:

„Senkit se az alapján határozzunk meg, milyen kódot kapott a pszichiáterétől” – a Budai Dobiskolában speciális nevelési igényű gyerekekből is lehet rocksztár

„Senkit se az alapján határozzunk meg, milyen kódot kapott a pszichiáterétől” – a Budai Dobiskolában speciális nevelési igényű gyerekekből is lehet rocksztár

„Van olyan teljesen egészséges felnőtt tanítványunk, aki közel sem jutott el arra a szintre egy év alatt, mint egy vak kisfiú. Az aspergeres gyerekek pedig nagyjából úgy látják a dobot, mint egy adatokkal teli mátrixot. Erre más csak pszichotikumok hatására képes” – Gál Dani 7 évvel ezelőtt hívta életre a Budai Dobiskolát, ahol azóta több száz autista, mozgássérült és vak tanítványt vezetett be a kétnegyedek világába. A dobolás jól láthatóan terápiás hatással bír, többek között erről is mesélt a júliusi Forbesban megjelent cikkünkben. Ajánló.

Az eredetileg zenészként és dobtanárként tevékenykedő Danit néhány évvel ezelőtt felkereste egy pszichológus, aki továbbképzés gyanánt megszeretett volna ismerkedni a zeneterápiával. Ez gyakorlatilag egy kétszemélyes emberkísérlet volt: Dani és a pszichológus közösen figyelték meg, hogy válik a terapeuta pácienssé, a dobos pedig terapeutává, majd a zene a terápia legfőbb eszközévé. A sikeres kísérletnek gyorsan híre ment, a Budai Dobiskolát egyre több speciális nevelési igényű gyerek szülője kereste fel, akik azóta pozitív eredményekről számolnak be. A dob hatására javulnak a gyerekek finommotorikus képességei, a reflexük, a magatartásuk és tanulmányi eredményeik, ráadásul kellemes fáradtsággal és motiváltan térnek haza az órákról.

Gál Dani 7 évvel ezelőtt hívta életre a Budai Dobiskolát, ahol azóta több száz autista, mozgássérült és vak tanítványt vezetett be a kétnegyedek világába. // Fotó: Orbital Strangers

Dani nem rejti véka alá, hogy sokszor komoly kihívást jelent a közös munka – az autik gyakran reagálnak daccal egy kudarcélményre, és sokan nehezen fejezik ki magukat verbálisan –, éppen ezért a szokásosnál nagyobb türelemmel, több visszajelzéssel, és személyre szabott módszertannal támogatja őket. Feldmárt idézve hozzáteszi: „attól, hogy szeretem a teát, ne mondják rám, hogy teaivó vagyok.

Egy embert se az alapján határozzunk meg, milyen kódot kapott a pszichiáterétől egy negyedórás diagnózis alatt. Ne azt mondjuk, hogy „az autista Peti”, hanem, hogy Peti fiú, 7 éves, tűzoltó akar lenni, és mellesleg autizmussal él együtt.”

A dob hatására javulnak a gyerekek finommotorikus képességei, a reflexük, a magatartásuk és tanulmányi eredményeik, ráadásul kellemes fáradtsággal és motiváltan térnek haza az órákról. // Fotó: Orbital Strangers

A Budai Dobiskola az elmúlt 7 év alatt szépen kinőtte magát. Mára Dani mellett három tanár és egy gyógypedagógus foglalkozik a körülbelül 100 tanítvánnyal, akik között a legfiatalabb 3, a legidősebb pedig 60 éves már. Több különböző programot dolgoztak ki a speciális nevelési igényű gyerekek részére, és a családi együttlétet is támogatják az olyan kezdeményezéseikkel, mint az Apa-Fia Program. Aki pedig úgy érzi, készen áll a rocksztáréletre – akár terápiás célból, akár zenei ambíciói miatt jár az iskolába –, az év végi bemutatkozó koncerten bizonyíthatja tehetségét közönség előtt is.

Tudj meg többet Daniról, a speciális doboktatás hogyanjáról és a Budai Dobiskola legkülönlegesebb történeteiről a 2022. júliusi Forbesban! Lapozz bele itt:

The post „Senkit se az alapján határozzunk meg, milyen kódot kapott a pszichiáterétől” – a Budai Dobiskolában speciális nevelési igényű gyerekekből is lehet rocksztár appeared first on Forbes.hu.