:

Zelenszkij telefonált, meghívta Orbánt Ukrajnába

Ukrajna EU-integrációjáról, a háborús menekültek befogadásáról és a magyar-ukrán együttműködésről egyeztettek.

Az MTI szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden telefonon egyeztetetett Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel. A beszélgetésükben szó esett Ukrajna európai integrációjáról, ukrán menekültek befogadásáról és a magyar-ukrán együttműködés egyéb területeiről – idézi Havasi Bertalant, Orbán Viktor sajtófőnökét a 24.hu.

Orbán Viktor a tárgyalás során hangsúlyozta: Magyarország támogatja, hogy Ukrajna megkapja a EU-tagjelölti státuszt, és mielőbb le kell bontani a bürokratikus akadályokat Ukrajna tényleges uniós csatlakozása előtt is. A magyar miniszterelnök tájékoztatta az ukrán államfőt, hogy az e heti európai uniós csúcstalálkozón Brüsszelben ezt az álláspontot fogja képviselni.

Gyümölcsöző beszélgetés

A magyar kormányfő arról is beszélt, hogy Magyarország immár közel 800 ezer ukrajnai menekültet fogadott be, és készen áll a további energiaügyi együttműködésre, az ukrán gabona vasúti fuvarozására valamint még több ukrán diák fogadására is. Volodimir Zelenszkij az ukrán nép nevében köszönetet mondott a magyar segítségért.

Orbán Viktor Facebookon, Volodimir Zelenszkij Twitteren emlékezett meg a telefonbeszélgetésről. Az ukrán elnök azt írta,

gyümölcsöző beszélgetést folytattunk a magyar miniszterelnökkel, Orbán Viktorral. Köszönetet mondtam neki Ukrajna szuverenitásának támogatásáért és hogy ukránoknak ad menedéket a háború alatt. Megegyeztünk, hogy együttműködünk az energiaszektorban. Hálás vagyok, hogy támogatja Ukrajna EU-tagjelölti státuszát. Meghívtam egy ukrajnai látogatásra.”

Zelenszkij szívélyes szavai meglepőek a két politikus előéletét ismerve. Az ukrán elnök korábban felszólította Orbánt, hogy „döntse el, melyik oldalon áll a háborúban”, mert szerinte egyáltalán nem volt egyértelmű, hogy Magyarország kellőképpen elítéli Oroszországot.

A magyar miniszterelnök is többször tett megjegyzést Zelenszkijre. A fenti szavaira reagálva a Kossuth Rádióban azt mondta, „én jogász vagyok, abból a tudásból élek, amit a jog világában gyűjtöttem. Aki pedig színész, az azzal a tudással dolgozik, amit színészként gyűjtött össze” – mindezt úgy, hogy egyébként Zelenszkijnek is van jogi diplomája.

Emellett Orbán április 3-a estéjén, újabb kétharmados választási győzelmét követően Zelenszkijt a magyar kormányt támadók sorába vette.

The post Zelenszkij telefonált, meghívta Orbánt Ukrajnába appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés