:

Kokaincsempészetbe keveredett a gigabank, többmilliárdos pénzbírság lett a vége

A perben feltűnt egy egykori bolgár teniszező és egy birkózó is.

Bűnösnek találták, emiatt pénzbírságot kap a Credit Suisse, írja a BBC. A vádak szerint a svájci gigabank egy bolgár kábítószer-gyűrűhöz kapcsolódó pénzmosásban vett részt.

A svájci büntetőbíróság megállapította, hogy a bank nem tett eleget annak érdekében, hogy „a bűnszövetkezet tagjai hasznot húzzanak az Európába irányuló kokaincsempészetből”. A jogsértést a bank tagadja, és közölte, hogy fellebbez az ítélet ellen.

A Credit Suisse 1,7 millió fontnak (kb. 800 millió forintnak) megfelelő bírságot kapott, ezen felül a svájci kormánynak 15 millió fontot (kb. 7 milliárd forintot) kell fizetnie.

A pénzmosásban bűnösnek találtak egy volt bolgár teniszezőt, Elena Pampoulova-Bergomit is, aki egy időben a banknál dolgozott. A svájci bíróság rá 20 hónap felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki, de közel 800 millió forintos bírságát szintén felfüggesztették.

Mi történt pontosan?

Az ügyészek szerint Pampoulova-Bergomi informális pénzügyi kapcsolatot épített ki Evelin Banev volt bolgár birkózóval, aki egy európai kokaincsempész-banda egyik embere volt. Az egykori teniszező rendszeresen készpénzzel teli táskákat gyűjtött össze a birkózó ismerőseitől. Az ítélet szerint a bíróság hiányosságokat talált a bankon belül „a bűnszervezettel való ügyfélkapcsolatok kezelésében”.

A Credit Suisse Svájc második legnagyobb bankja. Ez az első alkalom, hogy egy svájci bank ellen hasonló büntetőeljárás indult, de a Credit Suisse más alkalommal is félrenézett már, ha szervezett bűnözésről volt szó, egy év elején kiszivárgott ügyféllistán több embercsempész, bűnöző és egyes diktátorok segítői is rajta voltak. A botrányról itt írtunk bővebben.

A bank közleménye azt írja, folyamatosan teszteli a pénzmosás elleni keretrendszerét, és állandóan erősítette is azt az idők folyamán, a fejlődő szabályozási normáknak megfelelően.

A gigabank kisebb jellegű botrányokba is belekeveredett az elmúlt években, tavaly két topmenedzserük a covidszabályok megsértéséért került bajba, előtte pedig kiderült: a bank kémkedett volt alkalmazottai után.

The post Kokaincsempészetbe keveredett a gigabank, többmilliárdos pénzbírság lett a vége appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés