:

Spar-vezér: ténykérdés, hogy pár termék ára elszáll, de élelmiszerhiány nem lesz

Spar-vezér: ténykérdés, hogy pár termék ára elszáll, de élelmiszerhiány nem lesz

Nem kell attól tartani, hogy valamelyik élelmiszerből komoly hiány lesz, de ténykérdés, hogy elszáll egyes termékek ára, mondta a Pénzcentrumnak adott interjújában Heiszler Gabriella, a Spar Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

A Forbes legbefolyásosabb nők listáján is szereplő Heiszler Gabriella azt mondta, az extraprofitadóról nem egyeztetett velük a kormány. Az adóval kapcsolatban az a legnagyobb aggályuk, hogy egy élelmiszer-kereskedő, ha jól dolgozik, hosszú távon átlagosan két százalék profitot termel, az adó pedig ennél magasabb.

Print Forbes 63 perc olvasás
A legbefolyásosabb magyar nők 2022
Pénz Forbes 2 perc olvasás
Adó jön a müzlire és a spenótos tésztára, mert a kormány szerint egészségtelen
Pénz Forbes 2 perc olvasás
Brutális drágulás: marad az év végéig, májusban az árstopok sem segítettek

Ez nem extraprofitadó, hanem különadó

A ő adósávjuk 2023. január 1-től 4,1 százalék, idén pedig a 2021-es év kiskereskedelmi adója 80 százalékának megfelelő összegű pótadót, 10,5 milliárd forintot kell még pluszként befizetniük. Heiszler szerint

ez azt jelenti, hogy ez nem extraprofitadó, hanem a forgalom alapján kivetett plusz különadó.

„Ezt elég nehéz megemészteni, nyilván tesszük, amit kell, átnézzük a teljes költségszerkezetet, mit kell beruházni, mit nem kell, megyünk vissza a beszállítókhoz, amit nagyon nem szeretnek, mert valahol ezt a kérdéskört az árrés oldaláról is meg kell dolgozni, és közben infláció is van” – mondta Heiszler Gabriella. Tavaly a Spar a teljes beruházási volumene 91-92 millió euró volt, idén valamivel kevesebbet fognak költeni, mert a különadó miatt visszafogják a költéseket. 

Heiszler Gabriella az árstoppal kapcsolatban azt mondta:

az árstopos termékek közül a csirke a legproblémásabb jelenleg, mert mindeközben egy komoly madárinfluenza-járvány is van, ami még inkább felviszi a beszerzési árakat. sok országban, ahol szintén vannak hatósági árak, ez a teher valamilyen szinten meg van osztva a különböző szereplők között, nemcsak a kereskedő viselinekik is muszáj volt mennyiségi korlátozást bevezetni az árstopos termékekre, „nem azért, mert sajnáljuk a fogyasztótól, hanem azért, mert nem jut a valódi fogyasztóknak, ha a cukrászdák vagy a vendéglátósok nálunk veszik meg ezeket a termékeket”február 1-jén indult az árstop, május 1-jéig bezárólag 1,1 milliárd volt a veszteségük emiatt

Heiszler Gabriella arról is beszélt, hogy élelmiszereik több mint 90 százaléka belföldről származik, nem központi beszerzéssel dolgoznak, amit külföldről irányítanak, ezért nem kell attól tartani, hogy bármiből komoly hiány lesz. A legjobb bizonyíték erre a covid-válság, akkor is volt minden.

The post Spar-vezér: ténykérdés, hogy pár termék ára elszáll, de élelmiszerhiány nem lesz appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés