:
Breaking News

45 év után lekapcsolhatják a Voyager űrszondákat

45 év után lekapcsolhatják a Voyager űrszondákat

Rengeteg tudományos áttörés köthető a NASA által 1977-ben felbocsátott Voyager-űrszondáihoz, amelyek közel 45 évvel később is folyamatosan szolgáltatnak adatokat a rendszer kezelőinek. Azonban mivel az eredetileg csupán négy évnyi működésre tervezett szondák energiakészlete rohamosan csökken, a NASA hamarosan elkezdi azok fokozatos lekapcsolását, jelentette a Scientific America.

A jelenleg a Naprendszeren túl járó Voyager-1 és a Voyager-2 szondákat kezdetben azért indították útnak, hogy vizsgálják a Naprendszer bolygóit, és azokról információkat küldjenek a Földre. Mára azonban ennél is több adatot szolgáltatnak: elemzik az űrben lévő sugárzást, és a töltött részecskék viselkedését is. Ugyan energiakészletük fogy,

a NASA szerint teljes lekapcsolásra még jó ideig nem lesz szükség, ugyanis várakozásaik szerint ha csak a legszükségesebb berendezéseket működtetik tovább, még 2030 után is várhatnak adatokat az eszközöktől.

Rengeteget köszönhetünk a projektnek

Az űrszondáknak rengeteg ikonikus képet köszönhetünk, többek között azt is, amikor a Naprendszer peremére érve szelfit készített egy halványan látszó kékes színű bolygóval, a Földdel. Ekkor a Voyager nagyjából 6 milliárd kilométeres távolságban volt a Földtől. Az 1990-ben készült fotó óta pedig olyan messzire távolodtak a szondák bolygónktól, hogy a fénysebességgel terjedő rádiójelnek majdnem 22 órába telik, mire eléri a Voyager 1-et, és több mint 18 óra, hogy utolérje a Voyager 2-t. A hvg hozzáteszi, ez a távolság minden nap három-négy fénymásodperccel nő.

A Voyagerek összesen több mint 33 ezer felvételt készítettek, melyek által rengeteg új ismeretre tett szert az emberiség. Kiderült például, hogy az Európát, a Jupiter egyik holdját, jeges kéreg borítja. A Neptunusz legnagyobb holdja, a Triton pedig a Naprendszer egyik leghidegebb helye: a felszíni hőmérséklet itt –235 Celsius-fok.

Mindemellett a Voyagerek hordozzák az emberiségről szóló adatokat is a világűrben: az úgynevezett „válogatáson” képek és hanganyagok sokaságát találni, amelyek az emberiség legnagyobb eredményeit hivatottak bemutatni. A lemez tartalmát idegen civilizációknak szánták, egyfajta üdvözlőkártyaként – a szondák azonban eddigi útjuk során nem botlottak bele egyetlen idegen civilizációba sem.

Lányi Örs további cikkei Katona sem kell az újgenerációs izraeli tankbaKína az űrben is lehagyná Európát és az Egyesült ÁllamokatBolygóvédő pajzsot terveznek a Föld védelmére

The post 45 év után lekapcsolhatják a Voyager űrszondákat first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés