:

Itt a nyilatkozat, amelyet a törlesztési moratórium meghosszabbításáért kell beadni

A jelzáloghiteleseknek nincs teendőjük, ha továbbra is élni akarnak a kamatstoppal, akik azonban a törlesztési moratóriumban maradtak, külön nyilatkozatot kell beadniuk.

A bank360.hu ír arról, hogy megjelent Rogán Antal miniszter rendelete arról, milyen szövegű nyilatkozatot kell beadniuk a hiteladósoknak annak érdekében, hogy július 31-e után is maradhassanak a törlesztési moratóriumban. Pozitív elbírálás esetén idén december 31-ig tehetik ezt meg.

Ahogy arról a Forbes.hu is írt, a kormány múlt héten határozott arról, hogy a kamatstopot és a hitelek törlesztési moratóriumát meghosszabbítja idén év végéig. A jelzáloghiteleseknek nincs teendőjük, ha továbbra is élni akarnak a kamatstoppal, akik azonban a törlesztési moratóriumban maradtak, külön nyilatkozatot kell beadniuk.

A törlesztési moratóriumot eredetileg június végéig tervezte fenntartani a kormány, most ezt automatikusan július 31-ig hosszabbította meg. Eddig mindenki benne maradhat, aki július 17-én is benne volt. Aki viszont augusztus elseje után is élni akar a lehetőséggel, annak július 31-ig ezt a hitelezőjénél kérvényeznie kell. A határidő jogvesztő, utólag nem lehet pótolni a kérvény beadását.

Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter rendeletben határozta meg azt, hogy a bankoknak hogyan kell erről tájékoztatni ügyveleiket.

Ez alapján hamarosan az alábbi szöveggel kapnak majd levelet a moratóriumos adósok:

„Tisztelt Ügyfelünk!

Tájékoztatjuk, hogy Magyarország Kormánya a hitelmoratóriumot 2022. december 31-ig meghosszabbította. A hitelmoratórium igénybevételének feltételei úgy módosultak, hogy amennyiben Ön jelenleg (2022. június hónapban) él a hitelmoratóriummal, 2022. július 31-ig nyilatkoznia kell, hogy továbbra is (2022. augusztus 1-jétől) élni kíván vele. Ezt megteheti személyesen bankfiókunkban, vagy online formában. A nyilatkozattétel feltételeiről és módjáról a honlapunkon nyújtunk részletes tájékoztatást az Ön részére.”

A kiadott rendelet ennek a nyilatkozatnak a szövegét is pontosan meghatározza az alábbiak szerint.

„Az egyes kiemelt társadalmi csoportok, valamint pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozások helyzetének stabilizálását szolgáló átmeneti intézkedésekről szóló 2020. évi CVII. törvény eltérő alkalmazásáról szóló 216/2022. (VI. 17.) Korm. rendelet [a továbbiakban: 216/2022. (VI. 17.) Korm. rendelet] értelmében, alulírott

1. Fogyasztónak minősülő adós esetén

Név:

Születési családi és utónév:

Születés helye, ideje:

Anyja születési családi és utóneve:

E-mail-cím:

Telefonszám:

2. Vállalkozásnak minősülő adós esetén

Vállalkozás teljes neve:

Székhelye:

Adószáma:

Cégjegyzékszáma:

Levelezési címe:

Képviseli(k) (név, beosztás):

Kapcsolattartó:

Kapcsolattartó telefonszáma:

Egyéni vállalkozó, mezőgazdasági őstermelő, családi gazdálkodó családi és utóneve:

Születési családi és utóneve:

Lakcíme:

Levelezési címe:

Anyja születési családi és utóneve:

Születési helye és ideje:

Adószáma / adóazonosító jele:

Nyilvántartási száma:

Telefonszáma:

(a továbbiakban: Vállalkozás) mint a Vállalkozás cégjegyzésre jogosult képviselője

büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről szóló 2021. évi CXXX. törvény 17. § a) pontja szerinti fizetési haladékot e rendelet hatálybalépésének napját megelőzően

(kérjük, X-szel jelölje az Önre vonatkozót)

o igénybe vettem (fogyasztónak minősülő adós esetén);

o az általam képviselt Vállalkozás igénybe vette (vállalkozásnak minősülő adós esetén);

ezért kérem a szerződés(ek)ből eredő tőke-, kamat- és díjfizetési kötelezettségemre vonatkozó fizetési moratórium 2022. augusztus 1-jétől történő fenntartását.

Nyilatkozom, hogy tudomással bírok arról, hogy a jelen nyilatkozat a 216/2022. (VI. 17.) Korm. rendelet értelmében meghatározott határidőt követően nem módosítható, e tekintetben kizárólag a fizetési moratóriumból való kilépésre van lehetőség.”

The post Itt a nyilatkozat, amelyet a törlesztési moratórium meghosszabbításáért kell beadni appeared first on Forbes.hu.