:

Kemenesi: Nem hasonlítható össze a majomhimlő és a covid

A majomhimlő is mutálódik, de nem hasonlítható össze a koronavírussal Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa szerint.

Addig, amíg nincs minden egyes kontakt és eset feltárva, nem kijelenthető, hogy a majomhimlőt kordában tudják tartani, de világjárványtól nem kell tartani, mondja Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa. Az Infostart cikke arról ír, Kemenesi szerint a tudósok legfőbb félelme jelenleg az, hogy a majomhimlő kiszabadul abból „a jól körülhatárolható közösségből”, amiben most terjed, és „rátalál” egy Afrikán kívüli, akár európai állatcsoportra. Ebben az esetben a vírus tartósabban is velünk maradhat. Kemenesi szerint „ez az, amire egy virológusnak görcsbe rándul a gyomra”.

A majomvírus ugyanakkor nem hasonlítható össze a koronavírussal: világjárvány nem elképzelhető, mert a vírus egészen eltérő virológiai mutatókkal terjeszti a betegséget. A majomhimlő terjedéséért felelős vírus a Poxviridae családba tartozik, ami a SARS-CoV-2-höz mérten sokkal nagyobb, ráadásul DNS alapú – míg a Covid RNS –, vagyis jóval nagyobb a genomja, emiatt pedig sokkal nehézkesebb a tudományos vizsgálata az újabb mutációknak.

Kemenesi arra is emlékeztet, hogy a majomhimlő vírusa évtizedek óta ismert, van szakirodalma:

ami nem ismert, az az, hogy hogyan viselkedik egy Afrikán kívüli járványos helyzetben.

A vírus közeli bőrkontaktussal terjed, általános tünetei a magas láz, duzzadt nyirokcsomók és a levertség, néhány nappal később pedig kiütések jelentkeznek.

The post Kemenesi: Nem hasonlítható össze a majomhimlő és a covid appeared first on Forbes.hu.