:

Luxus a szájban: Humbug vagy hasznos a mesterséges intelligenciát használó, mágneses elektromos fogkefe?

Luxus a szájban: Humbug vagy hasznos a mesterséges intelligenciát használó, mágneses elektromos fogkefe?

Olyan mintha egy méhraj zümmögne a szájban, de az eredmény és az érzés mindenért kárpótol. Kipróbáltuk az okos funkciókkal felvértezett, telefonos appon keresztül kommunikáló, extrákkal kitömött Oral-B iO elektromos fogkefét.

Ha így folytatja, el fogja veszíteni a fogait!

E mondattal sokkolt a dentálhigiénikus az első találkozásunkkor, ami egyszerűen érthetetlennek tűnt, hiszen egy héttel korábban a fogorvos biztosított arról a kontroll-vizsgálaton, hogy minden oké, nincsenek lyukak. Viszont kiderült, hogy egyszerűen rosszul mosok fogat, épp úgy, mint az emberek nagy része ebben a mai rohanó, idegbeteg világban: Az alaposság nem tökéletes, kimaradnak egyes részek, ráadásul túl erősen dörzsölök, valószínűleg a fogkefe sem jó. Emiatt az íny nincs túl jó állapotban, ami előbb-utóbb komoly problémákat okozhat.

Pénz Bánlaki D. Stella 13 perc olvasás
10 dolog, amit tudnod kell, mielőtt fogszabályzásra szánod magad – avagy tapasztalataim, hogy neked már ne kelljen meglepődnöd
Üzlet Nagy Dorottya 13 perc olvasás
A világ összes hiányzó fogán pénzt keresne újításával ez a magyar cég
Pénz Forbes 2 perc olvasás
Méregdrága fogkefékkel vették hülyére az Amazont, 19 millió dollárt kaszáltak

De mint annyi más dologra ebben a technológiailag fejlett világunkban, erre is van már viszonylag egyszerű megoldás! Azt javasolta, hogy ahogy kilépek az ajtón, egyből menjek és vegyek egy kis fejű elektromos fogkefét, ami nagyon sokat segíthet. Egy traumatikus, gyerekkori, fogászati kezelésnek nevezett kínzási procedúra állhat az egész hátterében, de a fogorvosánál elfog valami borzalmas rettegés.

Egyszerű kialakítású, kényelmes fogású eszköz.

Az ősember érezhette úgy magát ahogy rávillantotta mosolyát a kardfogú tigris a barlang bejáratánál, mint én a székben, mikor közelít a doki. Szóval már régen megfogadtam, hogy mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy elkerüljem a vésőt meg a fúrót, meg úgy általában a szájászati kezeléseket. Úgyhogy azonnal beújítottam egy masinát, egészen pontosan az Oral-B iO Series 9 nevű modellt, ami papíron pont olyannak tűnt, amit a szakember javasolt.

Igaza volt?

Több, mint 5000 felnőtt bevonásával végeztek el pár éve egy átfogó kutatást azzal kapcsolatban, hogy tényleg jobb-e az elektromos fogkefe, mint az igazi. Ebből az derült ki, hogy az első három hónapban az elektromos fogkefét használók akár 21 százalékkal több lepedéket tudtak eltávolítani a fogaikról, és három hónap után 11 százalékkal csökkent esetükben a fogínygyulladás előfordulási gyakorisága. Viszont persze az is tény, hogy az elektromos fogkefék lényegesen drágábbak, mint a hagyományos társaik, tölteni is kell őket, tehát áldozatokra mindenképp szükség van. Alapos, nagyon odafigyelő fogmosással természetesen a tradicionális módszerrel is el lehet érni a kívánt eredményt, csak hát fáradtan, kapkodva, ezernyi teendővel a fejünkben, vagy ne adj’ Isten módosult tudatállapotban pont ez nem működik száz százalékosan.

Oral-B iO Series 9

Az Oral-B iO Series 9 egy ízig-vérig prémium kategóriás modell, jelenleg a termékcsalád egyik csúcsát képviseli. A Procter & Gamble mérnökei hat éven át fejlesztették, és megkapta a cég különleges mágneses meghajtórendszerét, ami súrlódásmentesen működik, ezáltal halkabb, és kevésbé rezegteti a készülékházat, mint a hagyományos modellek. Hogy ez mennyire igaz, azt én nem tudom eldönteni, hiszen még nem használtam ilyen ördögi szerkezetet korábban, de az interneten fellelhető vélemények, fórumbejegyzések alapján ez tényleg így van. Az akkumulátora durván 150 perc alatt telik meg energiával a nulláról, és ezzel nagyjából egy hétig lehet lenni anélkül, hogy újra kéne tölteni. Ez a folyamat egyébként nagyon elegáns, hiszen egy speciális mágneses talpra kell ráhelyezni, amely stabilan megtartja, így a mindennapokban is tárolhatjuk ezen.

A mágneses motor és a kis fej a kulcs.

Az üzembe helyezése pofonegyszerű, elrontani nem lehet semmi, és miután kivettük a dobozból, csak rá kell pattintani a fejet, és máris kezdődhet a fogmosás. A fogása kényelmes, nem nehéz, és természetesen vízálló. Több gyárilag beállított üzemmódot tartalmaz, amelyek között a beépített LCD kijelző, illetve a gombok segítségével lehet váltogatni. Bár magyarul nem tud, de a kezelése így is pofonegyszerű, hiszen piktogramok segítenek az eligazodásban, illetve az útmutatóban le van írva, hogy mi mit jelent.

A piros fény jelzi, ha erős a nyomás. Kép: Oral-B

Így az is könnyen boldogulhat vele, aki nem beszél egyetlen világnyelvet sem. Bekapcsolás után olyan érzése van az embernek, mintha egy méhraj szabadult volna el a szájában, de a zajt és a fura rezgést meg lehet szokni már egy perc után. Az ínyem meglehetősen érzékeny, kicsit tartottam attól, hogy fájdalmas lesz a dolog. Normál fokozatra állítva kellemetlen volt de a szuper szenzitív opciót kiválasztva már ezzel sem volt gond. Attól sem kell félni, hogy a mozgó fej sérülést okoz a nyelven, semmilyen sérülést nem lehet így összeszedni. A készülék rendelkezik egy integrált nyomásérzékelővel, amely a termékre épített LED-ek segítségével jelzi, hogy mikor nyomjuk rá kellő erővel a fogra a kefét. Ha zölden világít, akkor rendben van a dolog, de ha fehérre vagy pirosra vált, akkor fokozni, illetve csökkenteni kell az erősséget. E szolgáltatás egy olyan plusz, amelynek segítségével hatékonyabbá tehető a fogápolás, de ez még nem minden!

Okos funkció

A termék egyik nagy extrája, hogy a Bluetooth révén vezeték nélküli úton csatlakoztatható egy telefonhoz, ha letöltöttük arra az Oral-B alkalmazását. Az app nem csak azt raktározza el, hogy mikor, milyen hosszú ideig mostunk fogat, hanem képes azt is megmutatni, hogy azt hol tettük. A fogkefét ugyanis ellátták a Procter & Gamble intelligens 3D feltérképező technológiájával, amely képes nyomon követni, hogy a szájnak mely területeit jártuk be, és jelzi is, ha valamit kihagytunk.

A mobiltelefonos alkalmazás egyértelműen hozzáadott értéket jelent.

Sőt, az egyes fogmosási ciklusokat elemzi, és pontozza, valamint különféle kihívásokat is tartalmaz az applikáció, így véve rá a felhasználót, hogy folyamatosan, naponta többször “100 százalékos” fogmosást hajtson végre. Tehát tulajdonképpen egyfajta játékot csinál egy alapvetően unalmas, kellemetlen kötelességnek számító procedúrából. Emellett az is fontos, hogy a szoftver hasznos, fogápolással kapcsolatos egyéb tanácsokat is tartalmaz, illetve rávezet arra is például, hogy a fogselymet vagy a fogköz-tisztítót hogyan lehet jól használni.

Megéri?

Én konkrétan az életben nem élveztem úgy a fogmosást, mint mióta megszereztem ezt a terméket. És nem csak azért, mert az app szórakoztató, hanem mert sokkal jobban éreztem magam utána, mint bármikor korábban, a hagyományos sikálást követően. Egészen biztos, hogy tökéletesen igaza volt a dentálhigiénikusnak, és valamit rosszul csináltam korábban.

Mindenesetre túlzás nélkül állíthatom, hogy a masina használata abszolút javított az életminőségen, és (megint) csak a fejemet verhetem a falba, hogy eddig vártam ezzel, a váltást már rég meg kellett volna lépni korábban.

Az Oral-B iO Series 9 a százezer forintos árával egyértelműen a drágább elektromos fogkefék közé tartozik. Ám ha azt nézem, hogy cserébe nagyobb eséllyel lehet megúszni valamilyen fogproblémát, akkor igazából simán megéri a dolog. Ha valaki egy nagy tudású, megbízható, felhasználóbarát elektromos fogkefét keres, annak jó érzéssel tudom ajánlani.

The post Luxus a szájban: Humbug vagy hasznos a mesterséges intelligenciát használó, mágneses elektromos fogkefe? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés