:

És a kormány mit mond a gyenge forintra?

És a kormány mit mond a gyenge forintra?

Szerdán tovább gyengült a forint, és bár a Magyar Nemzeti Bank (MNB) megszólalt késő délután, csütörtökre pedig konkrét lépéseket is ígértek, sokan úgy látják, a helyzet kulcsa a kormánynál van. Kérdés, hogy használja-e. Csütörtökön MNB-intézkedés és kormányinfó is lesz, utóbbit is érdemes figyelni, mert a kormány eddig – néhány mondatot leszámítva –nem reagált a történelmi mélypontra gyengülő forintárfolyamra.

A Telex szerint a forint gyengülését már csak Orbán Viktor tudná megállítani: amíg Magyarország nem tud valamiképpen megegyezni az EU-val, a forint sebezhetősége fennmarad, ugyanakkor az elmúlt időszakban a szimbolikus magyar lépések miatt inkább csak erősödött a különutasságunk. A forint a lengyel zlotyval és a cseh koronával szemben tartósan alulteljesítő, emiatt szinte biztos, hogy a magyar politikai különutasság is az extrém gyengülés okai között van.

Pénz Forbes 1 perc olvasás
MNB-alelnök: csütörtökön határozottan lépünk
Pénz Forbes 2 perc olvasás
Már az árstop sem fogja meg az inflációt, a zsemle és a kenyér egy hónap alatt drágult 30 százalékkal
A magazin Oberfrank Balázs 4 perc olvasás
A 406-os út: a forint tíz rossz napja a legújabb mélypontig

Az egyre gyengülő árfolyammal kapcsolatban megkérdezték a Pénzügyminisztériumot, ahonnan azt a választ kapták, hogy „a háború és a brüsszeli szankciók gazdasági válságot, háborús inflációt, áremelkedést és bizonytalanságot hoznak egész Európában.

A háborús inflációnak csak a béke tud véget vetni. A kormány ezért szorgalmazza a béke rendezését

és az Európának ártó újabb brüsszeli szankciók elkerülését.” Ez a kommentár pár órával korábban szóról-szóra megjelent Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő Facebook-oldalán is.

A magyar infláció magas ugyan, de nem annyira magas vagy extrém kilengő, hogy ezért ennyire minket találjanak meg, igaz, a kamatfelárunk lehetne még magasabb (még vonzóbb a forint szempontjából), de azért már így is elég magas. A Telex szerint a kulcs tényleg az, hogy ide nem jönnek az EU-s pénzek, hosszú-hosszú türelmi idő után most tényleg mi kapjuk a gyomrosokat Brüsszeltől.

Háborúban ez van?

A Portfolio a kormány válaszával kapcsolatban hangsúlyozta: a kormány külső okokat (háború és a háború okozta új gazdasági helyzet, energiakrízis) lát a forint zuhanása mögött, amiből azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a kormány nem tud ez ellen hatni – közben a Magyar Nemzeti Bank határozottan lépett a forint védelme érdekében. Ez a kormányzati megközelítés arra enged következtetni, hogy

a kormány mindent a béke-forgatókönyvre tett fel és ez alapján előttünk leginkább az a szcenárió bontakozik ki, melyben a kormány – mivel ebben a helyzetben nem sokat tehet – nem is szándékozik határozottan közbeavatkozni a forint érdekében.

Hogy ez valóban így van-e, kiderül a mai Kormányinfón. A Portfolio, véleményében mindenesetre kiemeli: ha a kormány nem küld határozott üzeneteket a forint érdekében, akkor azt a piacok úgy is értelmezhetik, hogy a kormányt nem zavarja a rekordgyenge forint és nem is szándékozik érdemben beavatkozni. Ez pedig akár úgy is felfogható, hogy a kormány nem kíván szembemenni az új gazdasági fundamentumok által determinált, gyengülő forintpályával (növekvő energiaimport számla, elszálló folyó fizetési mérleg, cserearány-romlás, majd kényszerű alkalmazkodás és gazdasági sokkterápia).

The post És a kormány mit mond a gyenge forintra? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés