:

Balatoni városban terjeszkedik a népszerű rollerszolgáltató

Siófokon is megjelennek a Tier közösségi e-rollerei, ezzel a Lime szezonális kiruccanásain kívül ők veszik be legelőször állandó jelleggel a Balaton-partot. Nyáron kiderül, mennyire kerülhető el a rollerkáosz a magyar tengeren.

Szombattól Siófokon is elindítja közösségi rollermegosztó szolgáltatását a Tier. Magyarországon így Budapest mellett ez lesz a második város, ahol a felhasználók igénybe vehetik a berlini székhelyű mikromobilitási vállalat eszközeit – közölte a vállalat a Forbes.hu-val.

A cég elektromos rollerei éjjel-nappal elérhetők lesznek a Balaton-parti településen, elsősorban a központi közlekedési csomópontok közelében, valamint Siófok forgalmasabb területein. A szolgáltatást mobilalkalmazáson keresztül tudják igénybe venni a felhasználók. Árazást tekintve a feloldási díj 300 Ft, a rollerezés percdíja pedig 70 Ft lesz.

Körúton túlra merészkedő szolgáltatók

Nem a TIER az első rollermegosztó vállalat, amelyik a balatoni régió felé kacsintgat: 2020 óta a Lime rollerei is jelen vannak a Balaton több településén is, ugyanakkor egyelőre csak a nyári szezon erejéig költöztek le a magyar tenger partjára. Állandó jelleggel így a Tier jelenik meg először a Balaton-parton.

A magyarországi közösségi rollerszolgáltatókban közös, hogy mind Budapesten kezdték meg működésüket, az országos terjeszkedéssel kapcsolatban ugyanakkor eltérő stratégiát követnek:

A Lime – az említett balatoni kiruccanásokat nem számítva – a nagyobb vidéki városokban terjeszkedik: Szeged, Székesfehérvár és Veszprém mellett idén áprilisban Nyíregyházán, júniusban pedig Szolnokon indították el szolgáltatásukat.A Tiernek Siófok az első vidéki városa.Az amerikai Bird pedig az MVM-mel együttműködésben egyelőre csak a fővárosban érhető el.

Rollerkáosz: az önkormányzatokon és a kormányon a sor

Az utóbbi években robbanásszerűen megnőtt az elektromos mikromobilitási eszközök népszerűsége, a terület újszerűsége és szabályozatlan terjedése ugyanakkor sok konfliktust okoz a mindennapokban.

A budapesti önkormányzat tavasszal igyekezett keretek közé terelni az egyre nagyobb méreteket öltő rollerkáoszt: a szolgáltatók a közterületeken létrehozott mikromobilitási (avagy Mobi-) pontokon kötelesek tárolni a használaton kívüli e-rollereket. Az ennek ellenében fizetendő közterület-használati díj járművenként 50-1000 forint között mozog, miközben a szabálytalan helyen hagyott rollerekért darabonként napi 5000 forint bírságot szabhat ki az önkormányzat.

A mostani Tier-közlemény szerint a siófoki terjeszkedés során a berlini vállalat a rollerek használati feltételeit a helyi városvezetéssel szoros együttműködésben határozta meg, amelyeknek része egy kijelölt működési terület és a parkolásmentes zónák és a parkolóhelyek kialakítása is. A nyári szezonban majd kiderül, hogy hogyan fog vizsgázni ez a rendszer.

Az e-rollerek szabályozási káoszának másik ága az évek óta fiókban pihentetett KRESZ-módosítás hiánya, erről a héten írtunk a Forbes.hu-n.

Több ebből Használtautó-aksikkal újít a népszerű rollerszolgáltató A rendőrök kreativitására bízzák a rollerkáoszt, pedig fiókban a KRESZ-módosítás is Az új e-roller-rendelet legfontosabb tudnivalói – ez a nyár más lesz

The post Balatoni városban terjeszkedik a népszerű rollerszolgáltató appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés