:

Orbán: Az inflációt csak a béke állíthatja meg, csakhogy a háborús zóna egyre felénk közelít

Szerinte „természetes”, hogy mindenki az ukránok oldalán áll, a háborús zóna pedig sokkal gyorsabban fog közeledni Magyarországhoz, mint azt gondolnánk. Péntek reggeli rádióinterjú.

Szokásos pénteki rádióinterjújában Orbán Viktor kormányfő azt mondta, hogy a háborús zóna sokkal gyorsabban fog közeledni hozzánk, mint azt a rádióhallgatók gondolnák – írja a Portfolio.

Csúcsok

„Romló háborús helyzet van Ukrajnában, háborús gazdasági válság, energiaválság, ebből dolgoznak Európa politikai vezetői” – hangzott el Orbántól a NATO-csúcs és az elmúlt hetek értékeléseként. Az EU-csúcsról azt mondta: Ukrajna tagjelölti sztátuszát megadtuk, Volodimir Zelenszkij pedig megköszönte a segítségnyújtásunkat.

Ami az uniós csúcsot illeti, Orbán Brüsszelben jelezte, hogy ne próbálkozzanak egy újabb hetedik szankciós csomaggal, különösen ha abban a gázról lenne szó, mert

„Magyarországra érkező orosz gáz korlátozásáról nem tárgyal Magyarország”.

Mindenki az ukránok oldalán

Orbán szerint szembe kell nézni a realitásokkal:

„mindenki az ukránok oldalán áll természetesen”,

akármilyen viták voltak, az oroszok pedig akármennyire is előkészítették a konfliktust igények kommunikálásával, ez nem elegendő ok a háborúra.

Háborús zóna

Orbán azt is mondta, hogy a helyzet egyre rosszabb, naponta 100-1000 katonát veszít Ukrajna,

a háborús zóna pedig sokkal gyorsabban fog közeledni Magyarországhoz, mint azt gondolnánk.

Ezért „a haderőfejlesztés gyorsaságát 2-3-szorosára kell emelni, a hadseregben nagyon gyors képességfejlesztést kell végrehajtani, a védelmi képességeinket pedig meg kell erősíteni”, ha beüt a baj, már hiába kapkodunk.

Infláció

Bizonyos termékek árát korlátozzuk, ezért nem 15, hanem 10-11 százalékos az infláció, folytatta. A háborús inflációt időlegesen és részlegesen lehet kezelni, véget vetni neki békével lehet – mondta. Szerinte nem szankciókra, hanem azonnali tűzszünetre lenne szükség.

The post Orbán: Az inflációt csak a béke állíthatja meg, csakhogy a háborús zóna egyre felénk közelít appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés