:

HBO Max: Nem gyártunk több magyar tartalmat

HBO Max: Nem gyártunk több magyar tartalmat

Nemcsak a magyar piacot, de a skandináv régiót, valamint Hollandiát és Törökországot is feladják, már ami a streamingműsorok gyártását illeti. Fontos döntéseknek, jelentős vágásoknak lehetünk szemtanúi a múlt hét óta.

Hivatalos: a Warner Bros. Discovery a Varietynek eljuttatott közleményében erősítette meg, hogy leállította minden közép-európai és skandináv (Dánia, Svédország, Norvégia, Finnország) érdekeltségű, HBO Max-os streaminggyártását. A lépés tehát Magyarországot is érinti.

A Warnermedia és a Discovery egyesülése idén tavasszal zárult, az új anyacég az új vezérigazgató, David Zaslav vezényletében az első 24 hónapra 3 milliárd dolláros költségmegszorításra szánta el magát. A részvénytársaság aktuális értéke valamivel több mint 34 milliárd dollár, erre jön rá viszont körülbelül 55 milliárd dollárnyi adóssága, így nyilvánvalóan pénzügyi okok állnak a, mondjuk ki, vérfürdő mögött.

Mit mondanak?

A hivatalos közlemény egyrészt a magyar képviselet múlt heti mondatait idézi: az HBO Max és a Discovery+ streamingszolgáltatók összeolvadásának részeként elemzik a két platform tartalomkínálatát, ennek része pedig, ahogy azt a múlt héten indult balhéban megtapasztalhattuk, hogy egyes tartalmak lekerülnek a felületekről – mint most a lap is magyarázza, a licencdíjak faragása érdekében.

Így tűnt el globális szinten több európai, sőt amerikai gyártás is, nemcsak streaming-, de korábbi kábelcsatornás címek is. Mint ismeretes, így esett áldozatul a hazai zászlóshajóként kommunikált A besúgó, de például az Aranyélet harmadik évada is (csak a harmadik, az első kettő változatlanul elérhető). Ennek okairól a múlt héten kérdeztük a magyar képviseletet, akkor „kizárólag pénzügyi okokról” beszéltek nekünk, arról, hogy semmi beleszólásuk nem volt a döntésbe, és hogy emiatt „opció lehet” A besúgó továbbértékesítése. Részletek itt.

A legfrissebb közlemény szerint viszont a tartalmi felülbírálással együtt az anyacég elkaszálta minden közép-európai, valamint skandináv területű, saját streaminggyártásra vonatkozó törekvését, ahogy viszonylag frissebben indult, kevésbé nagy múltra visszatekintő holland és török fejlesztéseit is.

A Warner Bros. Discovery hozzáteszi, hogy továbbra is elkötelezettek a fenti piacok iránt, legalábbis ebben a régióban a jövőben is fognak tartalmat gyártani, csak immáron lineáris csatornáikra (zárójelben megjegyezzük, hogy ez az összeolvadással minálunk elsősorban a Discovery Channel műsorait jelentheti például), streamingvonalon pedig külső féltől továbbra is fognak tartalmat vásárolni.

Üzlet Vaszkó Iván 3 perc olvasás
Hivatalos válasz az HBO Max-balhéra: Csakis kizárólag pénzügyi okai vannak, lehet, eladjuk A besúgót
Üzlet Vaszkó Iván 7 perc olvasás
Az HBO Max-helyzet fokozódik: kis időre az Aranyélet is teljesen elérhetetlen volt, de nem ez a legnagyobb gond
Napi címlap Vaszkó Iván 15 perc olvasás
„Hátha el lehetne innen dobbantani” – egy 28 éves magyar srác sorozata, amiből megérted, hogy jutottunk idáig

Miről pusmognak még?

A Variety szerint hétfőn reggel osztották meg házon belül és a gyártópartnerekkel az új iránnyal kapcsolatos infókat.A gyártás alatt álló produkciókról azt írják, hogy azoknál folytatódhatnak a munkálatok, illetve a már zöld utat kapó projektek közül is még továbbvisznek majd egy párat – még ha az utóbbiak közül lehet, hogy többet is más platformokra értékesítenek majd.Spanyolországot és Franciaországot állítólag nem érintik a lépések, olybá tűnik, a spanyol nyelvű tartalmak egészen jól futhatnak más, spanyol ajkú régiókban. Bár a francia HBO Max még el se indult, a helyi szigorúbb szabályozások miatt elvileg nem igazán engedhet meg magának az anyacég ennyire drasztikus húzásokat.A lap szerint lehetséges, hogy a nagy irányváltás közepette Európában több kollégától is megválhatnak, bár erről konkrét infókat nem tudni. Viszont úgy tudják, Európa bizonyos piacain, Latin-Amerikában, de még az Egyesült Államokban is épp hasonló döntéshozatali folyamatok zajlanak.

A Forbes.hu telefonon beszélt a magyar képviselettel, egyelőre nem tudják kommentálni a friss bejelentést. Nemrég lett bejelentve az HBO Max első magyar nyelvű, saját gyártású realityje is, ennek jövőbeni sorsáról sem lehet tudni még semmit, bár a fentebb leírtak fényében van esély rá, hogy tovább fogják görgetni a gyártását.

Miért döbbenetes, ami történik?

Eddig is sokkoló volt, ami az HBO Maxszal történt az elmúlt napokban. Pláne az lehet a közép-európai kollégáknak, akik, ahogy azt a Variety is megjegyzi, pár hónappal ezelőtt, a platform régiós rajtjakor még nagyratörő tervekről beszéltek és elszántan promózták friss saját gyártásaikat.

Mint ahogy A besúgót is, melynek muszáj volt mindennemű nyomát eltüntetni a közösségi médiás kommunikációból, hiszen úgy nincs értelme népszerűsíteni, hogy maga a sorozat már el se érhető a kínálatból.

El lehet képzelni, hogy akár a svédekben a Szexi svédek lekerülése miatt, akár a dánokban a Kamikazéval, vagy akár a romániai irodában a Luxxszal mennyire hasonló érzelmek dúlhatnak.

Borítókép: Thuróczy Szabolcs A besúgó című sorozat forgatásán.

The post HBO Max: Nem gyártunk több magyar tartalmat appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés