:

Sok kicsi sokra megy – lassan bárki kivásárolhatja a Lenovo eszköze károsanyag-kibocsátását (x)

Sok kicsi sokra megy – lassan bárki kivásárolhatja a Lenovo eszköze károsanyag-kibocsátását (x)

Rengeteg fémhulladék, környezetszennyező bányászat, felesleges csomagolás, energiaigényes működés – az elektronikai iparról valószínűleg ez jut az eszébe az átlagembernek, ha a környezeti lábnyomot próbálja bemérni. Lehet viszont ezt másképp is csinálni, amiben a Lenovo töri az utat a többiek előtt.

A vállalat egyik legfontosabb környezetvédelmi célja az, hogy 2050-re elérje a nettó nulla károsanyag-kibocsátással járó működést. Ehhez egy 2030-as határidőre a jelenlegihez képest további 90 százalékkal tervezi csökkenteni a kibocsátást. A zöld átalakulás alapvetően öt témakör köré csoportosul:

a fenntartható csomagolás, ami biológiai alapú (bambuszból és préselt cukornádból készül), ráadásul méretben is kisebb, ami a szállítási költségeket is csökkenti. A Lenovo a használandó szigetelőszalag mennyiségét is minimálisra csökkentette. az energiahatékonyság, ami során már most 92 százalékkal csökkentették az üvegházhatású gázok kibocsátását, 2025-re pedig a globális működés 90 százaléka megújuló energiával fog megvalósulni. A Lenovo ráadásul alacsony hőmérsékletű forrasztási technológiát dolgozott ki, ami szintén csökkenti az energiaigényt, és ezt ingyen és bérmentve meg is osztotta az ipar többi szereplőjével is. az újrahasznosított anyagok használata, a cég eddig majdnem 50 millió kilogramm műanyagnak adott új életet, és már 66 Lenovo termék készül zárt körforgásos rendszerben. a körforgásos gazdaság, amely során javítják és helyreállítják azokat az eszközöket, amiket még lehet, és megkönnyítik a felhasználóknak, hogy visszaszolgáltassák a feleslegessé vált eszközeiket. a szociális hatás, amely során az Intel® Core vPro® processzorok például egytől egyik konfliktusmentes övezetekben bányászott anyagokból készülnek, illetve egy külön kutatócsoport biztosítja, hogy az eszközök a lehető legszélesebb kör számára megfelelőek legyenek.

A targetek tudományos alapokon nyugszanak, független kutatócsoport állapítja meg azt, hogy mennyire hatékonyak valójában – látszatintézkedéseknek ugyanis 2022-ben már nincs helye. A Lenovo éppen ezért a legújabb környezetvédelmi újítását is az ENSZ projektjeivel összhangban vezette be: az iparágban elsőként a Lenovo kínál CO2 semlegesítési szolgáltatást az ügyfelei számára, méghozzá egy megbízható szolgáltatón keresztül, amely kizárólag az ENSZ által támogatott környezetvédelmi projektekbe fektet.

A széndioxid-semlegesítés projektek is csak akkor működnek igazán jól, ha nem zöldmosásra használják őket – a Lenovo CO2-kompenzációs partnerét éppen ezért szigorú szempontok alatt választotta ki, a ClimeCo pedig az ENSZ által támogatott és ellenőrzött környezetvédelmi projektekbe fekteti azt a pénzt, amit a felhasználók a termékük miatt kibocsátott káros anyagokért fizetnek.

Lenovo

A szolgáltatás mögötti elv igen egyszerű: aki terméket vásárol, az egy minimális összeggel többet fizet, ez az összeg pedig széndioxid-semlegesítési projektekbe kerül. Így a felhasználó közvetve kivonja a környezetből azt a szén-dioxidot, amit az eszköze előállítása során és használatával előállítottak. A CO2 kiegyenlítés valós kibocsátáson alapul, melyet az adott termék gyártása, szállítása és használata közben bocsát ki, általános 5 éves élettartama során.

A Lenovo nagyon egyszerűen kínálja a szolgáltatást most már egyre több termék mellé. Rendeléskor az ügyfél hozzáadhatja a CO2 Offset szolgáltatást a termékhez, amit a szériaszám szerint azonosítanak. A leszállított termékről a Lenovo riportot küld a ClimeCónak, ami visszaforgatja az így kapott összeget egy ENSZ által támogatott széndioxid-semlegesítési projektbe. A felhasználó gyakorlatilag CO2-kompenzációs krediteket vásárol, amelyeket a Lenovo partnere az ENSZ számos különböző klímavédelmi projektjének valamelyikéhez juttat el, amelyek többek között a megújuló energia terjesztésére, a légszennyezés csökkentésére, a biztonságos hulladékkezelés javítására irányulnak.

Lenovo

A felhasználó aztán tanúsítványt is kap arról, hogy hova került a pénze – szériaszám alapján megtudhatja, hogy az általa vásárolt kreditekből hány fát ültettek, milyen szolárfarm kiépítéséhez járult hozzá, vagy hol csökkentette a hulladékproblémákat. Így nem a levegőbe megy a pénze (hacsak nem a légszennyezést mérséklik a segítségével), pontosan tudni fogja, mire fizette azt a tényleg minimális (átlagfelhasználó számára 4-5 dollártól induló) összeget.

Persze nemcsak egy átlagos felhasználó, hanem cégek is igénybe vehetik a szolgáltatást – sőt, először náluk indult el a lehetőség, és csak ezután gyűrűzött át a mindennapi életbe is. A vállalatok így járulhatnak hozzá a céges környezeti célokhoz, ráadásul erősítheti is a cég jó megítélését az, hogy ilyen projektekben vesz részt. A termékeken külön matrica jelzi, ha széndioxid-kompenzációval vásárolták őket.

A Lenovo 2021-ben az üzleti THINK termékekkel vezette be a lehetőséget, ekkor ezek a termékek már beépítve tartalmazták a krediteket. Idén a felhasználói szintű laptopoké a főszerep: a YOGA laptopok esetében szintén a termékkel együtt fog érkezni, és bele lesz kalkulálva az ára a kompenzációnak, a gamer Legion esetében pedig rendelhető lesz az opció.

Eddig a Lenovo üzleti ügyfelei a Think PC-k (asztali számítógépek, munkaállomások, laptopok) vásárlása során több mint 500 000 tonna szén-dioxid kibocsátását egyenlítették ki. Ez több mint 100 000 személygépkocsi által egy év alatt kibocsátott üvegházhatású gáz mennyiségének felel meg. És ez még csak a kezdet: a projekt tavaly indult, és idén szélesedik ki nagyobb közönség számára. 4-5 dollár, vagyis nagyjából kétezer forint pedig egyéni szinten nem tűnhet soknak – de ha szépen lassan mindenki kiad ennyit, aki Lenovo terméket vásárol, a sok kicsi sokra megy elvén hosszú távon óriási eredményeket lehet elérni a fenntarthatóság felé.

Kapcsolódó Személyi számítógép szteroidokon – mit tudnak a munkaállomások? Műszaki és tudományos munkákra a hagyományos személyi számítógépek gyakran nem jelentenek megfelelő megoldást – tökéletes munkaeszköz lehet viszont egy strapabíró, megbízható, nagy számítási kapacitással bíró munkaállomás. De mi a különbség egy sima személyi gép és egy ultraprofi munkaállomás között? Rengeteg minden – de a kulcs az időtálló, megbízható és sokrétű működés.

A Lenovo Üllőn nyitotta meg első európai házon belüli gyártóüzemét. A gyár elsősorban szerver-infrastruktúra, tárólórendszerek, valamint csúcskategóriás PC-munkaállomások építésére összpontosít, amiket az egész európai, közel-keleti és afrikai régióban értékesít. A gyár már több mint 1000 teljes munkaidős alkalmazottat foglalkoztat különböző mérnöki, vezetői és operatív munkakörökben, és a létszám tovább fog növekedni, ahogy a létesítmény a teljes kapacitás felé halad. A foglalkoztatás mellett pedig a környezetvédelmre is nagy hangsúlyt fektettek.

Lenovo

Az új, kifejezetten erre a célra épített épületet 0,5 megawatt kapacitású napelemekkel szerelték fel, ami egy kisebb falu energiaellátásához elegendő. Az eszközök helyi gyártása drámaian csökkenti a termékek szállítási idejét és távolságát, így hatékonyabb és fenntarthatóbb áruszállítási lehetőségeket biztosít. Mindez az innovatív gyártási folyamatokkal – mint például a Lenovo szabadalmaztatott alacsony hőmérsékletű forrasztási eljárása – együttesen segíti a Lenovot a tudományosan megalapozott klímacéljainak elérésében.

A Lenovo 9. helyen áll – hét helyet ugrott előre tavaly óta – a Gartner Global Supply Chain Top 25 2022-es listáján. Ez az elismerés kiemeli a Lenovo vezető szerepét a globális ellátási lánc közösségében, mint célorientált szervezet és operatív kiválósági központ.

The post Sok kicsi sokra megy – lassan bárki kivásárolhatja a Lenovo eszköze károsanyag-kibocsátását (x) first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés