:

Állami felügyelet alá kerülhetnek bizonyos energetikai cégek

A kormány az ellátás folyamatosságára és biztonságára vonatkozó közérdek érvényesítése miatt felügyelet alá vonhat bizonyos energetikai cégeket, a Magyar Közlönyben megjelent mai rendelet alapján. 

Megjelent a Magyar Közlönyben a rendelet arról, hogy állami felügyelet alá vonhatja a kormány „a veszélyhelyzet során teendő intézkedések keretében gazdálkodó” szervezetek működését, az ellátás biztonsága érdekében az orosz-ukrán háború és a humanitárius katasztrófára hivatkozva. 

„A közérdek érvényesítése érdekében”

A Közlönyben egészen konkrétan az áll, hogy az ellátás folyamatosságára és biztonságára vonatkozó közérdek érvényesítése érdekében a stratégiai és nemzetbiztonsági szempontból kiemelt energetikai iparágak, így különösen a villamosenergia-, a földgáz-, a kőolaj- és a távhőipar, valamint a bányászat jelentős vagy meghatározó piaci erővel bíró szereplőit az állam felügyelete alá vonhatja.

Közöttük is kiemelten az FGSZ Földgázszállító Zártkörűen Működő Részvénytársaságot és a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetséget.

Az állami felügyelet lehetővé teszi, hogy az erre kijelölt személy olyan intézkedéseket hozzon, amelyek szükségesek a gazdálkodó szervezet működőképességének fenntartásához, a felügyelet hatékony ellátásához, illetve hogy kizárólagosan döntsön a felügyelet alá vont gazdálkodó szervezet legfőbb döntéshozó szervének hatáskörébe tartozó ügyekben.

A kormány június 4-ei rendeletében már kimondta, hogy veszélyhelyzet esetén az FGSZ Földgázszállító Zrt.-t állami felügyelet alá vonhatja.

The post Állami felügyelet alá kerülhetnek bizonyos energetikai cégek appeared first on Forbes.hu.