:
Breaking News

Már az árstop sem fogja meg az inflációt, a zsemle és a kenyér egy hónap alatt drágult 30 százalékkal

Olyan szinten vagyunk, ahol nem érdekes azon elmélkedni, hogy az árstop tényleg fogja-e az áremelkedés pár százalékát – írta szerdán megjelent cikkében a G7, amelynek (nem hivatalos) számításai szerint már a 30 százalékot közelíti az élelmiszerek drágulása.

A KSH egyébként most pénteken teszi majd közzé a friss inflációs adatot. A G7 2020 januárjában indította havi fogyasztói kosár adatgyűjtését, és egészen mostanáig nem tapasztalt nagy eltéréseket az egyes kiskerláncok árazásában, vagyis fogyasztói szemmel majdnem mindegy volt, hogy az ember hol abszolválja a heti nagybevásárlást.

Most azonban úgy tűnik, fordult a kocka és eljött az akcióvadászok ideje,

mert az elszálló infláció közepette a boltok sem tudják követni egymást az árazásban, és néhány piaci alapú árunál jól látszik az infláció okozta káosz.

A legérdekesebb megállapítások:

a burgonya az egyik boltban több mint kétszer annyiba került, mint a másikban. Feltételezhető, hogy ezúttal a kiugróan magas ár lesz a mérvadó, ami a többiekhez némi fáziskéséssel érkezik meg.A félbarna kenyér, a zsemle és a kifli szintén kiváló példát mutat ugyanerre. Ezeknek a kulcsfontosságú alap pékáruknak az ára mindig nagyon együtt mozgott mind a négy, a G7 által a felmérésbe bevont boltban, most azonban májusról júniusra a négyből két lánc már drasztikusan, 26-30 százalékkal megemelte az árakat, míg a másik kettő ezt (még?) nem tette meg. Így fordulhat elő, ami korábban teljesen elképzelhetetlen volt: egyetlen kiló kenyéren is foghat az élelmes vásárló akár 120 forintot. A kenyér-kifli-zsemle hármasnál egy hónap (!), és nem egy év alatt mértek 26-30 százalékos emelkedést.Arra is van most már példa, hogy egy kategóriában az évek óta legolcsóbbnak számító saját márkás termékét egy-egy lánc már nem árulja tovább. A vásárló szemszögéből ez is egyfajta áremelés.A hónap legtalányosabb termékének a vöröshagyma: kilónkénti ára két és fél éve stabilan a 280-300 forintos sávban volt, 2022 június végén azonban a Tescóban (átmenetileg?) 179 forintra esett, a három diszkontban viszont extrém módon 449 forintra drágult (akciókat nem vesznek figyelembe az adatgyűjtésnél).

The post Már az árstop sem fogja meg az inflációt, a zsemle és a kenyér egy hónap alatt drágult 30 százalékkal appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés