:
Breaking News

Meghalt a Ray-Ban atyja, hét új dollármilliárdos osztozik jachtokon, cégeken, luxuslakásokon

A szemüveg mogul Olaszország második leggazdagabb embere volt, inasból lett dúsgazdaggá. Bonyolult családi és cégstruktúrát hagyott maga után.

Leonardo Del Vecchio 87 éves volt, Olaszország második leggazdagabb embere, a Ray-Ban, a Sunglass Hut és az Oakley szemüvegmárkák tulajdonosa. Halálával 25,5 milliárd dolláros vagyont hagy hátra örököseinek: második feleségének és három különböző kapcsolatból született hat gyerekének, akik közül a legfiatalabb 18, a legidősebb 65 éves.

Ahogy a Forbes.com becsüli, most valószínűleg mind a hét örökös dollármilliárdossá válik, övék lesz a luxemburgi központú Delfin holding és dollármilliárdokat érő egyéb vagyontárgyak.

Delfin névre hallgató cégcsoportját 2014-ben átstrukturálta, magának csak egy 25 százalékos tulajdont tartott meg, a többit hat gyerekére osztotta. Claudio (65), Marisa (63) és Paola (61) első házasságából született – Luciana Nervótól a 90-es években vált el. Leonardo Maria (27) második házasságának gyümölcse, Zampillo nevű választottját 1997-ben vette feleségül, 2000-ben elváltak, majd 2010-ben még egyszer oltár elé vezette az asszonyt. Legfiatalabb gyerekei, Luca (21) és Clemente (18) Sabina Grossival való kapcsolatából születtek – a nő Del Vecchio egyik cége, a Luxottica igazgatósági tagja és befektetői kapcsolatokért felelős főnöke volt.

A szemüvegmogul vagyonának legnagyobb része – 22,2 milliárd dollár – a tőzsdén forgó EssilorLuxottica 32 százalékos részvénypakettjében ölt testet.

A társaság a Luxottica és a francia Essilor egyesülésével jött létre 2018-ban. Ma a világ legnagyobb szemüveggyártó vállalata.

Biztosítók, bankok, ingatlan, jachtok

A második legértékesebb vagyonelem egy 10 százalékos részvénycsomag az olasz Generali biztosítóban, ez körülbelül 2,6 milliárd dollárt ér. További portfólióelemek még az olasz Mediobanca majdnem 20 százalékos része, a francia ingatlanbefektető, Covivio 27 százaléka, és nagyjából 2 százalék az olasz UniCredit bankból.

Del Vecchio Monacóban élt, meggazdagodása a dúsgazdag vállalkozóvá emelkedő szegény inas mesebeli története.

Tanoncként aligha hitte volna, hogy hagyatéki listáján majd egy 203 láb hosszú, 26 millió dolláros jacht is szerepel, 80 millió dollárnyi ingatlan Monacóban, Franciaországban és Luxemburgban, egy Gulfstream G650 magánrepülő, egy jachtkikötő Olaszország észak-keleti csücskében, és mindennek tetejébe még a luxemburgi légitársaság, a Luxair 13 százaléka is az övé lesz. A képletet annyi árnyalja, hogy Del Vecchiónak némi adóssága is volt, az amerikai Forbes becslése szerint 3,1 milliárd dollár.

Együtt kell dönteniük

A Delfin holding 2014-es átstrukturálásakor Del Vecchio kikötötte, hogy az ő 25 százalékos (adózás előtt 6,4 milliárd dollárt érő) tulajdona halála után második feleségére, Zampillóra száll, gyerekei (fejenként 3,2 milliárd dollárral gazdagabban) pedig csak akkor dönthetnek a cég pénzügyeit érintő kérdésekről, ha teljes egyetértés van közöttük.

A legismertebb fiú a legidősebb, Claudio. Őt apja minden angol tudás nélkül, 25 évesen kiküldte Amerikába. Ez 1982-ben történt, később ő vezette a Luxottica amerikai érdekeltségét 15 éven át. Az idő alatt a cég tőzsdére lépett, 1995-ben felvásárolta a LensCrafterst 1,4 milliárd dollárért, (ma 2,7 milliárdot ér), és huszonhatszorosára növelte az amerikai eladásokat.

Sikereit a befektetők mégis leginkább apjának tulajdonították, és az öreg Del Vecchio sem adta mindig jelét, hogy büszke lenne a fiára. Claudio egy idő után kiugrott, és megcsinálta a saját vállalkozását: a nagyjából tíz éven át veszteséges Causal Cornert nyereségbe fordította, amivel apja elismerését is kivívta. „Kihívás volt, hogy bizonyítsa, egyesül is elvisz egy üzletet” – mondta legidősebb fiáról 2001-ben.

A fiú később megvált a Casual Cornertől és felvásárolta a férfiruházatban erős Brooks Brotherst 225 millió dollárért 2001-ben (mai áron 372 millióért). Ezt a céget 2020 júliusáig vezette, amikor is csődvédelmet kért, majd felvásárolták. A vevő az Authentic Brands és a plázatulajdonos Simon Property volt, a vételár: 325 millió dollár.

Adómentes öröklés

Leonardo másodszülött fia, Leonardo Maria is aktív volt a családi bizniszben, ő vezette a Luxottica olasz kiskereskedelmi lábát. A többi örökös – Paola, Marisa, Clemente és Luca –kevésbé ismert, nekik nem nagyon volt szerepük a cégbirodalomban. Esélyes, hogy az örökösök adómentesen jutnak a hatalmas vagyonhoz, erre a luxemburgi és a monacói szabályok is lehetőséget adnak.

A gyerekek közül öten Olaszországban élnek, Claudio Amerikában, Long Islanden. Egy kilenc hálószobás ház az otthona, boros pincével, úszómedencével, kutyafürdővel – 2021 eleje óta eladásra kínálja. Eredetileg 12,5 millió dollárért hirdette meg, most 11 millióért elvihető.

The post Meghalt a Ray-Ban atyja, hét új dollármilliárdos osztozik jachtokon, cégeken, luxuslakásokon appeared first on Forbes.hu.