:

Putyin fokról fokra zárja a gázcsapot, a németeknél már teljes iparágakat is féltenek

Robert Habeck német környezetvédelmi és gazdasági miniszter már június 17-én videóüzenetben kérte a németeket, hogy kevesebb energiát és gázt használjanak, mivel az oroszoktól kevesebb érkezik. „Putyin azt teszi, amitől tartottunk. Csökkenti a gázmennyiséget. Nem egy csapásra, hanem fokozatosan” – mondta akkor a miniszter.

Yasmin Fahimi, a legnagyobb német munkavállalói érdekképviselet, a szakszervezetek országos szövetsége (DGB) vezetője hétfőn már arra figyelmeztetett, hogy egész iparágak omolhatnak össze a csökkentett orosz gázszállítások miatt. A Business Insider hétfőn megjelent cikke szerint ráadásul az egyik fő gázvezetéket is lekapcsolják július 11. és 21. között karbantartás miatt, és

kérdéses, hogy egyáltalán visszaáll-e utána az ellátás.

Fahimi szerint elsősorban az alumínium-, az üveg- és a vegyipar kerülhet az összeomlás szélére a gázellátási nehézségek miatt. Ha ez bekövetkezik, annak súlyos következményei lesznek az egész német foglalkoztatásra és gazdaságra. A vegyipar, amely körülbelül 346 ezer embert foglalkoztat, a harmadik legnagyobb gazdasági ágazat Németországban az ország befektetési ügynökségének adatai szerint. A német gázimport 35 százaléka származik Oroszországból, és csaknem teljes ipari erőművi kapacitásukat importálják.

Fahimi kiemelte, hogy az energiakrízis miatti rekord infláció a szociális stabilitást veszélyezteti. Az orosz Gazprom júniustól 60 százalékkal csökkentette az Északi Áramlat-1 vezetéken keresztül Németországba irányuló gázszállítást, és

a németek most attól félnek, hogy a vezeték július 11-én kezdődő karbantartása után még rosszabb lehet a helyzet.

Robert Habeck arra számít, hogy július 24. után teljesen leáll majd a gázszállítás az Északi Áramlat-1 vezetéken, ami a közelgő ősz és tél előtt egyáltalán nem jó hír. Németország időközben a háromlépcsős gáz-vészhelyzeti tervében a második szakaszba lépett a lassuló orosz szállítások miatt. Ha tovább rosszabbodik a helyzet, akkor a harmadik fázisban korlátozhatják a gázfelhasználást, és elsőként az iparra terjedhet ki ez az intézkedés, ami gazdasági veszteségekhez és leépítésekhez vezethet. 

The post Putyin fokról fokra zárja a gázcsapot, a németeknél már teljes iparágakat is féltenek appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés