:
Breaking News

Törökország megenyhült, néhány héten belül két új taggal bővül a NATO

Törökország belegyezett Svédország és Finnország NATO-tagságának támogatásába, a felek aláírták a megállapodást a madridi NATO-csúcs keretében. Heteken belül csatlakozhatnak.

Megállapodás született Finnország és Svédország NATO-tagságáról, idézi az MTI a NATO elnökét, Jens Stoltenberget. 

Miért vétózott Törökország?

A két ország csatlakozási kérelmét egyedül Törökország vétózta arra hivatkozva, hogy Svédország és Finnország pénzzel és fegyverrel is támogatja a terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspártot. A török kormány követelte a PKK tagjainak, valamint a velük  szövetséges Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milícia tagjainak kiadatását, továbbá a 2019 októberben indított észak-szíriai török offenzíva miatt elrendelt svéd fegyverszállítási embargó feloldását.

A kedden aláírt memorandumban erre az aggodalomra is kitértek a felek, a finn és a svéd kormány vállalta, hogy együttműködik Törökországgal a terroristagyanús személyek kiadatásában a jogállamiság keretein belül, a nemzetközi egyezményeknek megfelelően. Ennek érdekében mindkét ország kiegészítette a terrorizmussal kapcsolatos törvényeit.

Mikor csatlakoznak? 

A két ország várhatóan már szerdán megkaphatja a hivatalos felkérést a csatlakozásra, amelyet ugyan még mind a 30 NATO-tagállamnak jóvá kell hagynia, de így is néhány héten belül a szövetség teljes jogú tagjaivá válhatnak.

„Finnország és Svédország jól képzett katonákkal, modern technológiával és szilárd demokratikus intézményekkel járul hozzá az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez, ráadásul megváltoztatja a geostratégiai helyzetet a Baltikumban” – idézi a közlemény Stoltenberget. A két ország csatlakozásával a NATO-nak több mint ezer kilométeres határa lesz Oroszországgal. 

The post Törökország megenyhült, néhány héten belül két új taggal bővül a NATO appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés