:

Válaszolt a Belügyminisztérium, gyakorlatilag lesöpörték az asztalról a pedagógusok követeléseit

Marad a 10 százalékos béremelési javaslat, az óraszám pedig nem csökken. 

Levélben válaszolt a Belügyminisztérium a pedagógus-szakszervezetek sztrájkköveteléseire. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), valamint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) évek óta nem tud megegyezni a kormánnyal a béremelésről és az óraszámcsökkentésről.

A négy pontból álló követelésükre most levélben válaszolt a Pintér Sándor által vezetett Belügyminisztérium, amit a szervezetek eljuttattak a Telexnek. Gyakorlatilag semmi nem valósult meg a követeléseikből. Marad a 10 százalékos béremelési javaslat, az óraszám pedig nem csökken. 

Íme a követelések és az arra adott válaszok lényege:

A pedagógusok illetménye 2022. január 1-től a kormány által bejelentett 10 százalékon kívül további 45 százalékkal emelkedjen. „A következő két évben is további legalább 10-10 százalékos béremelésre kerülhet sor, így összességében legalább 30%-kal emelkednének átlagban a pedagógusbérek. Ennél nagyobb mértékű emelés is lehetséges, amennyiben a gazdaság jól teljesít.”

2.  A nem pedagógusi munkakörben foglalkoztatott oktatási dolgozók garantált alapilletménye ne legyen kevesebb, mint a közalkalmazottaké. 

„A nevelő-oktató munkát közvetlenül segítők esetében idén ugyan külön bérszabályozás nem történt, azonban a garantált bérminimum jelentős emelése az esetükben szinte kivétel nélkül jelentős bérnövekedést jelentett. Munkájukra nagy szükség van, az Európai Unióval folytatott tárgyalásokon az ő juttatásaik emelése és a számuk növelése is napirenden van.”

3. A pedagógus munkakörben foglalkoztatottak neveléssel-oktatással lekötött munkaideje szeptember 1-jétől legfeljebb heti 22 óra legyen.

„A pedagógusok átlagéletkora emelkedik, csökken a fiatalok száma, ezért az nagyarányú óraszám-csökkentés „nem tekinthető reálisnak.” Azzal az elvvel egyetértenek, hogy „a különböző számú órát tartó pedagógusok bérezésében az óraszámeltérés érvényesüljön.

4.  A pedagógiai/gyógypedagógiai asszisztensek legfeljebb heti 35 órán át legyenek beoszthatóak önállóan végzendő gyermekfelügyeletre.

A Klebelsberg Központ azt mérte fel, hogy a gyakorlatban nincs most sem heti 35 óránál tovább tartó beosztás, de nyitottak arra, hogy ezt jogszabályban megerősítsék.

The post Válaszolt a Belügyminisztérium, gyakorlatilag lesöpörték az asztalról a pedagógusok követeléseit appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés