:

Amit unatkozásnak gondolsz, az valódi érzelmi töltődés – 6+2 tanács a gyermekpszichológustól a nyári szünetre

Amit unatkozásnak gondolsz, az valódi érzelmi töltődés – 6+2 tanács a gyermekpszichológustól a nyári szünetre

Gyakorló gyermekpszichológusként évről-évre tapasztalom a terápiás munkámban, hogy a tanév végének közeledtével egyre több iskoláskorú gyermek érkezik különböző, iskolával kapcsolatos szorongásos és pszichoszomatikus tünetekkel, amelyek mögött az ok igen sokszor a kimerülés, a fáradtság. Nem túlzás tehát, ha azt állítom, hogy a nyári szünetnek terápiás hatása van. Feltéve, ha tudatosan alakítjátok a programokat. Ebben a cikkben a gyermekeknek szánt tanácsokon kívül két hasznos tippet is adok, ami szülőként a te kényelmedet szolgálja.

1. Legyen íve a nyári szünetnek

Az iskolai fáradtság összetett dolog. Nemcsak a tanulás, a házi feladatok és a dolgozatok követelnek állandó figyelmet a gyermekektől, hanem maga az iskolai lét is. Ahol a napirend feszes, percre pontosan beosztott, mesterségesen kialakított ütemben zajlik. Egy alsó tagozatos gyermek számára már önmagában a mindennapos helytállás is fárasztó.

Éppen ezért kifejezetten

érdemes úgy alakítani a nyarat, hogy közvetlenül a tanév vége után pihenés következzen. Olyan időszak, amikor nincs szigorú napirend, szabadon játszhatnak, aktívan kikapcsolódhatnak.

Ha egyből iskola után mentek nyaralni, ott is figyeljetek a minőségi pihenésre. Ne a menetrendszerű városnézéssel kezdjétek az utat. A nyár során aztán már mehet szervezett, ottalvós vagy napközis táborokba, de ne ezzel teljen az egész nyár. Jusson idő a semmitevésre, pihenésre.

2. Olyan táborba menjen a gyerek, ami az ő igényeinek, érdeklődési körének megfelelő

A hosszú nyári szünet alatt a legtöbb családban nehéz megoldani a gyermekek felügyeletét, ezért többnyire praktikus oka van annak, amiért sokan a táborokat választják. Ugyanakkor ha megoldható családon belül a nyári logisztika, akkor is érdemes valamennyi időt táborban tölteni, hiszen ebben a korban nagyon sokat jelentenek a barátokkal szerzett élmények.

Ha a megfelelő tábor kiválasztásáról van szó, két szempontot érdemes figyelembe venni. Az egyik a barátok jelenléte. Legyen szó osztálytársakról vagy az edző csapatról, sokat számít, ha már ismerik egymást a gyerekek. A másik szempont maga a tábor tematikája. Vonjátok be a gyermeket is, hová szeretne menni. Ha csak azért megy matektáborba, mert szerinted korrepetálásra lenne szüksége, nagy valószínűséggel nem fogja magát jól érezni.

3. Csempésszetek egy kis rugalmasságot a napirendbe

Segíti a nyári kikapcsolódást, ha lazítotok a megszokott napirenden.

Kisiskoláskorban már a gyermekek is szépen bevonhatók a döntésbe, ezért az a legcélravezetőbb, ha közösen beszélitek meg, milyen változtatásokra lenne igénye a gyermeknek.

De ne teljes mértékben ő döntsön! Érdemes először nektek felnőtteknek négyszemközt tisztáznotok, melyek azok a szabályok, amiben engedhettek. Pl. esti lefekvési idő, képernyőidő, délutáni program választási lehetősége. Ezt követően vonjátok be a gyermeket a döntéshozatalba. Az a fontos, hogy csak olyan választási lehetőséget kapjon, amit előzetesen ti jóváhagytatok, tehát bármelyik opció mellett dönt, az számotokra is elfogadható. A kommunikációtokban pedig figyeljetek a partneri hangnemre.

Az iskolában elég feszes a napirend, nyáron lehet rugalmas. Fotó: Annie Spratt

4. Ne rohanjatok! Nem szabad túlzsúfolni a nyarat

Utalva az első pontra, miszerint maga az iskolai feszített napirend is megterhelő a gyermek számára, ugyanez igaz a nyári menetrendre. Kifejezetten fárasztó (nemcsak a gyermek számára) ha egyik utazásról mentek a másikra, egyik tábor éri a másikat és közben még hétvégén is program van. A túl sok élmény lelkileg is megterhelő a  számára.

Biztosan ismered azt a jelenséget, amikor a szuperebbnél szuperebb programokon a gyermek egy idő után már csak nyűglődik, unatkozik, feszült és haza szeretne menni. Ez a túlingerlés jele. Ne gondold, hogy attól lesz igazán tartalmas a nyár, ha állandóan foglalkoztatjátok a gyermeketeket.

Az otthoni lét, a megszokott hétköznapi környezet biztonsága, nyugalma igenis fontos része a pihenésnek.

Amit látszólag unatkozásnak gondolsz, az valójában igazi érzelmi töltődés.

5. Érdemes gyermektársaságot keresni a nyaralás alatt

A kamaszkor felé haladva egyre fontosabbá és mérvadóbbá válik a kortárs kapcsolatok megléte a gyermekek számára. Szerencsések azok a családok, ahol a szülők is jó barátságban vannak a kis barátok szüleivel és adott esetben közösen el tudnak menni nyaralni. De akkor sincs gond, ha egyedül vágtok neki az útnak. A legtöbb nyaraláson klassz lehetőségek akadnak az ismerkedésre, ezért érdemes ezeket a szempontokat is figyelembe venni. Szerintem a legtöbb felnőttnek van olyan élménye, amikor gyerekkorában a nyaraláson szerzett jó barátokat, akikkel aztán még hetekig leveleztek (!) is. A lényeg, hogy a gyermek igényeire figyeljetek! Ha ő szívesen játszik a gyermekmedence mellett a kortársakkal, akkor legyen erre lehetősége. De ha inkább elvonulna, nem kell a társaságot erőltetni.

A kortárs kapcsolatok a nyaraláskor is fontosak a gyerekeknek. Fotó: John Schnobrich

6. A szünet végének közeledtével fokozatosan álljatok rá az iskolai napirendre

Ahogyan közeledik a nyári szünet vége, kezdjetek el tudatosan készülni az iskolakezdésre. Az utolsó egy-két hétben fokozatosan álljon vissza a megszokott évközi napirend. Keljetek fel és feküdjetek le időben. Most van itt az ideje a tanévkezdéshez szükséges felszerelések beszerzésének és a nyári szünetre kapott lecke elkészítésének vagy átnézésének. Segíti a gyermekeket a ráhangolódásban az is, ha beszélgettek az új tanév változásairól, illetve összegzitek közösen a nyarat.

+2 tanács a szülők kényelme érdekében

1. Vond be gyermekedet a házimunkába, legyenek feladatai a szünet alatt

Gyakran találkozom azzal a szülői tévhittel, hogy semmilyen elvárást nem támasztanak gyermekük felé a házimunka tekintetében, mondván neki csak az a dolga, hogy tanuljon és legyen gyerek. Ez azonban hosszú távon inkább káros a gyermek önállóságát tekintve, hiszen ahogy haladunk a felnőttkor felé, úgy növekszik a felelősség terhe is. Hogyan várhatunk el önálló életvezetést egy fiatal felnőttől, ha gyermekként nem tanulta meg mi az a házimunka?

A nyári szünet sem ok arra, hogy ne vegye ki a részét a közös munkából.

Hiszen az otthon az ő otthona is és a család egy szövetség, ahol mindenkinek megvannak a feladatai a közösség érdekében. Ez az az alap, ami miatt elvárható tőle a segítség a házimunkában. Természetesen az itt leírtak nem azt jelentik, hogy nyáron mindig mindent a gyerekek csináljanak otthon. Életkoruknak megfelelően érdemes listát írni arról, miben számítotok rá. Hiszen az mégsem járja, hogy amikor egész nap otthon van a kamasz gyerek, neked kelljen este munka után bepakolni a gépbe a mosatlant.

Életkornak megfelelően a gyerekeket is érdemes bevonni a házimukába, ez alól a nyár se legyen kivétel! Fotó: Nathan Dumlao

2. Szülőként is jár a kikapcsolódás

Kisebb gyermekek szüleinek biztosan ismerős a mondás, miszerint a szülők nem nyaralnak, hanem nyaraltatnak a családi nyaraláson. Lássuk be, ennek bőven van igazságtartalma, mint ahogyan annak a mémnek is, amikor a szülők örömtáncot járnak a szeptemberi iskolakezdéskor.

Ne érezd magad egy percig sem rosszul, ha szeretnél a nyáron egyedül vagy a pároddal kettesben is kikapcsolódni. Még akkor sem, ha ez a gyermektől némi áldozatot kíván. Pl. egy-két nappal kevesebbet töltötök együtt családilag, amíg egy kicsit ti is pihentek. Az iskolai évhez hasonlóan a munkaévnek is van egy íve, teljesen jogos érzés az, ha felnőtt módon szükséged van a töltődésre. Már-már közhely, de a gyermekek is jobban járnak, amikor pihentebb szülőket kapnak vissza a szülői nyaralás után, mint amikor a fáradtságtól örökösen frusztráltan, de mindig együtt vagyunk.

Ilyen mini szülői énidőket a közös nyaraláson is elcsíphettek. Egy beszélgetés kettesben a szálloda teraszán miután elaludtak a gyerekek már sokat jelent,

mint ahogyan az is, ha a barátokkal, rokonokkal megosztjátok a gyerekfelügyeletet.  

A nyári szünet tartalmas eltöltése semmiképpen nem az élményekkel, programokkal túlzsúfolt hajtásból áll. Emlékezz vissza egy gondolat erejéig gyermekkorod nyaraira! Milyen konkrét emlékek jutnak eszedbe? Nekem máig meghatározó élmény a közös családi kempingezés, amikor telepakoltuk az autót konzervekkel és abból főztünk babgulyást, miközben jókat beszélgettünk. Arra már nem emlékszem, melyik évben pontosan hol sátoroztunk, milyen városokat jártunk be és hány múzeumban voltunk.

A legtöbb ember számára ugyanis ezek a gyermekkori élmények leginkább érzelmeket jelentenek.

Nem az számít tehát, mennyit utaztok, hanem az együtt töltött idő minősége. Szuper nyári program esténként közösen elnyalni egy fagyit és sötétedésig kint ülni a lakótelepen a játszótéren, hiszen erre évközben úgysincs lehetőség.

Bojti Andrea, klinikai gyermek- és ifjúságpszichológus, https://bojtiandrea.hu

The post Amit unatkozásnak gondolsz, az valódi érzelmi töltődés – 6+2 tanács a gyermekpszichológustól a nyári szünetre appeared first on Forbes.hu.