:

Dicséretet kaptak az amerikai elnöktől az Apple-dolgozók

Joe Biden büszke az Apple-bolt munkatársaira, akik szakszervezetet alapítottak.

Hétfőn írtunk arról, hogy az Egyesült Államokban egy Apple-márkaboltban az ott dolgozók szakszervezet megalapítása mellett szavaztak. Egy kis bürokrácia után így a marylandi Towsonban lesz először Apple-szakszervezet.

Arról is írtunk, hogy az Apple vezetősége nem rajong a kezdeményezésért, a cég kiskereskedelemért felelős alelnöke, Deirdre O’Brien attól tart, hogy a szakszervezet inkább kerékkötője lesz a cég és munkavállalói jó kapcsolatának, illetve hogy a szervezet nem érti majd, hogy működik az Apple vagy az üzletmenet.

Joe Biden optimistább

„Büszke vagyok rájuk” – ezt már Joe Biden amerikai elnök mondta a Reuters szerint újságíróknak hétfőn az Apple-munkavállalók kezdeményezésésről.

„A munkásoknak joguk van meghatározni, milyen feltételekkel akarnak vagy nem akarnak dolgozni” – mondta az elnök. „Mindenki jobban jár a szakszervezetekkel, és a cégek terméke is jobb lesz” – tette hozzá. Bident évtizedek óta a leginkább szakszervezetbarát elnöknek tartják, aki elődje, Donald Trump több intézkedését is visszavonta, amelyek a kritikusai szerint gyengítették a munkavállalói jogokat.

Miközben az Apple mellett más nagy amerikai cégnél, így az Amazonnál és a Starbucksnál is erőre kapnak a szakszervezeti kezdeményezések, továbbra is vannak problémák a munkavállalói jogok érvényesítésével. Éppen az Apple atlantai dolgozói tettek le májusban egy szakszervezet megalapításáról, mert állításuk szerint a cég megfélemlítette őket.

Más Apple-munkavállalók tavaly a közösségi médiában indították el az #AppleToo hashtaget, ezzel kritizálva a cég hozzáállását a munkavállalói jogokhoz.

The post Dicséretet kaptak az amerikai elnöktől az Apple-dolgozók appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés