:
Breaking News

Nem valótlanok, de félrevezetőek a KSH bruttó bérezési adatai

Nem valótlanok, de félrevezetőek a KSH bruttó bérezési adatai

Továbbra is 500 ezer forint feletti bruttó átlagkereset mért Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A kedvező számok nem valótlanok, ugyanakkor nem fedik le a teljes hazai gazdaságot.

Áprilisban bruttó 507 500 forint volt az átlagkereset Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ma reggel megjelent adatai szerint, ami nettó 349 700 forint átlagkeresetnek felel meg a kedvezmények figyelembevételével.

Tavaly áprilishoz képest ez több mint 15 százalékos emelkedést jelent.

A KSH közleménye szerint az átlagkereset emelkedéséhez elsősorban

a már részben előre ütemezett béremelések, a magas, nem rendszeres keresetek (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás), valamint a minimálbér és a garantált bérminimum emelése járultak hozzá. Forrás: KSH

A statisztikai átlag torzítását kiküszöbölő medián átlagkereset alacsonyabb volt, bruttó 396 800 forintot ért el áprilisban, ugyanakkor ez is több mint 14 százalékkal nőtt egy év alatt.

Akkor tényleg ilyen jól keresünk?

A mesésnek tűnő számok értelmezéséhez mindenképpen meg kell jegyezni, hogy a KSH az kereseteket a teljes munkaidőben dolgozókon belül

a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások, a költségvetési intézmények és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezetek körére számítja ki.

A szűkebb minta nem fedi le a gazdaság teljes egészét. A GKI például a szélesebb körű NAV-adatbázis alapján a hivatalos KSH-számoknál alacsonyabb fizetéseket talált a 2020-as adatokban.

The post Nem valótlanok, de félrevezetőek a KSH bruttó bérezési adatai appeared first on Forbes.hu.