:

Küszöbön a történelmi fegyverszigorítás, pár renegát már támogatta

Közel az amerikai fegyvertartási szabályok soha nem látott szigorítása, amihez néhány republikánus szenátor átszavazása is kellett. A javaslat akár már a héten Joe Biden elnök elé kerülhet.

Az Egyesült Államok Szenátusa gyorsított eljárásban elfogadta a fegyvertartás szigorítását megcélzó törvényjavaslatot. A csütörtök késő esti szavazáson a testület 65-33 arányban szavazott igennel – írja a Forbes.com. Ehhez az is kellett, hogy az ötvenfős demokrata táboron kívül

még 15 republikánus szenátor is támogassa a javaslatot, miközben a párt hagyományosan ellenzi a fegyvertartás szigorítását.

A tervezet következő állomása a demokrata többségű Képviselőházban lesz, ahol a testület kéthetes szünete előtt még pénteken megtárgyalják a javaslatot Nancy Pelosi házelnök szerint. Itt már nem várható kétpárti egyetértés, mivel republikánus vezetők a javaslat elutasítására buzdították képviselőiket. Ha a Képviselőházon is átmegy a javaslat, úgy

még a héten Joe Biden elnök elé kerülhet a törvény, aki már korábban jelezte, hogy aláírná a javaslatot.

Hogyan szigorítanák a fegyverviselést?

A törvényjavaslat értelmében

szigorúbb feltételekhez kötnék a 21 éven aluliak fegyvervásárlását,nem vehetne fegyvert az, akit az elmúlt öt évben kapcsolaton belüli erőszakért ítéltek el,támogatnák az államokat abban, hogy a köz- és önveszélyesnek minősített emberek ne jussanak fegyverhezplusz forrást szánnának mentálisegészség-programokra és iskolai biztonsági rendszerekre.

Ismét viták kereszttüzében

Az elmúlt egy hónapban ismét fellángoltak a fegyvertartás szabályozásáról szóló viták Amerikában, miután egy texasi iskolai lövöldözés során 19 gyermek és 2 felnőtt vesztette életét májusban.

A szenátusi döntés előtt mindössze néhány órával az amerikai Legfelsőbb Bíróság éppen ellentétes irányú döntést hozott. A testület egy New York állambeli rendelkezést semmisített meg, amely korlátozta a könnyen elrejthető fegyverek házon kívüli viselését. A konzervatív többségű bíróság alkotmányellenesnek minősítette a szabályozást, amivel utat nyithat a fegyverviselés enyhítéséhez más államokban is.

Borítókép: MTI/EPA/Cristobal Herrera Ulashkevich

The post Küszöbön a történelmi fegyverszigorítás, pár renegát már támogatta appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés