:

A Twitter beperelte az indiai kormányt

A Twitter beperelte az indiai kormányt

A Twitter beperelte az indiai kormányt, miután Narendra Modi és kormánya korábban egy törvénnyel kényszerítette arra a techóriást, hogy bejegyzéseket és profilokat tiltson le – írja a TechCrunch. A techcég és ázsiai ország viszonya elmúlt másfél évben jelentősen megromlott. India ugyanis tavaly léptette életbe az IT-szabályozást, melynek értelmében a Twitternek és más techcégeknek alig vagy egyáltalán nincs lehetősége arra, hogy megtámadja a letiltási végzéseket.

A kedden a Karnataka Legfelsőbb Bíróságon benyújtott keresetében a Twitter azt állítja, hogy Újdelhi visszaélt a hatalmával, amikor tweetek eltávolítására utasította a platformot.

Az elmúlt másfél évben többszáz fiók és tweet eltávolítására szólították fel a Twittert, amelyeket azért vetettek le, mert kritizálták az indiai kormány politikáját és Modi miniszterelnököt. A Twitter részben eleget tett a kéréseknek, de számos jelzést figyelmen kívül hagyott – habár a törvény nem sok lehetőséget adott nekik.

A feszültség tavaly május 24-én vált nyilvánvalóvá, amikor az indiai központi kormány által ellenőrzött delhi rendőrség felkereste a Twitter két indiai irodáját. Ennek oka az volt, hogy a platform félrevezető tartalomnak bélyegezte a kormányzópárt BJP szóvivőjének egyik tweetjét. A Twitter akkoriban megfélemlítésnek nevezte a történteket. A közösségi médiaplatform India ügyvezető igazgatója ezt követően lemondott.

Nem a Twitter volt az első technológiai vállalat, amely problematizálta az indiai kormány döntését, a WhatsApp tavaly vitte bíróságra az ügyet.

Lányi Örs további cikkei Megrongálódott a Perseverance marsjáróAz ASUS gamer mobiljának jelenleg nincs kihívójaNapfogyatkozás volt, de senki nem látta

The post A Twitter beperelte az indiai kormányt first appeared on 24.hu.