:

Sokat kell rá várni, de kiváló lesz a 13 százalékos magyar állampapírkamat – jövő nyártól

Sokat kell rá várni, de kiváló lesz a 13 százalékos magyar állampapírkamat – jövő nyártól

Tovább nőttek, mondhatni égbe szálltak az inflációs várakozások, új inflációkövető állampapírok érkeztek, közben a mezei fix kamatozású társaik is egyre nagyobb hozamot ígérnek. Legfőbb ideje újra áttekinteni, melyikkel őrizhetjük meg leginkább a pénzünk értékét?

Érthető, hogy az elmúlt egy évben az inflációkövető Prémium Állampapírra nyergeltek át nagy számban a magyar befektetők, ennek változó kamatozása ugyanis nem kicsi késéssel, de együtt mozog az inflációval. Az aktuális kamatperiódus kamatát az előző naptári év átlagos inflációja határozza meg, lássuk, mit jelent ez egészen konkrétan a ma kapható papírok esetében.

Az elmúlt években 3 és 5 évesnek hívott Prémium Államkötvényeket adott el az adósságkezelő, de az újabb és újabb sorozatoknál szinte mindig szépen növelték a valódi futamidőt. Korábban már jeleztük, hogy az 5 évesnek jelölt papír valójában közel 6 éves, most a valósághoz közelítették a hivatalos elnevezést is és a friss sorozatokkal már 4 és 6 éves kötvényeket kínálnak.

A 4 évesként hirdetett 2026/J papír azonban valójában csak bő 3 és fél éves, 2026 februárjában jár le. A kamatfordulója is februárban van, tehát a jelenlegi, inflációtól messze elmaradó 5,85 százalékos éves kamata még bő fél évig ketyeg. A papír az előző évi infláció felett 0,75 százalékos prémiumot fizet, tehát februártól lesz vonzó a kamata. A jelenlegi, sokadszor megemelt várakozások szerint az idei évre 11,5 százalék körüli éves átlagos infláció várható,

a papír tehát 12 százalékot meghaladó kamatot fizethet 2022 februárja és 2023 februárja között.

A jövő évi inflációval kapcsolatosan a jegybank legfrissebb prognózisa széles sávot ad meg (6,8-9,2 százalék), ennek közepével számolva 8,75 százalékos kamat várható 2023 februárja és 2024 februárja között a 2026/J kötvénytől. Ennél tovább nem érdemes számolgatni, nagyon bizonytalanok az inflációs kilátások, a jegybank gyors visszaesésre számít, a piac elemzők többsége ebben annyira nem hisz.

A 6 évesnek nevezett papír valóban 6 év futamidejű, 2028. június 20-án jár le. Mivel a kamatfordulója is június végi, közel fél év csúszással követi le az emelkedő inflációt, az idei brutális áremelkedés alapján csak 2023 júniusától fizet, addig, közel egy évig marad a jelenlegi 6,60 százalékos kamata. Mivel a prémiuma 1,5 százalék, jövő év közepétől 2024 közepéig igen vaskos, 13 százalékos kamatot adhat, a következő 12 hónapban pedig 9,5 százalék körülit. Ha ezt követően is folytatódik az infláció mérséklődése, akkor tartós reálhozammal kecsegtet a papír. És lefelé már külön jól jön, hogy későn, csak az év közepén van a kamatforduló, addig a megelőző évet megelőző év inflációja alapján számolt kamat ketyeg.

Mi a helyzet a versenytársakkal? A régi kedvenc Magyar Állampapír Plusz rég alig rúg labdába, már szinte senkit se érdekel az öt éves futamidő végéig megtartva elérhető 4,95 százalékos éves kamatával. Egyetlen nagy előnye maradt viszont az, hogy kisebb költséggel lehet belőle kiszállni. Májustól ugyan az addigi 99,75 százalékról 99,5-re vitte le a kincstár az ajánlatát, de ez még mindig kedvezőbb az inflációkövető papíroknál jellemző 99 százaléknál. Ráadásul változatlan, hogy a kamatfizetést követő napokban költségmentesen, 100 százalékon lehet belőle kiszállni.

A MÁP Plusz versenyképtelenné válásával párhuzamosan a másodpiaci hozamemelkedés durván leértékelte a már piacon levő, bárki által megvásárolható fix kamatozású állampapírokat. Viszont minél alacsonyabb árfolyamon lehet ezeket megvenni, annál magasabb a velük elérhető hozam. Jelenleg a kincstári árfolyamjegyzés alapján az 5-6 év hátralevő futamidővel bíró papírok 8 százalék feletti éves kamat mellett érhetők el, a 10 évesek valamivel 8 százalék alattival. Ezekkel tehát sok évre fixen bebiztosíthatjuk a magas hozamunkat.

Ami szuperül hangzik, de csak akkor fogjuk vele megverni például a 6 éves inflációkövetőt, ha az infláció az idei csúcs után éveken át nagy mértékben csökken. Ez a dilemma, ez alapján célszerű választani. Aki nem hisz senkinek és semmiben, aki azt mondja, hogy bármekkora lehet az infláció, jobban fog aludni az inflációkövetővel, aki viszont egyértelműen arra számít, hogy a mostani inflációs csúcs egy egyszeri nagy megugrás, utána visszatérünk a jól megszokott alacsony inflációs világba, vegyen a fix kamatozásúakból. Persze megosztani a pénzt köztük is jó ötlet, ha mérsékelten optimisták vagyunk.

De a lényeg az, amit Karagich István hangsúlyozott szinte mániákusan többször is interjúnkban:

ki a készpénzből!

A mostani inflációs elszállásban nettó ordas nagy bukás a semmibe se fektetett pénz, vagy a szinte semmit se fizető termék, mint a látra szóló bankbetét. Az állampapír a kincstárnál költség- és adómentes, ennél kézenfekvőbb tippje ma egy befektetési tanácsadónak se lehet.          

The post Sokat kell rá várni, de kiváló lesz a 13 százalékos magyar állampapírkamat – jövő nyártól appeared first on Forbes.hu.