:

Már olvadnak az utak a forróságtól

Már olvadnak az utak a forróságtól

Az Egyesült Államokban évek óta nem látott forróság tombol, ami az emberi szervezet mellett az infrastruktúrát is komoly kihívások elé állítja. Mint arról korábban beszámoltunk, a nyár első komoly hőhulláma nyomán San Franciscóban megolvadt a vonatsín, és kisiklott egy vonat. Azonban nem ez az egyetlen pont az országban, ahol az infrastruktúra is sérül a hőségben.

Több helyen okozott komoly károkat az autópályák szerkezetében a 37-38 Celsius-fokig emelkedő nappali hőmérséklet, gyakorlatilag felszakadt az útfelület betonborítása – írja a Vezess.hu. Texas keleti részén pedig maga az aszfalt kezdett el olvadni, számolt be a Houston Chronicle.

Leginkább olyan területeken jelentkezhetnek hasonló esetek, ahol korábban nem számoltak ekkora hőséggel, még a nyári időszakban sem. A probléma elsősorban azokkal az útszakaszokkal van, ahol betonból készült elemek jelentik a felület fő építőelemeit. Ezek ugyanis nagy, 4-5 méter hosszú és 3-4 méter széles betontömbökből állnak. A hőmérséklet ingadozásával pedig melegben kitágulnak, hidegben pedig összehúzódnak ezek a nagy betonlapok.

Mindez bele van kalkulálva a tervezésbe, és amennyiben nincs szélsőségesen extrém időjárás, ez fel sem tűnik az autósoknak. Most azonban olyan szintű tágulást idéz elő a hőhullám, amelyre a szakemberek sem számítottak. A tömbök ugyanis ennek hatására egymásba tömörülnek, és mivel nincs hely a további növekedésre, kiemelik egymást az eredeti helyükről.

Lányi Örs további cikkei Soha nem látott gyorsasággal égnek az alaszkai erdőkVége az Airbnb-s házibuliknakKémprogram terjed az interneten, mutatjuk, mire figyeljen

The post Már olvadnak az utak a forróságtól first appeared on 24.hu.