:

Újabb részletek: így bolygatnák meg a katát

A kormány mérlegeli, hogy a katánál a fizetendő adó mértékét a minimálbérhez kössék – számolt be Tállai Andrásra hivatkozva az ATV. A Pénzügyminisztérium államtitkára ezt hétfőn mondta a parlamentben, hozzátéve „nem lenne ördögtől való”.

Kormányzati képviselők hetek óta lebegtetik, hogy jövőre változtatnak a körülbelül 430 ezer ember által választott tételes adó szabályain, ám eddig kevés konkrétum látott napvilágot.

Megszüntetés? Szigorítás? Újratervezés?

Felmerült a kata megszüntetése is, ám Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter májusban azt mondta, marad a kata, de a visszaéléseket meg akarják szüntetni. Parragh László, az Iparkamara elnöke szintén hetekkel ezelőtt úgy nyilatkozott, hogy a megszüntetés és az újratervezés mellett is szólnak érvek, majd Varga Mihály pénzügyminiszter megerősítette, hogy

legkorábban jövő januártól változnak a kata szabályai, és a valódi „kisegzisztenciáknak”, vagyis fodrászoknak, kozmetikusoknak és a hozzájuk hasonló egyéni vállalkozóknak a jövőben is lehetővé teszik ezt az adózási formát.

Most a parlamentben Dávid Ferenc ellenzéki képviselő kérdésére válaszul Tállai András úgy fogalmazott, „a kormány nem tétlenkedik”, a törvényjavaslat hamarosan az országgyűlés elé kerül. Egyeztettek a szakmai kamarákkal, könyvelőkkel, adótanácsadókkal, egyetértettek azzal, hogy „a kata sikertörténetté vált, és ennek az eredményeit meg kell őrizni”.

Ezért továbbra is azt célozzák, hogy a lakosság részére saját szolgáltatást nyújtó egyéni vállalkozók kapjanak lehetőséget, hogy kevés adminisztrációval és méltányos mértékű tételes adó megfizetésével dolgozhassanak.

Az 5 százalék indokolatlan

Ugyanakkor elmondta, hogy a jelenlegi 5 százalékos adómérték „távol áll az indokoltan elvárhatótól”, és abban a tekintetben is problémákat okozhat, hogy az érintetteknek alacsony nyugdíjat jelent majd, és a táppénznél is hátrányokat jelent.

Tállai szerint „természetesen nem ördögtől való, hogy az ellátási alap emeléséről való gondoskodásról is tárgyaljunk”, illetve az sem ördögtől való, hogy ez a mindenkori minimálbérhez legyen kötve.

The post Újabb részletek: így bolygatnák meg a katát appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés