sorolták fel, hogy ha nappal buliznak, akkor…

időben ágyba kerülnek és nem vész kárba a következő napjukolyan helyszíneken is bulizhatnak, ahova éjszaka nem jutnának beha éhesek, nem csak az éjjeli pizzaszelet áll rendelkezésreolyan programokon is részt vehetnek – például szabadtéri jóga vagy brunch – ami egy éjjeli bulin nem lehetségeslátják egymást, és könnyebben teremtenek kapcsolatot

„Az éjszakához ősidők óta a veszélyes, sötét, idegen dolgok társulnak, míg a nappal a biztonságos és otthonos dolgok színtere. És ugyanez igaz a szórakozásra is.

Szervezőként fontos, hogy át merjünk lépni azon a sztereotípián, hogy a bulizás egy bűnös, rejtegetnivaló dolog, amit az éjszakába kell száműzni. A nappali bulikon megmutathatjuk, hogy a szórakozás lehet egy közös, kulturális ünnep, melyen a család összes generációja megtalálhatja a helyét”

– mondja el Papp László, aki korábban a Pool&Beer daytime bulisorozatért felelt, most pedig a Turbina egyik tulajdonosaként szervez nappali bulikat. Bár utóbbi júliusban és augusztusban sajnos zárva tart, ősztől ismét érdemes lesz csekkolni a nappali programjaikat.

Na de akkor térjünk át arra, hova mehetsz idén nyáron nappali buliba:

Santsat

Fotó: Sivák Zsófia

Ez a negyedik nyár, amin Kurucz András (aki Adis is OK néven DJ-zik) és Csörgő Márton daytime-party sorozatot szerveznek: a Santsat először csak becsületkasszával, szájhagyomány útján terjedt, mára viszont jól szervezett minifesztivállá nőtte ki magát, amire bárki jegyet vásárolhat, aki szívesen partizna a természet lágy ölén. Merthogy a Santsat egyik legnagyobb előnye, hogy a 4-6 villamos zaja és a szmog helyett madárcsicsergéssel vegyül a techno, viszont így is elérhető távolságban van a belvárosiak számára.

Amiért szeretjük:

minden zöld. A szervezők elképesztő érzékkel választanak helyszíneketa legtöbb day-time partival szemben itt nem csak elektronikus zene szól, idén először szerveznek élőzenei koncerteket is, például Deep Glaze-t és Hari_dramata zenei események mellett szerveznek jógát, tai chit, illatbárt, interaktív színházat vagy akár kortárs táncot isiszonyúan menő a design: Farkas-Kovách Réka és Csörgő Márton minden eseményre helyspecifikus installációkat álmodnak meg

Egy gondolat a szervezőtől: „A Santsatot különlegessé teszi, hogy tényleg fesztiválélményt nyújt, ráadásul nem kézenfekvő helyszíneket mutatunk be általa.

Az értékalapú megközelítést tartjuk szem előtt; van szociális jegyünk, melyet a nehéz helyzetben lévők is meg tudnak vásárolni, és az idei első eseményünk profitjának egy részét az ukrán vöröskeresztnek ajánlottuk fel” 

– mondja el Andris.

Legközelebb itt: június 25., Kamaraerdei Ifjúsági Park

Botellón Budapest

A spanyol eredetű botellón szó olyan köztéri bulit jelent, ahol az emberek szabadon isznak és szocializálódnak, általában illegális módon. Ráday Dávidék ezt a koncepciót gondolták újra és szelidítették meg a hazai partisorozattal, ami (most már) legális keretek között, környezetkímélő módon zajlik. Tartottak már Botellónt a Citadellánál, a Szabadság hídon, a Bazilikánál és az Eiffel kertben is – utóbbi az egyik bejáratott helyszínükké vált – , de az olyan kivételes spotokat is szeretik, mint például a MOME campusa.

Amiért szeretjük:

minden helyszínük maximum 20 perc alatt megközelíthető ingyenesek a rendezvényeikbeviheted a piádhétköznap vannak a programok, elsősorban csütörtökön, így nem veszi el a nyári hétvégéidetösszetakarítják a szemetet a rendezvény után

Egy gondolat a szervezőktől: „Nem az anyagi haszonszerzés a cél, hanem a kötöttségek nélküli bulizás.

Nálunk nagyobb hangsúlyt kap a szocializálódás, mint a zene, de törekszünk rá, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítsunk feltörekvő előadóknak és live-acteknek is.

Részben talán ennek is köszönhető, hogy a Botellón vegyes közönséges vonz, korosztálytól függetlenül, különleges helyszíneken. A lényeg az, hogy mindig olyan bulit szervezzünk, amin mi is jó szívvel részt veszünk.”

Legközelebb itt: Június 23., MOME

Katttarzis

Fotó: Varga Orsi

A Katttarzis eredetileg két partiszervező csapat, a Potent és a Kattt együttműködéséből jött létre, majd a nagy népszerűség hatására a titkos bulikat a nagyobb közönség számára is megnyitották. Esetükben a hangsúly az elektronikus zenén van: folyamatosan keresik a balanszot a techno és a house között, amit aztán vagy zárt szórakozóhelyeken – például a Flashbackben vagy a Turbinában – vagy szabadtéri helyszíneken töltenek a táncolni vágyók lába alá. Az egynapos események mellett folyamatosan kísérleteznek: volt már 24 órás szilveszteri bulijuk, és három és félnapos fesztiváljuk is.

Amiért szeretjük:

fontos számukra a sokszínűség és az inkluzivitás, hogy itt mindenki jól érezhesse magát bőrszíntől, nemi identitástól, kortól függetlenülfigyelnek rá, hogy feltörekvő előadóknak is teret adjanak a menő nagy nevek mellett – egyaránt meghívnak hazai és külföldi fellépőket isvan olyan bulijuk, amire már reggel 8-kor kaput nyitnakmindig készülnek valami finomsággal, például gyümölcstállal vagy több száz darab nyalókávala dekorszekció és a fényszekció külön megérdemli a figyelmet

Egy gondolat a szervezőtől: „Figyelünk rá, hogy a dekorációval és a fényekkel minden bulira más világot teremtsünk. Szeretnénk átfedést teremteni különböző zenei világok között és olyan vibe-ot létrehozni, ami mindenkinek egységesen jó.

A méret tekintetében van egy egészséges limit, amit nem akarunk meghaladni: nem szeretnék, ha bárki elveszve érezné magát a tánctéren.

És amire még büszkék vagyunk, hogy volt a Turbinában egy 12 órás adománygyűjtő buli az ukrán civil szervezetek számára, amit mi szerveztünk” – mondja el Dani.

Legközelebb itt: Kolorádón a Takatttukánál és a Sziget fesztiválon a Colosseumban

The post „Lépjük át a berögződést, hogy a bulizást az éjszakába kell száműzni” – a nappali partiké a jövő, mutatjuk, hol érdemes széttáncolni a cipőket appeared first on Forbes.hu.