:

Komplett kiserdőt ígérnek a Blahára – friss kép a felújításról

Komplett kiserdőt ígérnek a Blahára – friss kép a felújításról

Teleszórják fával a felújítás alatt álló fővárosi teret, a főtájépítész nemcsak képet, de infókat is közölt a projekről.

Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze friss, azaz kedd reggeli képet posztolt a felújítás alatt álló, fővárosi Blaha Lujza térről.

„A reggeli zápor szépen kirajzolja a készülő burkolatban azokat a fehér kis köröcskéket. Ha valaki belenagyít, jól kivehetők. Nos oda (mindegyikbe!) fa kerül. Egy komplett kiserdő. Blaha Liget”

– írja a Facebookon Bardóczi.

Íme a kép

Blaha Lujza tér június 28-án reggel. Fotó: Bardóczi Sándor // Facebook

A részletek

Bardóczi azt is hozzátette:

hogy a fásítás zónájában összefüggő szerkezeti talajt kapott 80 centi vastagságban a tér, ez lesz a város „legnagyobb, Stockholm-módszerrel előkészített ültetőközege”,hogy a kiselemes burkolat teljes mértékben vízáteresztő („szárazon rakott”),  nincs alatta cement kötésű réteg, a csapadékvizet így teljes mértékben hasznosítani fogják a fák,és hogy a fák gyökerei a felszín alatt össze tudnak kapcsolódni, létrehozva a „wood wide webet”, így a felszíni vizet nem kell elvezetni, villámesőzéskor pedig nem terhelődik túl a csatorna.

Mit kér még a főkertész?

Bardóczi kéri, hogy a fák törzséhez ne lakatoljunk járművet, a kis fáknál ne engedjünk kutyát pisilni, ne dobáljunk a faverembe csikkeket, és hogy ne síkosságmentesítsünk konyhasóval, mert egyikkel se használunk majd a tér fáinak.

Hogyan tovább?

A posztból az is kiderül, hogy még zajlanak a burkolási munkák és az utcabútorozás, közben pedig a faiskolákban készülődnek az új fák, valamint a kiemelt kazetták cserje és évelőanyaga az őszi beültetésre. A második hullámban, amikor annak eljön a szezonja, a befejező kertészeti ültetési munkák következnek.

Borítókép: a budapesti Blaha Lujza tér felújítása 2022 nyarán.

The post Komplett kiserdőt ígérnek a Blahára – friss kép a felújításról appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés