:

Abortusztilalom: mutatjuk, mi a közös Salvadorban és az Egyesült Államokban

Abortusztilalom: mutatjuk, mi a közös Salvadorban és az Egyesült Államokban

1994 óta csupán négy ország vont vissza abortuszjogokat. Hogy hol és milyen esetben engedélyezett a terhességmegszakítás, összetett kérdés, az alábbi kutatás is megjegyezi, hogy ez nem csupán a törvényi szövegezés függvénye. A magyar abortusztörvények korántsem a legmegengedőbbek.

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntésétől hangos a világsajtó: a múlt hét végén bírálták felül a közel ötven éve meghozott Roe kontra Wade döntést, ami eddig szövetségi szinten védte az abortuszhoz való jogot. Most tagállami szintre került az abortuszra vonatkozó szabályalkotás, lehetőséget teremtve ezzel több, jellemzően konzervatív államnak, hogy azonnali hatállyal korlátozzák vagy tiltsák a terhességmegszakítást.

Ahogy azt az Axios is összefoglalja, ezzel az Egyesült Államok egy igen szűk körű klub tagjává vált: a reprodukciós jogok központja (Center for Reproductive Rights, CRR) szerint 1994 óta ők csupán a negyedik ország, ahol abortuszjogokat vontak vissza.

Rajtuk kívül csak Salvadorban, Nicaraguában, valamint Lengyelországban tettek így.

Üzlet Forbes 2 perc olvasás
„A fehér élet győzelme” – hangzott el az abortusztilalomról egy Trump-rendezvényen
Üzlet Forbes 3 perc olvasás
Abortuszhoz való jog: több amerikai gigacég is fizeti az utazást

A trendek

Ha egyesek csak fokozatosan is, de az elmúlt 25 évben közel 60 országban szélesítették a helyi abortuszjogokat. Margaret Harpin, a CRR jogi tanácsadója szerint főképp azokban az országokban szorították vissza a jogokat, ahol „a demokrácia ereje is csorbult”. Ugyanakkor szerinte „általános tendencia globális szinten az abortuszjogok liberalizációja”, igaz, az Axios megjegyezi, hogy Harpin ezt még a legfelsőbb bíróság múlt pénteki döntése előtt nyilatkozta.

A CRR még tavasszal végzett kutatást, hogy megvizsgálja, hol tiltják, hol korlátozzák, valamint hol engedélyezik az abortuszt.

Harpin kiemelte, hogy a helyi szabályozások nem mindig fedik a valóságot, sokszor pénz, földrajzi elhelyezkedés vagy a helyi egészségügy függvénye, ki hogyan fér hozzá és tudja gyakorolni abortuszhoz való jogait.

Ahol tiltják

A CRR kutatása szerint nagyjából 24 országban vagy térségben teljesen tiltják az abortuszt: pl. Egyiptom, Haiti, Irak, Madagaszkár, Szenegál, Fülöp-szigetek. Az abortuszt minden formájában tiltó országokban körülbelül 91 millió szülőképes korú nő él.

Ahol tiltják. Forrás és ábra: Center for Reproductive Rights. Salvadorban a legszigorúbbak a törvények, 1998 óta kivétel nélkül tiltják a terhességmegszakítást. Legalább 180 nő ellen emeltek vádat vagy szabtak ki akár több évtized börtönt abortusz vagy akár minősített emberölés miatt, miután szülészeti vészhelyzet következtében vagy elvetélt a kismama, vagy pedig a magzat született halva.Nicaraguában 2006-ban tiltották be teljesen az abortuszt, Hondurasban pedig már 1985-ben, sőt az utóbbi tavaly még alkotmányt is módosított, amivel abortuszjogi szakemberek szerint csak még tovább nehezítette a jogok jövőbeni visszahelyezését.Az Európai Unióban egyedül Máltában tiltják teljesen a terhességmegszakítást.

Ahol korlátozzák

A terhes személy életének megmentése érdekében 42 országban vagy térségben engedélyezett az abortusz, például Libanonban, Nigériában, Ugandában, Líbiában vagy Tanzániában.

Chile is ebbe a társaságba tartozik, sőt egy friss alkotmánymódosítási tervezetnek hála talán még tovább bővíthetik majd a helyi reprodukciós jogokat. Ahol az abortusz mindössze a terhes személy életének megmentése érdekében engedélyezett. Fotó és ábra: Center for Reproductive Rights.

Egészségügyi és terápiás okokból közel 50 országban, térségben gyakorolhatók az abortuszjogok, törvénye válogatja, hol lehet fizikai, hol pedig mentális egészségügyi okokra hivatkozni, vagy akár mindkettőre. Példák: Algéria, Bolívia, Peru, Pakisztán, Costa Rica, Kamerun, Togo vagy Szaúd-Arábia. (A terápiás abortuszt abban az esetben alkalmazzák, ha az anya élete veszélyben forog, mentális vagy fizikális betegségben szenved, vagy ha visszafordíthatatlan és magas halálozási kockázattal járó rendellenességet állapítanak meg a magzatnál.)

Lengyelország az egyik legfrissebb abortuszkorlátozó ország, egyértelműen bizonyított nemi erőszak, vérfertőzés esetén engedélyezett csak a terhesség megszakítása, vagy ha a nő életét vagy egészségét veszélyeztető komplikáció merül fel. Ezzel szemben az Amnesty International év eleji cikke szerint a valóság más, ahogy fogalmaznak, „a gyakorlatban így is szinte lehetetlen abortuszhoz jutni azoknak, akik a törvény szerint jogosultak lennének rá.” Ahol egészségügyi és terápiás okokból engedélyezett. Fotó és ábra: Center for Reproductive Rights.

Egyéb gazdasági vagy társadalmi vonatkozású, de nem egészségügyi indokból 13 másik országban, térségben engedélyezett részben az abortusz, például Finnországban, Indiában, Tajvanban, Etiópiában vagy Zambiában. A CRR szerint ezekben az országokban rendszerint a nő aktuális vagy jövőbeni gazdasági, társadalmi helyzetét, körülményeit veszik figyelembe, valamint ezek lehetséges hatásait a várandósságra, illetve a későbbi gyereknevelésre. Esetenként bizonyos fentebb említett indokok, például nemi erőszak, vérfertőzés vagy magzatkárosodás is kivétele lehet az abortuszjog gyakorlásának.

Ahol gazdasági vagy társadalmi vonatkozású okokból engedélyezett. Fotó és ábra: Center for Reproductive Rights.

Ahol engedélyezik

Legalább 75 országban szabadon válaszható a terhességmegszakítás, országonként eltérő, hogy a terhesség hanyadik hetéig. Általában a 12. hétig engedi a törvény, de a CRR-es Margaret Harpin szerint több európai országban is tudják jogilag vagy más kivételek esetén megengedőbb időhatárt biztosítani.

Kolumbia idén dekriminalizálta az abortuszt, Argentína tavaly, Írország 2018-ban. Dél-Korea és Új-Zéland is az elmúlt évek friss abortusztámogatói közé tartozik. Ahol engedélyezik. A kék-pirossal jelölt Egyesült Államokban innentől tagállami szinten döntenek. Fotó és ábra: Center for Reproductive Rights.

Amerika (a Roe kontra Wade-éra után)

Azt már az Axios egy másik cikke foglalja össze, hogy a Roe kontra Wade felülbírálásával legalább 13 tagállamban fogják vagy már tiltják is azonnali hatállyal az abortuszt. És jó eséllyel lesznek további követők is, a Guttmacher Institute abortuszjogi szervezet korábbi előrejelzése szerint összesen legalább 26 darab, republikánus vezetésű államban lesz tiltás.

Fontos megjegyezni, hogy az amerikai legfelsőbb bíróság döntése értelmében a terhesség szakaszától függetlenül, akár már a megtermékenyítés pillanatától kezdve tiltható a terhesség megszakítása.

A kékkel jelölt államokban az abortuszhoz való jogot, a sárgával jelöltekben pedig abortusztilalmat foglaltak törvénybe. A szürke színű államokban nem született még azonnali döntés az abortusz engedélyezéséről vagy tiltásáról. Forrás és ábra: Axios.

Magyar idő szerint június 28. esti állás szerint:

Arkansas-ban, Kentuckyban, Missouriban, Oklahomában és Dél-Dakotában nem tétováztak, már illegális is az abortusz,Louisianában és Utah-ban is azonnali hatállyal élesedett a tilalom, de helyi kerületi bírósági szinten egyelőre megakasztották,Idahóban, Tennesseeben és Texasban a Roe kontra Wade visszavonása után egy hónappal élesedik a törvény, Mississippiben már a jövő hét közepén,Wyomingban és Észak-Dakotában pedig már csak a helyi tisztviselők szorgosságán múlik, mikor kaphat tényleg zöld utat az abortusztilalom.

Legalább 16 államban, valamint Washington városban is már a Roe kontra Wade felülbírálása előtt törvényt hoztak az abortusz engedélyezésére, a legfelsőbb bíróság döntésétől függetlenül.

Magyarország

Ahogy a nők elleni erőszakkal és reprodukciós jogokkal foglalkozó Patent Egyesület (Patriarchátust Ellenzők Társasága) információs oldala is összefoglalja: Magyarországban 1992 óta biztosítja törvény az abortusz jogi kereteit, de

„a hatályos magyar szabályozás korántsem tartozik a legmegengedőbbek közé a törvényben meghatározott ok, időkorlát, a magzat megtartására irányuló kötelező tanácsadás és kötelező várakozási idő együttes alkalmazásával”.

Itthon abortusz akkor végezhető el legálisan a terhesség 12. hetéig,

ha azt az állapotos nő egészségét súlyosan veszélyeztető ok indokolja,ha a magzat orvosilag valószínűsíthetően súlyos fogyatékosságban vagy egyéb károsodásban szenved,ha a terhesség bűncselekmény következménye,vagy pedig az állapotos nő súlyos válsághelyzete (testi vagy lelki megrendülés, illetve társadalmi ellehetetlenülés) esetén.

Súlyos válsághelyzetnél két tanácsadáson kell részt venni, és legalább 3 nap várakozási időnek kell köztük eltelnie.

Bizonyos esetekben, például korlátozott cselekvőképesség, cselekvőképtelenség vagy genetikai rendellenesség fokozottabb valószínűsége esetén a 18. vagy 20. hétig is elvégezhető itthon az abortusz. Ha az anya életének megmentése érdekében van rá szükség, vagy olyan magzati rendellenességre derül fény, ami összeegyeztethetetlen a születés utáni élettel, olyankor bármikor elvégezhető az abortusz.

A borítóképen szereplő transzparens jelentése: „Az abortusz elengedhetetlen.”

The post Abortusztilalom: mutatjuk, mi a közös Salvadorban és az Egyesült Államokban appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés