:

Itt az álláshirdetés: ennyit keres és így vizsgázik egy határvédő

Orbán Viktor szeptemberre egy, a rendőrség keretein belül működő, de nem rendőrökből és nem is katonákból álló új testület felállítását kérte, ami kizárólag a határvédelemmel fog foglalkozni. A miniszterelnök azt mondta, 2-4 ezer határvadászt terveznek felvenni. Már “csak” az a kérdés, lesz-e elég jelentkező.

Rejtély, honnan lesz rá ember. Tényleg kíváncsiak vagyunk, kik jelentkeznek majd – mondta a miniszterelnöki utasításról a Népszavának Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára. Az érdekvédő szerint az önálló határrendészeti egység felállítása nem ördögtől való ötlet, hiszen tehermentesítheti azokat a kapitányságokat, melyek most kénytelenek a határra küldeni embereiket, s emiatt a klasszikus feladataikat nehezebben látják el, sőt, úgy vélte, ezt már meg lehetett volna lépni a 2015-ös menekültválságot követően.

Kérdés viszont, milyen képzést kapnak majd az testülethez jelentkezők – tette hozzá Pongó Géza. – Egy gyorstalpaló után egyenruhát és fegyvert adnak majd az embereknek? Pedig

néhány hetes vagy hónapos tanfolyammal nem lehet pótolni a megfelelő képzettséget. És még attól is tartani lehet, mivel nem lesz elég jelentkező, eltörlik az eddig kötelező érettségit a felvételinél.

A rendőrség oldalán elérhető a „Jelentkezz fegyveres biztonsági őrnek határőrizeti/határforgalom-ellenőrzési szolgálatra!” című toborzó. E szerint nyolc általánossal lehet jelentkezni, a végzettek alapbére 260 ezer forint, határőrizeti szolgálatban pedig óránként bruttó 400 forintos keresetkiegészítést adnak.

Az ingyenes képzést a rendőrség biztosítja, és négy modulból áll majd:

– fegyveres biztonsági őri szakmai ismeretek (elméleti),

– jogi ismeretek (elméleti),

– önvédelmi ismeretek (gyakorlati),

– fegyverismeret (gyakorlati).

A képzés végén vizsgákat kell tenni szakmai és jogi ismeretekből, van egy önvédelmi gyakorlati vizsga (itt három alapvető önvédelmi fogást kell bemutatni: ütések, rúgások hárítása, fogásokból vagy fojtásból szabadulás, bilincselés és ruházat-átvizsgálás. Végül egy lövészeti vizsgát is teljesíteni kell. 

The post Itt az álláshirdetés: ennyit keres és így vizsgázik egy határvédő appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés