:

Elon Musk kirúgná, aki nem jár be, erre kiderült, hogy nincs is elég szék, és lassú a wifi

Elon Musk kirúgná, aki nem jár be, erre kiderült, hogy nincs is elég szék, és lassú a wifi

A Tesla milliárdosa amúgy is megtizedelné az állományt, home office-ról tett markáns kijelentésére viszont úgy tűnik, nem készült fel a kaliforniai bázis. Kiderült az is, hogy maga a cégvezér heti hány napot tervez bejárni bokros teendői közepette.

A hónap elején elég nagy vihart kavart a Reuters értesülése, miszerint Elon Musk cégvezér körbeküldte a Teslában, hogy aki nem tölt az irodában heti minimum 40 órát, arról úgy veszik, nem náluk kívánja folytatni pályafutását.

Csakhogy a The Information meg úgy értesült, hogy az amerikai elektromosjármű-gyártónak nagyon is gondja akad a covid utáni visszatéréssel az irodába. Olyannyira, hogy Kaliforniában, a fremonti egységbe visszatoppanva a dolgozók alig találnak üres parkolót, szabad asztalt meg pláne, sőt még a wifi is rosszalkodik. A Tesla nem reagált a lap megkeresésére.

A részletek

Vannak, akik inkább valamelyik közeli kötöttpályás tömegközlekedési állomásnál parkolnak le, majd onnan utaznak be a céghez, annyira nincs szabad parkolóhely a munkahely előtt.A járvány alatt az irodai tereket is kicsit újragondolták, azzal pedig eleve nem számoltak, hogy a covid alatt mekkorát fog ugrani a létszám (erről mindjárt). Csakhogy így többen le se tudnak ülni dolgozni, sőt akkora a káosz, hogy nem egy alkalmazottnak mondta már a felettese, hogy akkor inkább folytassa otthonról a munkát és mégse heti öt napot járjon be.És lehet, ők jártak jobban, mert az értesülések szerint ha még jut is szék, a wifi így is túl gyenge az épkézláb munkavégzéshez. A fremonti gyár parkolójában állítólag egy gombostűt se lehet leejteni. Fotó: Tesla

Jogos a kérdés, hogy ekkora szigorban maga a nagyfőnök hogyan tervez bentről dolgozni:

Musk a The Information szerint azt ígérte házon belül, hogy heti hat napot fog bejárni, sőt amikor csak lehet, inkább hetet.

A számok

Alapjaiban véve érthető lenne a helyszűke, hiszen 2019 óta megduplázódott a Tesla létszáma. 2021 végén 99 210 főt jelentettek le, csak abban az évben közel 30 ezer embert vettek fel. Igen ám, de pont a fent hivatkozott Reuters-cikkből tudtuk meg pár hete, hogy belsős levelezésben Musk „szuper rossz érzésekről” és munkaerőtöbbletről panaszkodott. Állítólag épp ezért szeretné a milliárdos nemhogy befagyasztani a toborzást, de le is építeni teljes idős állományából a következő három hónapban (volt olyan korábbi pletyka, hogy Musk az órabéres dolgozókból is faragna).

„Úgy gondolom, hogy a létszámunk egy évvel később nagyobb lesz, mind a szerződéses, mind pedig az órabéres dolgozók esetében. De rövid távon az előbbi kategóriában nagyjából tízszázalékos leépítéssel számolunk”

mondta Musk a múlt héten Katarban.

Már érkezett is csoportos kereset volt alkalmazottaktól, mondván, jogszerűtlen volt az elbocsátás, 60 nappal korábban kellett volna jeleznie a cégnek, hogy nem tart igényt a munkájukra, ehelyett azonnali hatállyal bontották fel szerződésüket.A Bloomberg szerint olyan is akad, akit alig pár hete vettek fel, aztán azzal a lendülettel menesztették is. Üzlet Forbes 2 perc olvasás
Musk: muszáj embereket kirúgni, de majd veszünk is vissza
Üzlet Forbes 2 perc olvasás
Elon Musk ezúttal törvénytelen elbocsátásokkal húzta ki a gyufát
Üzlet Forbes 2 perc olvasás
Van még mit melózni a Twitter-üzleten Elon Musk szerint

És most mi lesz?

A teljes idős foglalkoztatottak a cég olyan egyharmadát teszik ki, bár azt nem tudni, ki belőlük az irodai alkalmazott, és ki dolgozik a gyáregységben. A közel 22 ezer főt foglalkoztató fremonti gyárban mindkettőre van példa, és a covid alatt mindkét részleg dolgozóit otthonról dolgoztatták. Most ugye Musk pont ennek ellenkezőjét akarja, bár másik cégével, az űrkutató Space X-szel, valamint Twitter-felvásárlási mizériájával együttesen így is eléggé szét lehet aprózódva a figyelme. Kérdés, hogy férhet be ezek mellé még a fremonti szálak kibogozása is.

És ha már Twitter és home office, a The Verge egy korábbi értesülése szerint Musk a közösségi médiás cégben is inkább csak azoknak engedne távmunkát, akik „kiváló” munkát végeznek, de tényleg nem lehet megoldani, hogy fizikailag jelen legyenek.

The post Elon Musk kirúgná, aki nem jár be, erre kiderült, hogy nincs is elég szék, és lassú a wifi appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés