:

Megrongálódott a Perseverance marsjáró

Megrongálódott a Perseverance marsjáró

A Perseverance űrszonda 2021 februárjában érkezett meg a vörös bolygón, és a rengeteg mérőműszer mellett egy MEDA (Mars Environmental Dynamics Analyzer) elnevezésű rendszert is vitt magával, ami egy meteorológiai állomás. Ennek célja nem más, mint hogy a marsi időjárási körülményeket tanulmányozza. A MEDA műszer két szélérzékelőt is tartalmaz, amelyek a sebességet és az irányt mérik, valamint olyan időjárási adatokat is meg lehet tudni általuk, mint hogy mekkora a páratartalom, a sugárzás, vagy a levegő hőmérséklete.

Az elmúlt időszakban tomboló erős széllökések azonban kellemetlen helyzetet eredményeztek: egy kavics megrongálta a Perseverence szélérzékelőjét

– közölte a Space.com. Az eszköz nem vált működésképtelenné, de már csak kevésbé tudja mérni a szelet. A mérnökök emiatt most újrahangolják a szerkezetet, hogy a leolvasott eredmények pontosak legyenek.

José Antonio Rodríguez Manfredi, a MEDA vezető kutatója szerint meglepte a csapatot, amit a Jezero-kráternél tapasztaltak, ugyanis korábban egyetlen modell sem jelzett ilyen mértékű aktivitást. Egy kutatásból azonban már lehetett tudni, hogy a Perseverance-t naponta körülbelül négy forgószelet tapasztal meg, amelyből egynek a szele közvetlenül is érinteni szokta a rovert a napi csúcsidőszakban, a délután folyamán. Sőt, a szerkezet kamerái három olyan széllökést is megörökítettek már, amely során 4 négyzetkilométeres porfelhő alakult ki.

Lányi Örs további cikkei Az ASUS gamer mobiljának jelenleg nincs kihívójaNapfogyatkozás volt, de senki nem láttaA Xiaomi bemutatta a Leica kamerás csúcsmodelljeit

The post Megrongálódott a Perseverance marsjáró first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés