:

A piac dolga, hogy megmutassa a szabályozónak az előnyöket – exkluzív interjú a Bitmex vezérével

A piac dolga, hogy megmutassa a szabályozónak az előnyöket – exkluzív interjú a Bitmex vezérével

Új kereskedési párokkal és applikációval jelentkezik júliusban a Bitmex. A forgalomra a világ top 20 derivatív kriptotőzsdéje közt lévő Bitmex vezérigazgatója, Alexander Hoeptner szerint nincs olyan alacsony bitcoinárfolyam, ahol a cég pénzügyi stabilitása megborulna, a kifizetésekkel a legvolatilisebb időkben sem volt gondjuk. A CEO-val online beszélgettünk arról, mikor kezdenek egymással a tőzsdék versenyezni, köt-e szerződést a kedvenc focicsapatával, illetve hogy köze van-e a szabályozási törekvéseinek a Bitmex sötét múltjához.

Forbes.hu: Épp egy kriptotőzsde vezérigazgatója vagy, de korábban a stuttgarti tőzsde vezérigazgatója voltál és a Deutsche Börse felügyelőbizottságában is bent ültél. Hogy jött a váltás, amikor hagyományos tőkepiaci figurából kriptopiaci lettél?

Alexander Hoeptner: 2013-ban, egy sikertelen startuppal kerültem kapcsolatba a kriptovilággal. Virtuális játékokon belüli tárgyaknak akartunk szabályozott piacok fejleszteni. Jó pár cégnek bemutatkoztunk azzal az ötlettel, hogy tokenizálni lehet a pénzügyi eszközöket. Akkor már a Deutsche Börsénél dolgoztam, próbáltam közelebb hozni ezt a világot, de a klasszikus tőzsdei szereplők még túl távol álltak. A stuttgarti börze már ennek alapján keresett meg, hogy át tudom-e léptetni őket ebbe az új világba, az egyik fő területem a digitalizálódás volt. Viszont négy év után már a BitMEX keresett meg. És hát váó… ez a BitMEX, a világ egyik legnagyobb tőzsdéje. A feladat, hogy léptessem a céget a következő szintre.

Nem aggódtál a váltás miatt? A részvénypiac mégiscsak több száz éves, míg a kriptó elég fiatal, talán bizonytalan terület.

Nem. A technológia semleges, csak az a kérdés, hogy mit kezdünk vele. És ez a technológia zseniális. Megpróbálok folyamatosan hidat építeni az új és régi világ közt. Vannak hardcore tőzsdei szereplők és vannak hardcore kriptósok, de kettejük közt egyelőre a híd hiányzik.

Talán ez motivál a legjobban, szívesen vállalok érte bármilyen kockázatot.

A technológia fantasztikus, de a piac épp borzasztóan néz ki, a bitcoin a 20 ezer dolláros szint megtartásával küzködik. Több cég és tőzsde került bajba a volatilitás miatt, áprilisban ti is leépítettetek 25 százaléknyi munkaerőt. Elég lesz a 25 százalékos leépítés vagy kellhet további intézkedés?

Abszolút elég. Amúgy is: a munkaerő megvágása ahhoz kellett, hogy a következő szintre lépjünk, racionalizálás volt. Amikor növekedsz, néha át kell gondolod a felállást és vissza kell skáláznod magad, hogy újra növekedhess. Mi még a Terra-ökoszisztéma összeomlása, tehát a nagy bezuhanás előtt léptünk, szóval nem a piaci lejtmenethez van köze. És nemsokára tényleg jön a következő szint, júliusban több új terméket mutatunk be, új coinok érkeznek a tőzsdére, jön a kereskedési app is.

Több ebből Forbes 1×1: Game over a kriptopiacnak?

Nincs olyan alacsony bitcoinárfolyam, ahol bajba kerülhetne a folyamatos finanszírozás?

Nem, a mérlegünk nem függ a bitcointól. Amíg volatilitás van a piacon, jól megvagyunk. A tőzsdék akkor kerülnek bajba, ha szüneteltetni kell a kifizetéseket (ezt láttuk nemrég a Binance-nél – a szerk.) de ezzel nálunk a legvolatilisebb időkben sem volt probléma. Nyilván nagyon szeretném 800 ezer dolláron látni az árfolyamot, de nincs rá szükségünk.

Persze ez attól függ, hogy mikor léptél be a piacra, én jó korán (nevet).

Eddig exponenciálisan nőtt a teljes ágazat, őrült árazások alakultak ki. Amit most látsz, egy sima korrekció, nem több.

Egy tavaly októberi interjúban 100 ezer dolláros bitcoint jósoltál év végére. Nem jött be. Van új prognózisod?

Az árfolyam most inkább az általános körülmények miatt alakult ki, nem önmagában a bitcoin értékeltségét mutatja. Nem hiszem, hogy elértük az lejtmenet alját, de vissza fogunk jönni. És ezúttal nem hagyom magam belerángatni a jóslatokba (nevet). De látni kell: az intézményi befektetők már a piacon vannak, a decentralizált pénzügyi terület (DeFi) már biztos, hogy velünk marad. És ugyanez igaz a bitcoinra is. Hiszek benne. Talán év végére, talán jövőre, nem tudom, de látunk még új csúcsokat.

A Bitmex alapvetően derivatív tőzsde, nemrég indítottátok el a spot tradinget, az azonnali ügyletek piacát. Mik az első tapasztalatok?

A kezdő forgalom alapján jól léptünk be a piacra, az első hónapban összesen 300 millió dolláros volt a kereskedési volumen. Jók az ügyfélvisszajelzések is, igazából ez a szelet hiányzott a képből.


„A szabályozás iránti vágyunknak nincs köze a BitMEX múltjához.” Forrás: Twitter.

Mi a legnépszerűbb kereskedési pár?

Nyilván a Bitcoin a spot a derivatív piacon is. Főleg ilyen volatilis időkben.

És milyen az ügyfelek hangulata? Még a spotpiacon is nehéz ilyenkor kereskedni, a derivatív piacon milyen a szentiment?

Nekünk elég jó, összetartó közösségünk van. Nem hagynak el minket az ügyfelek, van forgalmunk. Nyilván senki sem boldog attól, ami történik, de a hangulat alapvetően nem negatív.

A Coingecko adatbázisában a Bitmex jelenleg a 17. legnagyobb napi forgalmú derivatív tőzsde 1,4 milliárd dollárral (Vasárnapi adat. A spot piac forgalma ehhez képest még elég kicsi, napi 740 ezer dolláros, ami a 126. helyre teszi a börzét – a szerk.). Milyen lehetőségeitek vannak, hogy a piaci szeletet felfelé tornázzátok?

A piac még most is folyamatosan nő. Még mindig nem vagyunk versenyben egymással. Ha megnézed a kriptopiacot a hagyományos tőkepiacokhoz képest, aprók vagyunk. Sok intézményi pénz ömlik be, potenciál bőven van, de a tőzsdék még nem kerülnek egymással versenyhelyzetbe. A következő lépés a szabályozás lesz, szükségünk van a teljesen szabályozott piacra, ez a hiányzó darab.

Hosszú út még, amíg el kell kezdjük a versenyt.

Idén elbuktatok egy akvizíciót, a német Bankhaus von der Heydtet akarta megszerezni az általad társalapított BXM Operations. Keresgéltek még felvásárolni való cégek után, várhatunk akvizíciókat?

Meglátjuk. Nagyon volatilis időket élünk. Folyamatosan monitorozzuk a piacot, sok a lehetőség. Az elődleges szempont, hogy a Bitmexet a szabályozás felé vezessük. De igen, figyeljük a piacot.

Mennyire vagy elégedett az unió szabályozási terveivel?

Alapvetően az vagyok, de azért nem eléggé. Az, hogy a német kormány adózási kivételeket állapított meg a bitcoinra és az ethereumra, valamint foglalkozik a stake-elés és kriptohitelezés kérdéseivel, óriási jelzés a piacnak. Azt látom, hogy a szabályozó nagyon nyitott az érvekre és a vitára. Sőt, szerintem a piac nem tesz eleget, hogy megmutassa a szabályozónak a technológia előnyeit.

Sokadjára mondod a szabályozás kérdését. Köze van ennek ahhoz, hogy a Bitmex múltjában vannak sötét foltok? Tavaly a tőzsdét is megbüntették 100 millió dollárra az amerikai banktörvény megsértéséért, és a társalapítók is 10-10 millió dolláros büntetést fizettek múlt hónapban az árupiaci törvénybe ütköző cselekmények miatt.

Nem akarok belemenni a részletekbe, de a válasz általánosságban az, hogy nincs köze hozzá. Ne feledjük, hogy az amerikai szabályozás csak pár éve létezik. 2017-18 körül még nem volt semmi ilyesmi. Az amerikai pénzügyi rendszert amúgy is sokszor kritizálják és ez így is lesz, amíg nem építünk hidat a két világ közt.

Szóval nem, a szabályozás iránti vágyunknak nincs köze a Bitmex múltjához.

Két konkrét eszközről is hadd kérdezzelek. Még mindig nagyon optimista vagy a Solanával kapcsolatban? A rendszernek stabilitási problémái vannak, sokszor kellett már leállítani a teljes hálózatot.

Nem tőzsdevezérként, hanem magánemberként igen, az vagyok. Sok érdekes projekt fut a hálózaton és nagyon sok hasznos gyakorlati tapasztalat van a protokollban. De korai fázisban van még a Solana, komoly felhajtás vette körbe.

Interjú Bánáti Anna 15 perc olvasás
Ez volt az aranykor, visszatekintve már látszik – Bárány László, egy négygenerációs családi óriáscég vezetője
Üzlet Gólya Ágnes 7 perc olvasás
„Dacból magamnak és nem a családnak akartam megfelelni” – interjú a magyar Euronics 28 éves vezetőjével
Interjú Vaszkó Iván 20 perc olvasás
Tesco? Nem hozzájuk mérjük magunkat, a piac előtt járunk – interjú a Kifli főnökével
Napi címlap Topolay Gábor 1 perc olvasás
A piac dolga, hogy megmutassa a szabályozónak az előnyöket – exkluzív interjú a Bitmex vezérével

Listáztátok a Bitmexen az összeomlott Terra-ökoszisztéma natív tokenének utódját, a Luna 2.0-t is. Miért? Bízol benne?

Őszintén, visszás, ha konkrét kriptovalutákat kommentálok (nevet). Nézd, sok ügyfél érdeklődött, van kereslet a Luna 2.0-ra. Inkább általánosságban válaszolnék. Panaszkodnak a stablecoinok stabilitása miatt, pedig az egész oda vezethető vissza, hogy nincs jegybanki digitális valuta (CBDC). Mivel nincs jegybanki verzió, ezért magáncégeknek kell saját stablecoinokat csinálni. Az nem működik, hogy szeretnénk valaminek az előnyeit, de nem akarunk megküzdeni a hátrányaival.

Mi lehet idén, vagy inkább a következő másfél évben a legfontosabb trend a piacon? Év elején még az NFT-t mondtad.

Jelen körülmények között azért ez egy elég nehéz kérdés. Ismételném: szerintem még nem értük el lejtmenet az alját. A trendek szerintem nagyban függnek a piac alakulásától. Az NFT biztos, hogy hot topic marad. A metaverzumok építését viszont épp beárnyékolják a piaci körülmények.

Arra viszont fogadni mernék, hogy hamarosan azt látjuk, további országok is törvényes fizetőeszközzé teszik a bitcoint.

De sajnos nem tudok kiemelni egy témakört sem, hogy az lesz a legforróbb trend.

Nemrég együttműködést kötöttetek az olasz AC Milan focicsapatával, hogy NFT-kbe öntitek a csapat sportsikereinek emlékeit. Várható még további együttműködés a sportvilágban?

Egyelőre nem. A meglévő partnerségekre akarunk koncentrálni. Pedig amúgy futballdrukker vagyok, ráadásul Frankfurtból, és az Eintracht Frankfurt jövőre végre szerepel a Bajnokok Ligájában (nevet). De nem, egyelőre nincsenek további tervek.

The post A piac dolga, hogy megmutassa a szabályozónak az előnyöket – exkluzív interjú a Bitmex vezérével appeared first on Forbes.hu.