:

Los Angeles betiltja a benzinkutakat

Los Angeles betiltja a benzinkutakat

Hamarosan betilthatják az új benzinkutak építését a közel négymillió lakosú Los Angelesben. Ezzel az Egyesült Államok délnyugati részén fekvő város lehet a legnagyobb település, ahol a klímaváltozás elleni harc részeként helyi szinten is korlátozzák a fosszilis energiák használatát, írja a Guardian.

A Budapest területénél két és félszer nagyobb város évtizedek óta ismert autós kultúrájáról, ami azonban egyre nagyobb problémát jelentett az elmúlt években a lakosság, és főleg az ingázók számára.

Éppen ezért a második legtöbb lakossal bíró amerikai nagyváros vezetése szerdán bejelentette, olyan irányelveken dolgoznak, amelyekkel megállíthatják az új fosszilis tüzelőanyag-infrastruktúra fejlesztését. Kaliforniában egyébként rekordokat döntögetnek jelenleg a benzinárak, egy átlagos sofőr 6,38 dollárt, több mint 2400 forintot fizet gallononként (3,78 liter).

„Véget fogunk vetni az olajfúrásnak Los Angelesben. Elektromos alapokra akarjuk helyezni a városban történő autós közlekedését, és az is a céljaink közt szerepel, hogy a közösségi közlekedés is mentes legyen a fosszilis tüzelőanyagoktól” – mondta Paul Koretz, a városi tanács tagja, hozzátéve:

Városunk, amely az autózásra épül, tökéletes helyszín arra, hogy kitaláljuk, hogyan vessünk véget a benzinüzemű autók uralmának.

Los Angeles mostani javaslatát a kaliforniai Petaluma városa inspirálta, amely tavaly a világon elsőként, egyhangú döntéssel tiltotta be az új benzinkutak létesítését. Azóta több környékbeli település is követte a példájukat.

Lányi Örs további cikkei Félrevezette a vásárlókat, bírságot kapott a SamsungCsődbe ment az orosz Google, de így is többmilliárdos bírságot kapVeszélybe került a Starlink szuperinternete

The post Los Angeles betiltja a benzinkutakat first appeared on 24.hu.