:

Zsiday: Téved a kormány, ki kéne végre mondani, hogy az erős forint a nemzeti érdek

A befektető szerint a forint gyengítése téves politikai út, ha nem lesz irányváltás, az euró be fogja vezetni önmagát. Podcastszemle.

Zsiday Viktor befektető a Portfolio Checklist podcast vendége volt, ahol a magyar deviza elmúlt években tapasztalt romlásához kötődő gazdaságpolitikai szándékról beszélt a napokban megjelent blogposztja kapcsán. Zsiday a blogposztban azt írja, ki kell végre mondani, az erős forint a nemzeti érdek, a kormány tévesen gondolja azt, hogy a forint gyengítése hosszú távon bárkinek is előnyére válna.

A devizagyengítés olyan, mint a drog: elsőre hatásos, de utána gyorsan hozzászokott a gazdaság.”

A podcastben gazdasági populizmus három fázisát is megemlíti, amivel főként a gazdasági krízisben lévő latin-amerikai országokat vizsgálták a nyolcvanas években. Szerinte Magyarország az első, gazdasági fellendülést jelentő fázison már túl van, jelenleg pedig a második fázisba ért: nyilvánvalóvá vált, hogy nem volt valós hatékonyságnövekedés és kezd kifulladni a gazdaság növekedése, amit alacsony kamatokkal, olcsó hitelekkel, állami költekezéssel próbálnak orvosolni. „A harmadik fázisban lévő országra jó példa Törökország, ahol az infláció elszabadult (ami ott most hetven százalék), a deviza összeomlásban van, be kell vezetni devizakorlátozást, nem lehet hitelt felvenni”, mondja Zsiday.

Ha sokáig tolják ennek ellenére is a folyamatot, akkor teljes bankválság és gazdasági összeomlás lesz belőle. Magyarország a második fázisban van, túlstimuláltuk a gazdaságot, nagyon nagy hiba lenne, ha belépnénk a harmadik fázisba.”

Szerinte a folyamatos leértékelés miatt a magyar deviza játékpénzzé minősül az euró mellett, így a nagyvállalatok az utóbbiban kezdik el nyilvántartani a fizetéseket, ingatlanárakat. Emiatt a forint el fogja veszíteni a jelentős szerepét a magyar gazdaságban, így a deviza megtartása is értelmetlenné fog válni. Zsiday szerint azonban van kiút a jelenlegi helyzetből.

Mostanra egyértelműen károssá vált az állam forintgyengítési politikája. Meggyőződésem, hogy be kéne stabilizálni 2-3 évre a forint árfolyamát.

Az Európai Uniós források körüli bizonytalanságokról szó esett a beszélgetés során. Zsiday szerint egyáltalán nem biztos, hogy Magyarországnak sikerül kiegyeznie az EU-val és megkapjuk az uniós támogatásokat. Mivel a támogatások hiánya a beruházások drasztikus visszaesését és recessziót eredményezne, így nem tartja alaptalannak a negatív gazdasági spiráltól való félelmet.

Zsiday egyébként személyes blogján már többször sürgette a jegybank mihamarabbi beavatkozását a forint zuhanása kapcsán.

The post Zsiday: Téved a kormány, ki kéne végre mondani, hogy az erős forint a nemzeti érdek appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés