:

Amíg a forinton szörnyülködtünk, az euró is 20 éves mélypontra esett

Amíg a forinton szörnyülködtünk, az euró is 20 éves mélypontra esett

Nemcsak a forintnak, az eurónak is fekete napja volt kedden: az európai gazdaságot övező aggodalmak táptalaján húszéves mélypontra gyengült a dollárral szemben.

Szerda reggel az euró minimálisan tovább gyengült a dollárhoz képest, 1,0241 dolláron jegyezték a kedd esti 1,0249 dollár után. A New York Times szerint az euró gyengélkedése az ismét fellángoló világgazdasági problémákat jelzi: az Egyesült Államokban is egyre több jele mutatkozik a recessziónak, a közgazdászok is ennek megfelelően módosították előrejelzéseiket, miközben a Federal Reserve idén már harmadjára emelte meg az irányadó kamatokat – a júniusi 75 bázispontos kamatemeléshez hasonló 1994 óta nem történt –, és ezzel mégcsak nem is ért véget a kamatemelési ciklus.

Pénz Forbes 4 perc olvasás
Mindenki a globális válságtól tart, míg Kína ezúttal is külön utakon jár
Pénz Zsiborás Gergő 4 perc olvasás
Jegybankok hete: mindenki lépett – igen, még mi is
Üzlet Galambos Márton 2 perc olvasás
Putyin fokról fokra zárja a gázcsapot, a németeknél már teljes iparágakat is féltenek

Európában az energiapiaci nyugtalanság és az Ukrajnában zajló háború nehezedik a piacokra. Ráadásul a kontinenes és az eurózóna legnagyobb gazdasága, a német is szenved, és 1991 óta először lett deficites a havi külkereskedelmi mérleg.

Az ellátási láncokban tapasztalható fennakadások pedig tovább lassíthatják és szintén recesszióba sodorhatják az erősen exportfüggő német gazdaságot.

A globális növekedés körüli aggodalmakat az olaj árának alakuklása is visszatükrözi. Az olajár 8-9 százalékos eséssel nyolcheti mélypontot ért el kedden, mivel a recesszióval kapcsolatos félelmek és ezzel összefüggésben az olajkereslet várható csökkenése sokkal jobban aggasztja az olajpiaci kereskedőket a kínálatban jelentkező problémáknál. A kínálati oldalon az OPEC a beruházások elmaradása miatt nem tudja teljesíteni termelési tervét, az orosz olajellátás is akadozik a világpiacon, valamint a norvégiai olajmunkások sztrájkja miatt is kiesett mintegy napi 130 ezer hordó, írta az MTI. Az európai kereskedési idő végén a Brent nyersolaj ára 8,20 százalékkal állt alacsonyabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 104,19 dolláron.

The post Amíg a forinton szörnyülködtünk, az euró is 20 éves mélypontra esett appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés